«Συνταξιούχος με πήρε και μου είπε 'στείλτε μου σοκολατένια αυγά να δώσω στα εγγονάκια μου»

«Μία νεαρή κοπέλα, με ένα μωρό, μας πήρε τηλέφωνο και μας είπε “δεν έχω γάλα, δεν έχω πάνες για το μωρό μου, δεν έχω παιδικά είδη”. Αυτό το πράγμα σε τσακίζει. Ένας άλλος συνταξιούχος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε “έχω επτά εγγονάκια από το γιο και την κόρη μου. Η κόρη μου είναι άρρωστη, δυσκολεύονται, σας παρακαλώ στείλτε μου φλαούνες και σοκολατένια αυγά να δώσω και εγώ σαν παππούς στα εγγονάκια μου”».

Αυτά είναι τα λόγια του προέδρου του Σώματος Εθελοντών, που δείχνουν την κατάσταση της κυπριακής κοινωνίας, λίγες ημέρες πριν τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα. Αυτά τα λόγια μαρτυρούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπατριώτες μας, αφού δεν έχουν τα απαραίτητα, για να στολίσουν το τραπέζι τους, αυτές τις ημέρες, την ώρα που άλλα τραπέζια είναι στολισμένα με όλα τα κυπριακά και όχι μόνο εδέσματα και οι γωνιές του σπιτιού είναι γεμάτες με παιχνίδια.

Όλα αυτά δεν θα έπρεπε να αποτελούν είδηση, για την Κύπρο του 2023, όμως είναι μία σκληρή πραγματικότητα, που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Όλα αυτά φανερώνουν μία μεγάλη τρύπα, όσον αφορά στις πολιτικές του κράτους, για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Η απουσία μίας ολιστικής κοινωνικής πολιτικής, που να παρέχει βοήθεια σε όλους τους πολίτες, να μπορούν να γιορτάζουν όπως όλοι, είναι φανερή μέσα από τις ιστορίες που κατέχουν όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα. Κοινωνικά παντοπωλεία, Σώματα Εθελοντών, ιδρύματα έρχονται να καλύψουν το μεγάλο κενό που υπάρχει, λόγω της απουσίας μίας πολιτικής, που έχει στόχο τον άνθρωπο.

Μία εκστρατεία, που έρχεται για ακόμη μία χρονιά να καλύψει το κενό που υπάρχει, είναι η γνωστή «Υιοθέτησε μία οικογένεια το Πάσχα». Μία εκστρατεία που πραγματοποιείται για ένατη χρονιά, που ξεκίνησε όταν η Κύπρος χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση το 2013 και μέχρι και σήμερα συνεχίζει να εφαρμόζεται, αφού οι συνθήκες που υπάρχουν στην κοινωνία, δεν έχουν επιτρέψει στο Σώμα Εθελοντών να σταματήσουν να τρέχουν αυτή την εκστρατεία.

«Εκείνο που λέμε κάθε χρονιά είναι ευχής έργο να μην χρειάζονται αυτές οι εκστρατείες, όμως υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, υπάρχουν οικογένειες που έχουν ανάγκη. Η εκστρατεία ξεκίνησε λόγω του κουρέματος, που κάναμε τα κοινωνικά παντοπωλεία και ο κόσμος πλήρωσε το τίμημα, επειδή δεν υπήρχε σωστή κοινωνική πολιτική. Μετά συνέχισε, επειδή υπήρχαν άλλες ανάγκες, όπως η ανεργία και συνεχιζόταν η εκστρατεία λόγω των αναγκών που υπήρχαν. Όλες οι συγκυρίες είχαν ως αποτέλεσμα να καταντήσει, δυστυχώς, αυτή η εκστρατεία σε θεσμός. Είναι λυπηρό. Η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει μία κοινωνική πολιτική και εμείς να είμαστε αρωγός και όχι να καλύπτουμε εμείς τις τρύπες. Μπροστάρης έπρεπε να είναι το κράτος προνοίας, όχι να λέμε όλα καλά. Δεν είναι όλα καλά, υπάρχουν αρκετά προβλήματα», εξήγησε στον REPORTER, ο πρόεδρος του Σώματος Εθελοντών, Ηλίας Δημητρίου.

321046324_559279565626426_2689614637301071955_n (1)

Στενότητα στην παροχή βοήθειας

Τα οικονομικά προβλήματα και η στενότητα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, φαίνεται και στο γεγονός ότι υπάρχει μείωση στη βοήθεια που παρέχουν οι πολίτες προς το Σώμα Εθελοντών, αφού δεν είναι στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές.

