Πέντε μήνες φυλακή έμεινε η Εύα Καϊλή-«Αποφυλακίζεται με το κεφάλι ψηλά»
18:59 - 12 Απριλίου 2023
Πέντε μήνες προφυλακισμένη έμεινε η Εύα Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate και αποφυλακίζεται, με απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης, τελευταία από τους κατηγορούμενους.
Την αποφυλάκισή της με κατ' οίκον περιορισμό και βραχιολάκι, διέταξε ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δικηγόρος της, Σβεν Μέρι.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αποφυλακίζεται αύριο Μ. Πέμπτη ή το αργότερο την Μ. Παρασκευή.
Σχολιάζοντας την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε: «Η Εύα Καϊλή αποφυλακίζεται με το κεφάλι ψηλά και με αξιοπρέπεια. Δεν ομολόγησε εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει, θα παλέψει για την αθωότητά της μέχρι τέλους».
«Σας επιβεβαιώνω ότι η κυρία Εύα Kαϊλή μετά από πρωτοβουλία του ανακριτή τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο για την απόφαση, εκτός από το να πω ότι μου φαίνεται λογική και ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», είπε ο συνήγορός της Σβεν Μαρί στους δημοσιογράφους στο Βέλγιο.
Qatargate:Το σκάνδαλο που την έστειλε φυλακή
Η Εύα Καϊλή συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και η βουλευτική της ασυλία ήρθη αμέσως. Έγινε αρχικά έρευνα στον πατέρα της, τον οποίο οι Βέλγοι αστυνομικοί έπιασαν να προσπαθεί να διαφύγει κρατώντας μια βαλίτσα γεμάτη με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η συνεπακόλουθη έρευνα στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες αποκάλυψε τσάντες γεμάτες με χαρτονομίσματα αξίας 150.000 ευρώ.
Η 44χρονη ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές Χάρεν, που βρίσκονται στα περίχωρα των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της προφυλάκισής της.
Η σύλληψή της προκάλεσε σοκ στις Βρυξέλλες και έφερε στο φως μια έρευνα σχετικά με ένα σύστημα διαφθοράς, το οποίο περιελάμβανε «μεγάλα» χρηματικά ποσά και «σημαντικά» δώρα που φέρεται να καταβλήθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο προκειμένου να επηρεάσουν τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής.
Πολλή συζήτηση έγινε και για το γεγονός ότι λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, στα τέλη Νοεμβρίου, η Καϊλή μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υπερασπιστεί το Κατάρ, τη διοργανώτρια χώρα, η οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο κατά τη διάρκεια του τουρνουά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Καϊλή διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Ν. Ανδρουλάκη, όπως και από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ενώ αντικαταστάθηκε και στην αντιπροεδρία της Ευρωβουλής.
Πέραν της Εύας Καϊλή, συνελήφθησαν ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι αλλά και νυν και πρώην ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Ιταλού Πιερ Πάολο Παντσέρι - του φερόμενου ως εγκέφαλου του δικτύου δωροδοκίας και ο οποίος εν τέλει έκανε συμφωνία για την ομολογία του με τη βελγική δικαιοσύνη. Έκτοτε, όλοι οι συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι με βραχιολάκι, με την Καϊλή να είναι η τελευταία που έχει απομείνει στη φυλακή.
Μόλις εχθές, η «Liberation» διερωτάτο γιατί είναι ακόμη στη φυλακή η Εύα Καϊλή. Η γαλλική εφημερίδα εκτόξευσε τα βέλη της στη βελγική δικαιοσύνη σχετικά με την αντιμετώπιση της κυρίας Καϊλή, η οποία ήταν η μόνη που παρέμενε προφυλακισμένη για την υπόθεση Qatargate.
Καϊλή: Δεν θα ομολογήσω κάτι που δεν έχω κάνει
Η Ελληνίδα πολιτικός, η οποία κατηγορείται για διαφθορά, έχει υποστηρίξει την αθωότητά της καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Από τη σύλληψή της η Καϊλή διαμαρτύρεται σταθερά για τις συνθήκες κράτησής της, διακηρύσσοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να ομολογήσει κανένα έγκλημα που δεν διέπραξε.
Μάλιστα, μετά την αποφυλάκιση του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, η Εύα Καϊλή είπε στον Μιχάλη Δημητρακόπουλο: «Δεν πρόκειται, ό,τι και να γίνει, να ομολογήσω κάτι που δεν έχω κάνει. Ιδιαίτερα τώρα που είναι ο πατέρας της κοντά, μου φεύγει ένα μεγάλο βάρος. Μου λείπει το παιδί μου, αλλά δεν πρόκειται να ομολογήσω».
Επίσης, ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωνε εξ αρχής ότι η Καϊλή «δεν είχε καμία γνώση για την ύπαρξη» των σάκων με τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της. Αντιθέτως, έχει δείξει με το δάχτυλο τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, κατηγορώντας τον ότι «πρόδωσε την εμπιστοσύνη της».
Οι συνθήκες κράτησης της Ελληνίδας ευρωβουλευτού είχαν προκαλέσει σάλο αντιδράσεων. Η ίδια και ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος είχαν μιλήσει για βασανιστήρια, ευρωβουλευτές είχαν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ και ο διεθνής Τύπος διατύπωσε ενστάσεις για το γεγονός ότι η Καϊλή ήταν η μόνη που κρατούνταν επί τόσους μήνες ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είχαν αποφυλακιστεί.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Εύα Καϊλή δέχτηκε επίσκεψη από την ευρωβουλευτή Ντέμπορα Μπεργκαμίνι και μίλησε μέσα από τη φυλακή Haren στις Βρυξέλλες. Τα πρώτα της λόγια ήταν «είμαι αθώα και θα το αποδείξω» και πρόσθεσε ότι δεν αισθάνεται θύμα αλλά τρόπαιο. Μάλιστα ανέφερε πως επιθμεί την επιστροφή της στην πολιτική. «Όταν τελειώσει όλο αυτό, θέλω να αρχίσω να ασχολούμαι ξανά με την πολιτική».
«Δεν νιώθω θύμα, αλλά τρόπαιο»
«Είμαι αθώα και θα το αποδείξω. Αλλά δεν αισθάνομαι θύμα, αισθάνομαι τρόπαιο. Τρόπαιο μιας πολιτικής δίωξης, μέρος της οποίας είναι μια προκατάληψη, μια προκατάληψη που ούτως ή άλλως υφίσταται εναντίον βουλευτών και πολιτικών από τη Νότια Ευρώπη. Οι Μαλτέζοι, οι Έλληνες, οι Ιταλοί και ούτω καθεξής».
«Τις πρώτες έξι εβδομάδες» είχε πει η Εύα Καϊλή, «σκέφτηκα την αυτοκτονία. Πολλές φορές. Μετά κάτι μου έκανε "κλικ"». Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, το τέλος αυτών των έξι εβδομάδων σχεδόν συμπίπτει με τη στιγμή που ο Παντσέρι αποφασίζει να συνεργαστεί με τους δικαστές και αντ’ αυτού παίρνει μειωμένη ποινή και κατ’ οίκον περιορισμό. Είναι δύσκολο να πρόκειται για απλή σύμπτωση, σημειώνει η Corriere della Sera, προσθέτοντας πως η επιλογή του Παντσέρι να έγινε αφορμή για να αλλάξει σελίδα και να αφήσει πίσω της εκείνες τις σκοτεινές σκέψεις.
Η Καϊλή μάλιστα διατύπωσε και το παράπονό της: «Σας ευχαριστώ που ήρθατε να με δείτε. Εκτιμώ το θάρρος σας. Είστε η πρώτη βουλευτής που ήρθε εδώ στη φυλακή για να δει πώς είμαι. Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει κανείς. Κανείς από το κόμμα μου, κανείς από την Ελλάδα μου». «Μετά τον σάλο των πρώτων ημερών αυτής της υπόθεσης, κανείς δεν μιλάει πια γι’ αυτό. Με αγνοούν, με έχουν ξεχάσει ή μάλλον με έχουν διαγράψει».
Πηγή: iefimerida