«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου»-Ο Χριστός σταυρώνεται, κορυφώνεται το Θείο Δράμα

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των αγγέλων βασιλεύς». Αυτό είναι το τροπάριο που θα ακουστεί σε όλες τις εκκλησίες της Κύπρου, σήμερα το απόγευμα. Σήμερα που κορυφώνεται το Θείο Δράμα, με τη σταύρωση του Χριστού, λίγο πριν την μεγάλη Ανάσταση.

Απόψε, ο Χριστός βασανίζεται, ταπεινώνεται από τους Ρωμαίους στρατιώτες, γίνεται περίγελος των Ρωμαίων, αλλά και εκείνων που λίγες ημέρες πριν Τον υποδέχθηκαν μετά Βαΐων και κλάδων, ενώ άπλωναν στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου». Τελικά ήταν εκείνοι που Τον πρόδωσαν και ζητούσαν την σταύρωσή Του, όταν τους ζητήθηκε από τον Πόντιο Πιλάτο.

Σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες της Κύπρου και όχι μόνο, απόψε οι ιερείς διαβάζουν τα 12 Ευαγγέλια, που περιγράφουν τα πάθη του Χριστού, που ξεκίνησαν από την ώρα της προδοσίας του Ιούδα, τη σύλληψη στον κήπο της Γεσθημανής, την δίκη Του ενώπιον των Αρχιερέων της Ιερουσαλήμ, την παραπομπή Του στον Πόντιο Πιλάτο, το μαστίγωμα με 40 παρά ένα χτυπήματα, την τοποθέτηση του αγκάθινου στεφανιού και του περιπαιχτικού σκισμένου κόκκινου χιτώνα, την απόφαση των πολιτών της Ιερουσαλήμ να σταυρωθεί ο Χριστός και να απελευθερωθεί ο Βαρραβάς, την σταύρωση και τα βασανιστήρια ακόμη και την ώρα που βρίσκεται στο σταυρό, μέχρι το «Τετέλεσται».

Ανάμεσα στο πέμπτο και έκτο Ευαγγέλιο, τα φώτα χαμηλώνουν με το φωτισμό να είναι στο ελάχιστο, ο ιερέας της κάθε εκκλησίας επωμίζεται τον σταυρωμένο Χριστό και περιφέρεται στην εκκλησία, ψάλλοντας το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας». Ο σταυρωμένος Χριστός τοποθετείται στην μέση του ναού, ενώ όλες οι εικόνες έχουν καλυφθεί με μαύρα πανιά, αφού η Χριστιανοσύνη πενθεί τον θάνατο του Θεανθρώπου.

«Ηλί, Ηλί, λαμά σαβαχθανί;» που σημαίνει, «Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί μ' εγκατέλειψες;» ακούγεται κατά την Θεία Λειτουργία. Εκείνη τη στιγμή ο Ιησούς εξέφρασε τα συναισθήματα της εγκατάλειψης Του καθώς ο Θεός έθεσε πάνω Του τις αμαρτίες του κόσμου. Στη συνέχεια, ο Ιησούς ζητά νερό από τους στρατιώτες, οι οποίοι εντούτοις βάζουν στο στόμα Του ένα σφουγγάρι που είχε βουτηχτεί στο ξύδι και μετά ο Ιησούς αναφωνεί «Πατέρα, στα χέρια σου καταθέτω το πνεύμα μου. Τετέλεσται».

Το άψυχο σώμα του Χριστού παραμένει πάνω στο σταυρό μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, όταν γίνεται η αποκαθήλωση και τοποθετείται στον στολισμένο Επιτάφιο, μέχρι και την ώρα που θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία του Επιταφίου και μετά θα γίνει η ταφή.

Δειτε Επισης

Η οικονομία και το κόστος ζωής οι κύριοι λόγοι που ψήφισαν οι Κύπριοι στις φετινές ευρωεκλογές
Δέσμευση Βουλής για εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για ευημερία των ζώων
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κύπρου για εγγραφή κουμανδαρίας σε Διεθνή Κατάλογο UNESCO
Tο Βέλγιο στέλνει στρατιώτες στην Κύπρο για τον επαναπατρισμό υπηκόων του από το Λίβανο
Βίντεο από την άφιξη του C-130 με τους 38 Κύπριους-Συνεχίζει την παροχή προξενικής αρωγής το ΥΠΕΞ
Πράσινο βουλής για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στον διορισμό επί δοκιμασία/αφυπηρέτηση διοικητικών του ΠΚ
Διαμαρτυρία ΕΚΥΣΥ έξω από το ΥΠΟΙΚ-Εγκρίθηκε υπόμνημα προς τον ΠτΔ
Πάνω από τις μισές πισίνες στην Κύπρο δεν έχουν άδεια λειτουργίας-Ζητά εκσυγχρονισμό η Βουλή
Επαναπατρίστηκαν 38 Κύπριοι από το Λίβανο-Προσγειώθηκε στη Λάρνακα το C-130
ΠτΔ: Προσήλωση για συνεργασία για ισότιμη απόλαυση δικαιωμάτων