«Φέτος βλέπουμε να υπάρχει μία ζήτηση, αλλά από την άλλη υπάρχει στενότητα του κόσμου και των εταιριών να προσφέρουν. Ήταν μία δύσκολη χρονιά. Δεν ήταν όπως τα Χριστούγεννα που ήταν απλόχερα η βοήθεια, είχαμε μία άνεση για να βοηθήσουμε και να ανταποκριθούμε πλήρως και με μεγάλα ποσά στην αγορά ειδών κλπ. Τώρα αντικρίζουμε αυτή τη δυσκολία. Εταιρείες που μας έδιναν για παράδειγμα 10 προϊόντα, τα περιόρισαν σε 4-5, ο κόσμος που έφερνε δωροκουπόνια των 50 ευρώ, φέρνει δωροκουπόνια των 10 και 20 ευρώ. Υπάρχει στενότητα σε όλες τις τάξεις της κοινωνίας».

Αν και τα χρόνια περνούν και θα έπρεπε να είναι λιγότερες οι ανάγκες της κάθε οικογένειας, εντούτοις οι αριθμοί αντί να μειώνονται, παραμένουν σταθεροί, με μία ανοδική πορεία.

«Σε εννιά χρόνια που πραγματοποιούμε αυτή την εκστρατεία, έχουμε βοηθήσει πέραν των 20,000 οικογενειών. Περίπου, μέσος όρος είναι 2,000 οικογένειες το χρόνο και αυτό είναι κάτι που δείχνει ότι η πορεία είναι σταθερή προς ανοδική, παρά πτωτική. Αυτό είναι το δυσάρεστο των στατιστικών, που βγαίνει μέσα από τα χρόνια της συγκεκριμένης εκστρατείας. Ο συγκεκριμένος αριθμός αυξάνεται κατακόρυφα, κατά τη διάρκεια των γιορτών και αυτή η αύξηση παρατηρήθηκε λόγω του Ουκρανικού Πολέμου και της πανδημίας. Υπάρχουν και νεαρά άτομα, φοιτητικός κόσμος, νεαρές οικογένειες που δυσκολεύονται και ζητούν βοήθεια. Υπάρχουν οι μονήρεις οικογένειες, οι συνταξιούχοι που ζητούν βοήθεια για τις οικογένειές τους, που δυσκολεύονται. Υπάρχουν διάφορα παραδείγματα, από διάφορες ομάδες της κοινωνίας, που ζητούν βοήθεια».

321086204_697887195233814_1475321752810574245_n

Ιστορίες που έμειναν στο μυαλό

Σε αυτά τα εννέα χρόνια που τρέχει η εκστρατεία, αρκετές ιστορίες έμειναν στο μυαλό του κ. Δημητρίου. Ιστορίες που δεν έπρεπε να ακούγονται σε μία κοινωνία ευημερίας και ανάπτυξης.

«Μία νεαρή κοπέλα, με ένα μωρό, μας πήρε τηλέφωνο και μας είπε “δεν έχω γάλα, δεν έχω πάνες για το μωρό μου, δεν έχω παιδικά είδη”. Αυτό το πράγμα σε τσακίζει. Ένας άλλος συνταξιούχος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε “έχω επτά εγγονάκια από το γιο και την κόρη μου. Η κόρη μου είναι άρρωστη, δυσκολεύονται, σας παρακαλώ στείλτε μου φλαούνες και σοκολατένια αυγά να δώσω και εγώ σαν παππούς στα εγγονάκια μου”. Είναι κάποιες ιστορίες αρκετά συγκινητικές».

Αν και η εκστρατεία ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί μέχρι την περασμένη Παρασκευή, λόγω της βοήθειας που έφτανε στα γραφεία του ΠΣΣΕ, αποφασίστηκε όπως η εκστρατεία συνεχιστεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη και όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να απευθυνθεί στα επαρχιακά γραφεία του Σώματος Εθελοντών.

«Το μόνο καλό που άφησε η πανδημία είναι ότι ο κόσμος φέρνει δωροκουπόνια. Έτσι, ενημερώνουμε τις οικογένειες ότι ήρθαν τα δωροκουπόνια, τα παίρνουν και πάνε με τα μωρά τους στις υπεραγορές, παίρνουν εκείνα που θέλουν, εκείνα που τους αρέσουν και είναι εντάξει. Δεν τους παίρνουμε τα σταθερά, ρύζι, μακαρόνια κλπ. Είναι αρκετά μεγάλη βοήθεια τα δωροκουπόνια και προσφέρει αξία στις ίδιες τις οικογένειες που τα λαμβάνουν. Μπορούν να πάνε στις μεγάλες υπεραγορές, που μπορούν να βρουν κρέατα, χαλλούμια, φρούτα, λαχανικά και δεν χρειάζεται να τα φέρνουν σε εμάς, που δεν έχουμε τα ψυγεία για να τα βάλουμε μέσα. Αυτό καλούμε τον κόσμο να κάνει. Να φέρει δωροκουπόνια, για να βοηθήσουμε τις οικογένειες.

Η εκστρατεία θα τρέχει μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, για να τους ικανοποιήσουμε όλους. Όμως ακόμη και μετά την εκστρατεία, ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να φέρνει πράγματα, επειδή έχουμε οικογένειες που λαμβάνουν βοήθεια επί μηνιαίας βάσεως. Είναι πιο λίγες σε σχέση με τον αριθμό των οικογενειών που θα λάβουν βοήθεια από την εκστρατεία, όμως υπάρχουν έκτακτα περιστατικά που μας παίρνουν τηλέφωνο ή μας τις στέλνουν οι ΥΚΕ, μας λένε ότι έχουν ανάγκη και τους βοηθούμε. Ακόμη και μετά την εκστρατεία, ο κόσμος μπορεί να φέρει και να ξέρει ότι δεν θα πάνε χαμένα τα πράγματα και να νιώθουν καλά ότι όσα φέρει θα είναι για καλό σκοπό».

321117271_697263802117961_6059586771254895483_n

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λατσιών

Εκτός από το Παγκύπριο Σώμα Εθελοντών, για ακόμη μία χρονιά θα λειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λατσιών, το οποίο παρέχει σταθερή βοήθεια σε ένα συγκεκριμένο αριθμό δημοτών του.

«Περίπου 80 οικογένειες θα λάβουν βοήθεια από εμάς. Το 2013 είχαμε πάνω από 300 οικογένειες και σιγά-σιγά έπεσε ο συγκεκριμένος αριθμός. Οι οικογένειες που λαμβάνουν σήμερα βοήθεια έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Είναι κάποιες μονογονικές, κάποιες πολύτεκνες και κάποιοι που πραγματικά έχουν ανάγκη. Βέβαια, δεν θα έρθει κάποιος εδώ και να μας πει έχω ανάγκη και δεν θα τον βοηθήσουμε, όμως εμείς βοηθούμε κάποιους συγκεκριμένους κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο και αν γίνει κάτι έκτακτο και χρειάζονται βοήθεια και τα έχουμε στο Κοινωνικό μας Παντοπωλείο, θα το κάνουμε», υπέδειξε ο δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς.

Στο πακέτο βοηθείας που λαμβάνουν οι οικογένειες που έχουν ανάγκη, περιλαμβάνονται τα βασικά, ώστε να μπορούν να έχουν ένα ικανοποιητικό γιορτινό τραπέζι, όπως είναι το κρέας, αφού για φέτος τους παρέχεται από τον Δήμο, κριθαράκι, λάδι, δημητριακά, ρύζι, όσπρια, χυμό ντομάτας κλπ.

«Αυτά τα πράγματα, τα προμηθεύεται ο Δήμος από ένα δικό του κονδύλι, ενώ υπάρχουν και κάποιες εταιρείες που μας βοηθούν. Έρχονται και μας ενημερώνουν ότι έχουν πράγματα που θέλουν να προσφέρουν και εμείς τα δεχόμαστε. Έρχονται και πολίτες που μας φέρνουν πράγματα και εμείς τα βάζουμε στο κασόνι που τα δίνουμε».

321168764_902594754245407_861199755452903878_n

Το «θαύμα» με τις γαλοπούλες

Το ευτυχές γεγονός για το Δήμο Λατσιών είναι πως πλέον δεν υπάρχουν ιστορίες ατόμων, που είναι σε τέτοια κατάσταση, ώστε οι ιστορίες τους να αποτελούν μία αξιοσημείωτη ανάμνηση. Και αυτό δείχνει πως από τη μία υπάρχει μία βελτίωση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο το γεγονός ότι ακόμη λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, αυτό δείχνει ότι οι ανάγκες παραμένουν οι ίδιες και δεν έχουν αλλάξει. Στο μεταξύ, υπάρχουν κάποιες μικρές ιστορίες που έχουν μείνει στο μυαλό του κ. Πιτταρά, που δείχνουν την αλλαγή στην κοινωνία, καθώς επίσης και το μεγαλείο κάποιων ατόμων να προσφέρουν στους μη έχοντες.

«Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι κάποιος ήρθε και μου είπε να τον αφαιρέσω από τον κατάλογο. Τον ρώτησα για ποιο λόγο και μου είπε ότι βρήκε δουλειά και δεν είχε ανάγκη και ίσως να τα χρειαζόταν κάποιος άλλος που τα είχε περισσότερο ανάγκη. Εγώ του είπα ότι δεν θα τον αφαιρέσω από τον κατάλογο, θα τον αφήσω επειδή ήταν τίμιος και ειλικρινής. Κανένας δεν θα ερχόταν να μου πει να τον αφαιρέσω από τον κατάλογο, επειδή κάποιος άλλος θα είχε περισσότερη ανάγκη. Ευτυχώς δεν υπάρχουν εκείνες οι ιστορίες που κάποιος δεν είχε να φάει.

