Κυρώσεις από Λονδίνο κατά Κυπρίων συνεργατών Αμπράμοβιτς και Ουσμάνοφ

Στη λίστα κυρώσεων της βρετανικής Κυβέρνησης τοποθετούνται δύο Κύπριοι λόγω επαγγελματικής σύνδεσης με τους Ρώσους ολιγάρχες Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ, οι οποίοι επίσης τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων λόγω της σχέσης τους με το καθεστώς Πούτιν.

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι κυρώσεις αφορούν τους Δημήτρη Ιωαννίδη και Χριστόδουλο Βασιλειάδη.

Ο κ. Ιωαννίδης είναι επαγγελματίας πάροχος οικονομικών υπηρεσιών. Θεωρείται από το Λονδίνο ως υπεύθυνος για τη δημιουργία των «θολών υπεράκτιων δομών» που χρησιμοποίησε ο Αμπράμοβιτς για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία άνω των 760 εκατομμυρίων λιρών, ώστε να μην καλυφθούν από τις κυρώσεις σε βάρος του μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών και η έπαυλη αξίας 90 εκ. λιρών στο δυτικό Λονδίνο.

Ο δικηγόρος κ. Βασιλειάδης θεωρείται ότι βρίσκεται «στο επίκεντρο ενός δικτύου trust και υπεράκτιων εταιρειών» που σχετίζονται με τον Ουσμάνοφ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα από αυτό το δίκτυο ο Αζερο-ρώσος επιχειρηματίας αποπειράθηκε να αποκρύψει την ιδιοκτησία της ιστορικής αγγλικής έπαυλης του 16ου αιώνα Sutton Place, η οποία πλέον εμφανίζεται να ανήκει σε εταιρείες ιδιοκτησίας του Βασιλειάδη.

Συνολικά η Βρετανία έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 18 δισεκατομμυρίων λιρών που ανήκουν σε Ρώσους και άλλους επιχειρηματίες που συνδέονται με τον Πούτιν.

Αναφορικά με τις νέες κυρώσεις, που εκτός από τους δύο Κύπριους αφορούν και μια σειρά εταιρειών του οικονομικού «δικτύου» του Ουσμάνοφ στη Βρετανία αλλά και συγγενικά πρόσωπα Ρώσων αξιωματούχων, ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε: «Σφίγγουμε τον κλοιό γύρω από τη ρωσική ελίτ και όσους προσπαθούν να τους βοηθήσουν να κρύψουν τα χρήματά τους υπέρ του πολέμου. Δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τηλεφωνική επικοινωνία Κόμπου-Γεραπετρίτη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Το Καζακστάν εξόργισε την Άγκυρα λόγω Κύπρου-Δεν προσκάλεσε το ψευδοκράτος σε Σύνοδο Κορυφής
Παρουσιάστηκε το προκαταρκτικό πλαίσιο για τον φορολογικό μετασχηματισμό
Οδικό χάρτη αλλά όχι μαγικές λύσεις βλέπει στο Κυπριακό η Αθήνα-«Σημασία έχει να καθίσουν στο τραπέζι»
Η παρέμβαση Ραουνά στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων-Οι ηγέτες της ΕΕ θα ενημερωθούν από ΠτΔ για τη διευρυμένη συνάντησης
Ν. Χριστοδουλίδης: Επικεντρωνόμαστε σε διεθνοποίηση και εξωστρέφεια της βιομηχανίας
Πιο ορατό ψευδοκράτος θέλει ο Τατάρ, ομοσπονδία με πολιτική ισότητα ο Ερχιουμάν
Το Κυπριακό ενόψει διευρυμένης συζήτησαν Γεραπετρίτης και Γκουτέρες
Συναντήθηκε με τον Σίσι η Αννίτα Δημητρίου-«Η Αίγυπτος είναι στρατηγικός σύμμαχος της Κύπρου»
Επιμένουν στο αφήγημα περί «γειτονικών κρατών» στα κατεχόμενα