Στην Εισαγγελία η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης αστυνομικού-Αποφασίζει για διώξεις

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η Αστυνομία, σε σχέση με την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης γυναίκας αστυνομικού, η οποία κατονόμασε και ενέπλεξε στην υπόθεση τρία μέλη της Δύναμης που εργάζονται σε νευραλγικά πόστα που συνδέονται άμεσα και ηγεσία του Σώματος.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, οι έρευνες από το ΤΑΕ Λεμεσού, στο οποίο ανατέθηκε η διερεύνηση, ολοκληρώθηκαν και ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία, η οποία ωστόσο έδωσε οδηγίες για ορισμένες επιπρόσθετες ενέργειες.

Ακολούθως, αφού ολοκληρώθηκε πλήρως το ανακριτικό έργο, ο φάκελος διαβιβάστηκε εκ νέου στη Νομική Υπηρεσία, με εισηγήσεις στη βάση όσων προκύπτουν από τις εξετάσεις και τις καταθέσεις, με το μπαλάκι πλέον να βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας ως προς τα επόμενα βήματα. Δηλαδή, εάν θα ασκηθούν ή όχι διώξεις. Σημειώνεται, πως πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει εισήγηση για ποινικές διώξεις, ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχει η Νομική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αντιφατικοί χειρισμοί σε ποινικές κατά αστυνομικών και η... γυναίκα του Καίσαρα

Στο κάδρο των υπό διερεύνηση προσώπων βρέθηκαν τρία πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας τέθηκε σε διαθεσιμότητα, σε αντίθεση με τους άλλους δύο. Και αυτό διότι, όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα, αποφασίστηκε η λήψη διοικητικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο ένας εκ των δύο μετατέθηκε σε άλλο Τμήμα, το οποίο όμως ήταν εντός του Αρχηγείου, ωστόσο στη συνέχεια, λήφθηκε η απόφαση για εκτέλεση των καθηκόντων του σε άλλο Τμήμα, που δεν στεγάζεται στο Αρχηγείο, ώστε να μην έχει επαφή με την παραπονούμενη. Σε ότι αφορά το δεύτερο μέλος, ο οποίος επίσης υπηρετεί σε καίριο πόστο, όπως δηλώθηκε επίσημα, απείχε από τα καθήκοντα του χρησιμοποιώντας την ετήσια άδεια του. Οι μέρες αρχικά που έλαβε εξαντλήθηκαν, ωστόσο έλαβε εκ νέου άδεια για τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όχι στην διαθεσιμότητα των άλλων δύο στελεχών που ενέπλεξε η αστυνομικός στην παρενόχληση

Υπενθυμίζεται, πως η καταγγελία της παραπονούμενης έγινε στις 25/2/2023 και σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκτελέστηκε άμεσα, ωστόσο δεν οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου για διάταγμα προσωπορκάτησης του, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις, αφού η Αστυνομία έκρινε, σύμφωνα με την θέση της, πως δεν ήταν απαραίτητο.

Οι χειρισμοί γύρω από την συγκεκριμένη υπόθεση, σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως από διάφορα μέλη της Δύναμης, σε σχέση με το ζήτημα της μη διαθεσιμότητας των εμπλεκομένων και για το γεγονός πως ο Αρχηγός αποτάθηκε στην Επιτροπή Ισότητας της Αστυνομίας, πριν λάβει την απόφαση του, κάτι που όπως υποδείχθηκε, θα πρέπει να πράξει και σε μελλοντικές υποθέσεις, ώστε να μην δίνεται η εντύπωση πως πρόκειται για αλά καρτ χειρισμό.

Μάλιστα, ο δικηγόρος, Δημήτρης Απαισιώτης, που εκπροσωπεί αρκετούς αστυνομικούς και είναι δικηγόρος της Συντεχνίας ΑΣΔΥΚ, είχε δηλώσει τότε πως «πρώτη φορά έγινε σε περίπτωση όπου ο Αρχηγός Αστυνομίας έπρεπε να αποφασίσει κατά πόσο θα τεθεί μέλος της Αστυνομίας ανεξαρτήτου βαθμού σε διαθεσιμότητα, να αποταθεί στην εν λόγω Επιτροπή και να αναμένει απόφαση της. Εξάλλου κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στους περί Αστυνομίας (Πειθαρχικούς) Κανονισμούς ή σε οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία που αφορά την Αστυνομία».

Από την άλλη, σε ότι αφορά την άδεια που έλαβε ένα μέλος, το οποίο δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα, είχε αναφερθεί πως σε ενδεχόμενη μελλοντικά απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας να θέσει μέλος της Αστυνομίας που θα κατηγορείται για ποινικό αδίκημα σεξουαλικής παρενόχλησης ή παρενόχλησης, θα πρέπει να ζητήσει αρχικά από το μέλος να λάβει άδεια απουσίας, ώστε να τηρηθεί ίδιο μέτρο.

Παράλληλα, ο κ. Απαισιώτης υπέδειξε πως η άδεια απουσίας δεν αντικαθιστά την διαθεσιμότητα και δεν προστατεύεται το θύμα.

Σημειώνεται πως αν κάποιο μέλος τεθεί σε διαθεσιμότητα, αυτό συνεπάγεται με αφαίρεση εξοπλισμού, εξάρτηση και αποκοπή μέρους του μισθού του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η υπόθεση παρενόχλησης αστυνομικού και οι χειρισμοί-«Εντύπωση για δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Δειτε Επισης

Οι Δημοκρατικοί τρολάρουν τον Τραμπ-Είχε δωρίσει μαζί με την Ιβάνκα 8.000 δολάρια στην Κάμαλα Χάρις
Για προσπάθειες Κύπρου για Γάζα,για Ουκρανία και επέτειο εισβολής μίλησε ο Κόμπος στο ΣΕΥ
Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ για έκθεση ατόμων σε χημικούς παράγοντες μετά το ατύχημα στην πισίνα
Η Πελόζι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις-«Είμαι σίγουρη ότι θα μας οδηγήσει στη νίκη στις προεδρικές εκλογές»
Βρυξέλλες και όχι Βουδαπέστη η επόμενη άτυπη σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ ανακοίνωσε ο Μπορέλ
Μακρόν: Εκτιμώ το θάρρος και το αίσθημα καθήκοντος του Μπάιντεν
Ιωάννου: Η επανένωση της χώρας μας είναι μονόδρομος
VPSM για προβλήτα του FSRU: Η ανακοίνωση CMC δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα
SOS από Europol: Αύξηση της παιδικής πορνογραφίας και πρόβλημα στην ταυτοποίηση των δραστών λόγω AI
Δέκα άνδρες που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού στο Ιράκ