Πιάνουν δουλειά οι Δήμοι, ενημερώνουν τους πρόσφυγες για τα σχέδια αναδόμησης

Μπορεί να εκφράζονται διάφορα ερωτήματα από τους πρόσφυγες που θα επηρεαστούν από τις 43 πολυκατοικίες που κρίθηκαν ως επικίνδυνες και ακατάλληλες για επιδιόρθωση ή ανακαίνιση, εντούτοις υπάρχει μια θετική προσέγγιση από τους ένοικους, όσον αφορά τα σχέδια χορηγιών «ΚτίΖΩ», που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και αναμένεται να λύσουν τα διαχρονικά προβλήματα των ετοιμόρροπων κυβερνητικών οικισμών στέγασής εκτοπισθέντων.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, κρίθηκαν συνολικά 358 πολυκατοικίες, που χρίζουν αναβάθμισης, στις οποίες υπάρχουν 3.128 διαμερίσματα και βρίσκονται σε κυβερνητικούς οικισμούς της Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού. Μάλιστα, με βάση το χρονοδιάγραμμα του δεκαετούς σχεδίου που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, προτεραιότητα το πρώτο έτος πρόκειται να δοθεί στις 43 πολυκατοικίες που παρουσιάζουν κρίσιμα στατικά προβλήματα, κατά το δεύτερο και τρίτο έτος θα δοθεί προτεραιότητα στις επόμενες 70, και από το τέταρτο και μετά, στις υπόλοιπες 245, και συγκεκριμένα 35 ανά έτος.

Αναφορικά με τις 43 πολυκατοικίες, αρχικά θα πρέπει να γίνει η εκκένωσή τους αφού πρέπει να γίνει η κατεδάφισή τους, η οποία προγραμματίζεται μετά το Πάσχα, ενώ παράλληλα, θα αρχίσει και η περίοδος της επιδότησης του ενοικίου για προσωρινή μεταστέγαση των ενοίκων τους. Οι ένοικοι αφού θα ενημερωθούν για το σχέδιο, θα κληθούν να επιλέξουν τι είδους χορηγία επιθυμούν, δηλαδή να συμμετέχουν στο σχέδιο για νέο διαμέρισμα, με ανάλογη χορηγία και συνεισφορά, ή αποχώρηση και λήψη εφάπαξ ποσού χορηγίας και αξίας γης που τους αναλογεί.

Οι πρόσφυγες από την πλευρά τους, που κατοικούν στους εν λόγω προσφυγικούς οικισμούς, άκουσαν με προσοχή τα σχέδια που εξαγγέλθηκαν, ωστόσο έχουν ακόμη ορισμένες απορίες και γι’ αυτόν τον λόγο αναμένουν την ενημέρωση των δήμων, για να τους τα επεξηγήσουν αναλυτικά. Άλλωστε, ας μην παραγνωρίζεται το γεγονός, πως οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι θα πρέπει να τύχουν κατ' ιδίαν ενημέρωση από τους αρμόδιους, ώστε να τους απαντηθούν όλα τους τα ερωτήματα.

O REPORTER, επισκέφθηκε τους ένοικους που βρίσκονται σε αυτές τις 43 ακατάλληλες πολυκατοικίες και άκουσε τους διάφορους προβληματισμούς που έχουν, οι πρόσφυγες. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, αναμένουν καρτερικά να δουν τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί και να τους τα αναλύσει καλύτερα ο δήμος τους. Πάντως, επικρατεί μια ανακούφιση ανάμεσα στους ένοικους, αφού τους δίδεται η ευκαιρία να αναβαθμιστούν οι κατοικίες τους, ενώ από την άλλη, θα κληθούν να καταβάλουν ένα ποσό ύψους 10 χιλιάδων ευρώ, παίρνοντας ένα καινούριο διαμέρισμα αξίας 150 χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, λύνεται οριστικά και το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας, αφού με την αναδόμηση πολυκατοικιών σε ελεύθερους χώρους στους Κυβερνητικών Οικισμών, σε γη Κρατική πλέον, θα είναι δυνατή η τιτλοποίηση των διαμερισμάτων.

