Με κενά οι οικονομικές καταστάσεις των υποψηφίων-Πιάνει δουλειά ο Ελεγκτής

Στο μικροσκόπιο του Εφόρου Εκλογών, θα μπουν μετά τις διακοπές του Πάσχα οι οικονομικές καταστάσεις που κατέθεσαν ενώπιον του οι υποψήφιοι για τις Προεδρικές Εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ήδη οι πλείστοι εξ αυτών δημοσιοποίησαν κάποια στοιχεία για τα οικονομικά των εκστρατειών τους, τα οποία ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις βασικές πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι ο Έφορος Εκλογών, αφού συλλέξει και μελετήσει τις οικονομικές καταστάσεις που έχουν κατατεθεί, θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα, αφού όπως διαφαίνεται, τουλάχιστον δύο υποψήφιοι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ξεπέρασαν το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ που θέτει ο Νόμος. O Αβέρωφ Νεοφύτου, σύμφωνα με την κατάσταση εσόδων-εξόδων που έδωσε στη δημοσιότητα, είχε συνολικά έξοδα 975 χιλιάδων ευρώ, ενώ κατέγραψε και πλεόνασμα 93 χιλιάδων που επέστρεψε στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπολόγισε συνολικές δαπάνες, 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενός εκατομμυρίου και 19 χιλιάδες ευρώ. Υπενθυμίζεται πως με βάση τη Νομοθεσία, οι υποψήφιοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο αντίστοιχο του ποσού που ξεπέρασαν το όριο, δηλαδή ο κ. Μαυρογιάννης 200 χιλιάδες ευρώ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης 19 χιλιάδων ευρώ.

Στο μεταξύ ο Έφορος Εκλογών μέχρι το τέλος του μήνα θα προωθήσει τις οικονομικές καταστάσεις των υποψηφίων και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία με τη σειρά της θα διεξάγει τη δική της έρευνα, η οποία όμως εστιάζεται στο κομμάτι των εξόδων για ανάγκες διαφημίσεις. Ήδη η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει ενώπιον της τις δαπάνες που δηλώθηκαν από διαφημιστικές εταιρείες και εκδοτικούς οργανισμούς, σε σχέση με τις εισπράξεις τους από πολιτικές διαφημίσεις, καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και αφού λάβει τα στοιχεία και από τους υποψηφίους, θα αντιπαραβάλει τους αριθμούς, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν έγιναν όλα νομότυπα και εντός των πλαισίων που καθορίζουν οι σχετικοί κανονισμοί.

Πάντως ο ρόλος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν αναμένεται ότι θα περιοριστεί μόνο στον έλεγχο των διαφημίσεων, αλλά θα επεκταθεί και στο κομμάτι της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας από τα κόμματα. Στα χέρια του Γενικού Ελεγκτή, βρίσκεται γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία τα κόμματα δεν επιτρέπεται να κάνουν δαπάνες υπέρ των εκστρατειών των υποψηφίων μεμονωμένα και χωρίς να υπολογίζονται στις οικονομικές καταστάσεις που ο υποψήφιος υποβάλλει στον Έφορο Εκλογών. Συνεπώς αν κάποιο κόμμα δαπάνησε χρήματα για προεκλογικές συγκεντρώσεις ή άλλους ανάλογους σκοπούς, ενδεχομένως να πιαστεί στη τσιμπίδα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά, υπήρξε έντονη πολιτική κόντρα ανάμεσα στους βασικούς υποψηφίους, αφού όπως διαφάνηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ, χρηματοδότησαν σε μεγάλο ποσοστό τις υποψηφιότητες Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, αντίστοιχα, την ώρα που τα κόμματα που στήριζαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δήλωναν πως δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ για την εκστρατεία του, παρά το γεγονός ότι στις αρχές του χρόνου έλαβαν ένα σημαντικό ποσό από την κρατική χορηγία που λαμβάνουν, στη βάση των ποσοστών τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει, είναι η γενικότητα που χαρακτηρίζει τις οικονομικές καταστάσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ειδικά από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία αναφέρεται γενικά σε εισφορές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χωρίς να αναφέρει ποια είναι αυτά. Αντίθετα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δημοσιοποίησε και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που συνεισφέραν πέραν των πενήντα χιλιάδων ευρώ στην εκστρατεία του, ενώ επιφυλάχθηκε να παραδώσει τον πλήρη κατάλογο στον Έφορο Εκλογών. Από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πέραν από την εισφορά πέραν του μισού εκατομμυρίου από τον ΔΗΣΥ, επίσης δεν αναφέρεται στα ονόματα των φυσικών και νομικών προσώπων που χρηματοδότησαν την υποψηφιότητα του.

Ο Νόμος πάντως, είναι ξεκάθαρος και αναφέρει πως οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν λεπτομερή έκθεση των οικονομικών τους καταστάσεων, την οποία θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν. Αυτή τη στιγμή αυτό που προκύπτει, είναι πως οι υποψήφιοι περιορίστηκαν να καταθέσουν μόνο τους συνολικούς αριθμούς, χωρίς να δίνουν στοιχεία για το ποιοι χρηματοδότησαν την υποψηφιότητα τους, πέραν από τους Μαυρογιάννη και Νεοφύτου, που κατέγραψαν τα ποσά που έλαβαν από τα κόμματα που τους στήριξαν.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών