«Σουβλίζουν» οι τιμές των κρεάτων για το Πάσχα-Διπλασιάστηκαν μέσα σε τρία χρόνια

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν για άλλη μια χρονιά οι τιμές των κρεάτων για το πασχαλινό τραπέζι, κάτι που φυσικά επηρεάζει άμεσα τους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να βάλουν για άλλη μια φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να έχουν πλούσιο τραπέζι το Πάσχα και να σουβλίσουν το καθιερωμένο τους κρέας, ως είθισται παραδοσιακά.

Η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή, αφού έχει ολοκληρώσει την έρευνα της για τη συλλογή στοιχείων, αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης νωπών κρεάτων, πασχαλινών εδεσμάτων και άλλων προϊόντων που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι, για τις τιμές που ίσχυαν συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου, έδωσε στη δημοσιότητα το πασχαλινό παρατηρητήριο τιμών. Όσον αφορά στα νωπά κρέατα, λήφθηκαν τιμές από 94 σημεία πώλησης, μεγάλες και μικρές υπεραγορές και συνοικιακά κρεοπωλεία, ενώ για τα εδέσματα από 67 σημεία πώλησης, από μεγάλες και μικρές υπεραγορές και αρτοποιεία, σε όλες τις επαρχίες παγκύπρια.

Σύμφωνα με τις τιμές που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζει η τιμή του αρνιού, καθώς σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, έχει αυξηθεί κατά 25.45% η τιμή του. Συγκεκριμένα, για τα αμνοερίφια μικρά ντόπια 1 κιλού, η μέση τιμή από όλα τα σημεία πώλησης βρίσκεται στα 11,34, ενώ κατά το περασμένο Πάσχα, ήταν στα 9,04 ευρώ.

Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, παρουσιάζει και αυτό μια μικρή αύξηση μεταξύ 4.5 και 5.5%. Μιλώντας με αριθμούς, ο χοιρινός λαπάς με κόκκαλο 1 κιλό, κοστίζει 5,89 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν 5,63 ευρώ. Η χοιρινή μπριζόλα φιλέτο 1 κίλο, κοστίζει 5,71 ευρώ, ενώ το προηγούμενο Πάσχα, ήταν 5,46 ευρώ. Σχετικά με το χοιρινό κιμά 1 κιλό από μερί, η μέση τιμή βρίσκεται στα 5,93 ευρώ, εν αντιθέσει με πέρσι που κυμαινόταν στα 5,61 ευρώ.

Ιδιαίτερη επίσης αύξηση παρατηρείται στο βοδινό, αφού υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 17.08%. Πιο συγκεκριμένα, για το βοδινό top-side ντόπιο 1 κιλό, δηλαδή ψαχνό, χωρίς κόκκαλο και λίπος, η μέση τιμή του βρίσκεται στα 12,14 ευρώ, ενώ κατά την περσινή περίοδο ήταν στα 10,37 ευρώ. Σχετικά με το βοδινό κιμά 1 κιλό από κουτάλα καθαρισμένη, η τιμή βρίσκεται στα 9,78, ενώ πέρσι ήταν στα 8,73 ευρώ.

Μείωση κατά ένα σεντ, παρατηρείται μόνο στο κοτόπουλο, αφού η τιμή για ένα κιλό είναι στα 4,17 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν στα 4,18 ευρώ η μέση τιμή του συγκεκριμένου κρέατος. Όσον αφορά το νωπό κοτόπουλο στήθος φιλέτο, αυτό είναι στα 8,56 ευρώ, ενώ κατά την περσινή περίοδο κυμαινόταν στα 8,41 ευρώ. Σχετικά με το κουνέλι ντόπιο 1 κιλό, η τιμή του βρίσκεται στα 9,87 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν χαμηλότερη η τιμή του στα 9,27 ευρώ.

Πιο ακριβές είναι ακόμη και οι φλαούνες, όπως και τα τσουρέκια, καθώς οι τιμές τους σήμερα κυμαίνονται στα 12,76 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι κόστιζαν 12,28 ευρώ. Επίσης, οι φλαούνες με σταφιδάκια, κοστίζουν 12,81 ευρώ, ενώ κατά το προηγούμενο Πάσχα, κυμαίνονταν στα 12,26 ευρώ. Όσον αφορά τα τσουρέκια, αυτά κοστίζουν 4,95 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν στα 4,78 ευρώ.

1

Φοβερή αύξηση μέσα σε μόλις τρία χρόνια

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν την ίδια ώρα οι τιμές που κυμαίνονταν τα κρέατα πριν τρία χρόνια, αφού κοιτάζοντας λίγο τους αριθμούς, διακρίνεται με ευκολία η απότομη αύξηση που παρατηρήθηκε μέσα σε μόλις λίγα χρόνια.

Μιλώντας με αριθμούς, το 2020, η τιμή του αρνιού ήταν σχεδόν η μισή με σήμερα, αφού ήταν μόλις στα 6,61 ευρώ. Όσον αφορά το χοιρινό, αυτό κόστιζε 4,93 ευρώ, ενώ το βοδινό 9,92 ευρώ. Το κοτόπουλο επίσης, πριν από τρία χρόνια κόστιζε 2,88 ευρώ, ενώ σήμερα είναι στα 4,17 ευρώ.

Ιδιαίτερα μειωμένες επίσης, ήταν και οι τιμές στις φλαούνες, αφού το 2020 ήταν στα 9,03, ενώ σήμερα κοστίζουν 12,76 ευρώ το κιλό.

2

Προβληματισμένοι οι καταναλωτές

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στους καταναλωτές για τις αυξημένες τιμές των κρεάτων που ανακοινώθηκαν, με τον πρόεδρο μάλιστα του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριο Δρουσιώτη, να εκφράζει στον REPORTER, τους προβληματισμούς του.

«Έχω κάποιους ενδοιασμούς για τους αριθμούς του παρατηρητήριου τιμών για το Πάσχα, καθώς μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι οι φλαούνες ανέβηκαν μόνο 4%, το κοτόπουλο παρουσίασε μείωση και τα χοιρινά ακρίβωσαν μόνο 4.5%. Είναι αριθμοί που μου φαίνονται εξωπραγματικοί, καθώς γνωρίζοντας τις τιμές που ανέβηκαν μέσα σε ένα χρόνο, δεν γίνεται το κοτόπουλο να παρουσιάζει μείωση πέρσι με φέτος, από τη στιγμή που υπάρχει σημαντική αύξηση. Στο αρνίσιο κρέας, είναι λογικές οι τιμές και οι συγκρίσεις. Αλλά, στη σύγκριση του Πάσχα πέρσι με φέτος, μου είναι δύσκολο να πιστέψω τις τιμές για χοίρο και κοτόπουλο».

Πάντως, κληθείς να απαντήσει εάν θα είναι πλούσιο το πασχαλινό τραπέζι, ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι, «πλούσιο τραπέζι θα είναι για τους πλούσιους. Στους μικρομεσαίους θα επέλθουν διαφοροποιήσεις, για εξοικονόμηση χρημάτων. Δεν θα είναι όπως πέρσι το τραπέζι για τα μικρομεσαία εισοδήματα, αλλά μόνο για τους πλούσιους θα είναι πλούσιο το τραπέζι. Οι τιμές παραμένουν ψηλά και πιστεύω ότι η σούβλα δεν θα είναι μόνο αρνάκι φέτος, αλλά, θα εμβολιαστεί και με χοιρινό και με κοτόπουλο».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ανταλλαγή καλών πρακτικών ΤΝ για πολιτισμό πρότεινε η Κασσιανίδου στις Βρυξέλλες
Τη δημιουργία περαιτέρω υποχρεώσεων για ελέγχους αγοράς εξετάζει η Βουλή
Μονομερή απόφαση της Βουλής για το δικαίωμα περίθαλψης δημοσίων υπαλλήλων, καταγγέλλει η ΠΑΣΥΔΥ
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συστήνει να γίνεται έρευνα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Με δύο αεροσκάφη ενισχύει και φέτος η Κομισιόν την πυροσβεστική ομπρέλα Κύπρου
Δυσαρέσκεια Επιτροπής Γεωργίας για καθυστέρηση στη συζήτηση περί φωτοβολταϊκών
Τον ερχόμενο μήνα το σχέδιο επιδότησης διαμονής σε στέγες ηλικιωμένων
Σε «ειλικρινή διάλογο» για επίλυση προβλημάτων καλεί η Ισότητα τον Προϊστάμενο Υπ. Θήρας
Καταγγέλλει προσπάθεια εκμετάλλευσης με σκοπό την απαξίωση ο Δήμος Πάφου-Η θέση του για τη γιαγιά