Από την πλευρά του πάντως το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους δήμους για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και την ενημέρωση που οφείλουν να πράξουν στους ένοικους των προσφυγικών οικισμών, ενώ είδαν με θετικό μάτι τα σχέδια της Κυβέρνησης. Ήδη, ο δήμος Στροβόλου, κάλεσε τους 1700 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων τους οποίους αφορά το Σχέδιο Χορηγιών για τις 358 πολυκατοικίες, σε ενημερωτική συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Στη συνάντηση, όπως ανέφερε ο δήμος, θα παρουσιαστούν λεπτομερώς οι πρόνοιες του σχεδίου από λειτουργούς του Τμήματος Πολεοδομίας, ενώ σε αυτή αναμένεται να συμμετάσχει, εκτός απρόοπτου, ο υπουργός Εσωτερικών.

Τα ποσά των χορηγιών και οι κατηγορίες

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η χορηγία που δίνεται για τα σχέδια, είναι ανάλογα με το πόσα υπνοδωμάτια έχει το κάθε διαμέρισμα και με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει ο Δικαιούχος, κάτι που χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία, είναι οι εκτοπισθέντες πρώτης γενιάς και αρχικοί δικαιούχοι των διαμερισμάτων, κάτοχοι τίτλου ιδιοκτησίας ή πιστοποιητικού μίσθωσης και οι εκτοπισθέντες 2ης, 3ης και 4ης γενιάς, ιδιοκτήτες οι οποίοι απέκτησαν το διαμέρισμα με κληρονομική διαδοχή.

Όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, θα δίδεται εφάπαξ χορηγία 30.000 και θα κληθούν να συνεισφέρουν 10.000, για διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων, η εφάπαξ χορηγία είναι 40.000 και η συνεισφορά 20.000, ενώ για τρία υπνοδωμάτια, η χορηγία είναι 50.000, και η συνεισφορά 25.000.

Στη δεύτερη κατηγορία, είναι οι μεταγενέστεροι αγοραστές εκτοπισθέντες, οι οποίοι έλαβαν στεγαστική βοήθεια ή επιχορήγηση από το Κράτος για την αγορά του διαμερίσματος. Για αυτούς, το ποσό εφάπαξ χορηγίας είναι 20.000 και 20.000 η συνεισφορά δικαιούχου για ένα υπνοδωμάτιο, 30.000 και 30.000 για δύο, και 40.000 και 35.000 για τρία.

Στην τρίτη κατηγορία, βρίσκονται οι μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, μη εκτοπισθέντες και μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, εκτοπισθέντες, οι οποίοι δεν δικαιούνται και δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε στεγαστική βοήθεια ή επιχορήγηση από το κράτος. Για τους δικαιούχους δεν προνοείται ποσό εφάπαξ χορηγίας και οι δικαιούχοι θα κληθούν να συνεισφέρουν 40.000 για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, 60.000 για δύο, και 75.000 για τρία υπνοδωμάτια.

Για το ενοίκιο, θα επιδοτούνται οι δικαιούχοι όσων κρίθηκε κατεδαφιστέα η πολυκατοικία στην οποία διαμένουν και όσοι πρέπει να μετεγκατασταθούν μέχρι την επιδιόρθωση/ ενίσχυση της πολυκατοικίας τους. Συγκεκριμένα, για ενοικίαση διαμερίσματος στον ιδιωτικό τομέα, θα δίδεται επιδότηση 400 το μήνα για ενοικίαση διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου, για δύο υπνοδωματίων, 600 το μήνα και για τριών υπνοδωματίων, 800 το μήνα. Όσοι θα επιλέξουν να φιλοξενηθούν από συγγενικό τους πρόσωπο, θα λαμβάνουν μηνιαία χορηγία ύψους 80 το άτομο, χωρίς να αποκλείεται αυτό το ποσό να αυξηθεί.

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα