Νέο ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης αποκαλύπτεται από ερευνητικό εργαστήριο

Νέο ισραηλινό πρόγραμμα κατασκοπείας, παρόμοιο με το πρόγραμμα Pegasus, έχει χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει δημοσιογράφους και πολιτικούς σε διάφορες χώρες, σύμφωνα με το καναδικό ερευνητικό εργαστήριο Citizen Lab, αναφέρει το AFP .

Το κατασκοπευτικό λογισμικό QuaDream δημιουργήθηκε από την εταιρεία QuaDream Ltd, που ιδρύθηκε από έναν Ισραηλινό πρώην στρατιωτικό και πρώην μέλος της ισραηλινής εταιρείας NSO Group, δημιουργού του Pegasus, λέει ο οργανισμός που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με το Citizen Lab, τουλάχιστον πέντε άτομα στοχοποιήθηκαν από το λογισμικό στη Βόρεια Αμερική, την Κεντρική Ασία, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. «Μεταξύ των θυμάτων είναι δημοσιογράφοι, άτομα της πολιτικής αντιπολίτευσης και ένα μέλος μιας ΜΚΟ», ανέφερε η οργάνωση, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν θα τους κατονόμάσει.

Το θέμα των προγραμμάτων ιδιωτικής κατασκοπείας ήρθε στο προσκήνιο στη διεθνή σκηνή μετά τις αποκαλύψεις για το λογισμικό Pegasus που εξήγαγε η εταιρεία NSO. Τον Ιούλιο του 2021, μια συντονισμένη έρευνα πολυμέσων αποκάλυψε μια λίστα με περισσότερα από 50.000 ονόματα ατόμων που θα μπορούσαν να είχαν παρακολουθηθεί μέσω του Pegasus. Αυτές οι κατηγορίες έχουν προκαλέσει σκάνδαλα και μερικές φορές νομικές διαδικασίες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ειδικής εξεταστικής επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Citizen Lab εξήγησε ότι μόλις εγκατασταθεί σε τηλέφωνο ή υπολογιστή, το spyware QuaDream μπορεί να καταγράψει τον ήχο μιας τηλεφωνικής κλήσης, να τραβήξει φωτογραφίες και να αναζητήσει αρχεία στη συσκευή, όλα αυτά εν αγνοία του χρήστη. Το λογισμικό επιτρέπει επίσης την πρόσβαση σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην πλατφόρμα προσωπικού αποθηκευτικού χώρου cloud και επιπλέον, περιλαμβάνει μια λειτουργία αυτοκαταστροφής για να κρύψει την παρουσία του όταν δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Το Citizen Lab εντόπισε διακομιστές σε δέκα χώρες που έλαβαν δεδομένα από τις συσκευές των θυμάτων, όπως το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη, το Μεξικό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βουλγαρία.

Η QuaDream πούλησε αυτό το κατασκοπευτικό πρόγραμμα σε κυβερνήσεις χωρών όπως η Σιγκαπούρη, η Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, η Γκάνα, η Ινδονησία και το Μαρόκο, ανέφερε επίσης το Citizen Lab.

Πηγή: ERT

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ καλούν τη Δαμασκό να αποσύρει τον στρατό της από τη Σουέιντα
Ο Ζελένσκι όρισε τον Ντένις Σμιχάλ νέο υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας
ΒΙΝΤΕΟ: Παρανάλωμα του πυρός η κεντρική σκηνή της Tomorrowland στο Βέλγιο
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταγγέλλει την «επικίνδυνη κλιμάκωση» από το Ισραήλ
«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή-Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει τώρα τη Συρία
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ θα συναντηθεί με Τραμπ εν μέσω διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα
Νέα εκεχειρία με τους Δρούζους ανακοίνωσε η Συρία-Πάνω από 300 νεκροί από την Κυριακή
Ο Νετανιάχου καλεί τους Δρούζους να μην περνούν τα σύνορα με τη Συρία
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στο κέντρο της Δαμασκού-Χτυπήματα σε κυβερνητικά κτίρια (vids)
Έτοιμο να απαντήσει το Ιράν σε τυχόν νέα επίθεση από Ισραήλ-«Σκύλος με λουρί των ΗΠΑ και καρκινικός όγκος»