Θυμάμαι, πριν δύο χρόνια, θέλαμε να δώσουμε γαλοπούλα. Βγήκα από το γραφείο μου και είπα στις κοπέλες “τι καλά θα ήταν να τους δώσουμε και μία γαλοπούλα”. Αλλά δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε, λόγω και της πανδημίας. Τότε χτύπησε το τηλέφωνό μου και ήταν ένας δημότης μου και μου είπε ότι ήθελε να βοηθήσει τις φτωχές οικογένειες. Του είπα ότι εκείνο που ήθελα δεν μπορούσε να το κάνει και επέμενε. Του είπα ότι ήθελα 100 γαλοπούλες και μου είπε ότι θα τις παραγγείλει εκείνη τη στιγμή. Ήταν πελάτης του ένας προμηθευτής και μας κανόνισε και πήγαμε και τις πήραμε. Ήταν σαν θαύμα».

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λατσιών θα λειτουργεί μέχρι και την Πέμπτη, όταν θα είναι ανοιχτά τα γραφεία του Δημαρχείου και όσοι δημότες το επιθυμούν, μπορούν να σπεύσουν να παραδώσουν προϊόντα για βοήθεια.

«Εμείς ξεκινήσαμε από τη Δευτέρα να παίρνουμε τα πακέτα, σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Όποιος θέλει μπορεί να μας φέρνει αυτό που θέλει και αν περισσέψουν, εμείς θα το φυλάξουμε και θα το δώσουμε την επόμενη φορά. Αρκεί να μην είναι κρέατα. Κάθε μέρα θα παραδίδουμε 15-20 πακέτα. Μέχρι την Πέμπτη που θα είμαστε ανοιχτοί, θα τα παραδίδουμε σε όσους έχουν ανάγκη».

321046324_481591587216099_3403230429742423562_n

Στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη και το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας

Για ακόμη μία χρονιά, στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη, βρίσκεται και το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, αφού θα παραδώσει σε ένα σημαντικό αριθμό οικογενειών, πακέτα βοηθείας, με όλα τα απαραίτητα, για το γιορτινό τραπέζι.

«Είναι όλα έτοιμα. Πάντα υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που ήθελαν βοήθεια και ζητά από το Δήμαρχο να τους βοηθήσουμε. Είναι ένας έξτρα αριθμός που ζητά να τους βοηθήσουμε, δεν είναι εγγεγραμμένοι και κάτοχοι. Είναι περίπου 10 οικογένειες και γίνονται 20 συνολικά όταν ζητούν βοήθεια. Πέρσι είχαμε την πανδημία και ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα, επειδή αν θυμούμαι καλά, μόλις είχαμε ανοίξει μετά την πανδημία και λόγω αυτού, βοηθούσαμε και Τετάρτη και Παρασκευή και κάθε μέρα είχαμε 100 οικογένειες και είχαμε και επιπλέον άτομα. Είχαμε και κατ’ οίκον παράδοση», εξήγησε ο κ. Κόκος Γερασίμου.

321299811_830247888268228_5876273200811089863_n

321455080_682143486739973_4020547933638119575_n

Δειτε Επισης

Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για το στεγαστικό σχέδιο για νέους-Τι συμβαίνει με όσους υπέβαλαν αίτηση για στη Μέριμνα
Έργα πέραν των 12 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται στην Ορόκλινη
Απουσιάζουν από τον χώρο διαμονής τους στη Λευκωσία τρεις ανήλικοι (pics)
Εντός επόμενων δυο ημερών το άδειασμα φράγματος Μαυροκόλυμπου
Στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας προϊόντων που πωλούνταν χωρίς άδεια προχώρησαν οι Αρχές
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ζήτησε χρήματα από οδηγό για τροχαίο ο αστυνομικός που συνελήφθη για διαφθορά-Ήταν ξανά σε διαθεσιμότητα
Φωτιά σε χιονοδρομικό κέντρο στη Τουρκία-Δεκάδες παιδιά ανάμεσα στους 76 νεκρούς
Νέο περιστατικό με επιδειξία σε βάρος 18χρονης στην Πετρούπολη-Τον «δράκο» του Περιστερίου βλέπει η ΕΛ.ΑΣ.
Ο Τραμπ «έσωσε» το TikTok για να το πάρει ο Μασκ; Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα