Οι γυναίκες χρειάζονται χώρο και φωνή στην τεχνολογία

Οι γυναίκες χρειάζονται χώρο και φωνή στις τεχνολογικές εξελίξεις του σήμερα και του αύριο, δήλωσε χθες η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζυ Χριστοδούλου.

Μιλώντας στο 1ο Meetup των ITLADIES TECHISLAND με θέμα "Γεφυρώνοντας το χάσμα των φύλων στην τεχνολογία", που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι η πληροφορική είναι ένα από τα πιο δυναμικά πεδία που συνεχώς εξελίσσεται και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά μας.

Όπως είπε, αν και το χάσμα φύλου στον τομέα της πληροφορικής μειώνεται, εντούτοις δεν προχωράει όσο γρήγορα θα έπρεπε. Οι εταιρείες τεχνολογίας, είπε, έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να φθάσουν στην ίση εκπροσώπηση των φύλων σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου των ηγετικών θέσεων.

Το σημερινό τοπίο απαιτεί καλύτερη εκπροσώπηση. Καθώς οι ζωές μας γίνονται όλο και πιο συνυφασμένες με την τεχνολογία, τα κενά στην εκπροσώπηση γίνονται όλο και πιο εμφανή, τόνισε η κ. Χριστοδούλου.

Πρόσθεσε πως η «αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας δεν αφορά μόνο το να κάνουμε τον κόσμο ασφαλέστερο και πιο φιλικό για όλους. Η ίση εκπροσώπηση φέρνει επίσης ποικιλομορφία προοπτικών στις επιχειρηματικές αποφάσεις, η οποία αποτελεί, αναμφισβήτητα, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και φυσικά μπορεί να έχει ίσο αντίκτυπο στις διαφορετικές ανάγκες γυναικών και ανδρών».

Η Επίτροπος ανέφερε ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων λιγότερες γυναίκες (το 4%) από ό,τι άνδρες (27%) εργάζονται σε επαγγέλματα STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics - Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά).

Σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών που εργάζονται σε επαγγέλματα STEM στην Κύπρο είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, πρόσθεσε.

Ένας από τους λόγους για το χάσμα μεταξύ των φύλων ανάγεται στα παραδοσιακά, πατριαρχικά στερεότυπα και τις κοινωνικές προκαταλήψεις που υπάρχουν στην κοινωνία μας, γεγονός που με τη σειρά του εμποδίζει τις γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα σε όλα τα φάσματα της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της πληροφορικής.

Για να αποδομήσουμε τα στερεότυπα πρέπει να ξεκινήσουμε από την εκπαίδευση και να ωθήσουμε τα κορίτσια καθώς προωθούμε τα αγόρια σε αυτά τα επαγγέλματα. Η ιδέα αλλά και το γεγονός ότι η πληροφορική είναι ένας ανδροκρατούμενος τομέας πρέπει να διαλυθεί, πρόσθεσε.

Οι γυναίκες, είπε, συνεισφέρουν όσο και οι άνδρες σε αυτόν τον κλάδο εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ αυτό αναγνωρίστηκε.

Το 2025, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι η ζήτηση για επαγγελματίες STEM θα αυξηθεί κατά 8%, η οποία είναι πολύ υψηλότερη από τη μέση ανάγκη για επαγγελματίες σε άλλους τομείς.

Η Επίτροπος Χριστοδούλου είπε επίσης ότι η ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Κυβέρνησης.

Παράλληλα, είπε, η Κυβέρνηση σχεδιάζει την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων σε σχέση με τις γυναίκες και την τεχνολογία.

Κάλεσε επίσης τους ειδικούς να βοηθήσουν τις γυναίκες να εκπαιδευτούν στην εκμάθηση υπολογιστών και τεχνολογίας. «Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κράτους, ιδιωτικού τομέα και κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια υποστηρικτική και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακή κουλτούρα και περιβάλλον που προωθεί την ισότητα των φύλων. Είναι σημαντικό να ξεκλειδώσουμε το πλήρες δυναμικό των γυναικών και των ανδρών στον τομέα της πληροφορικής και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα