Υπήρχε απόφαση για μετακίνηση των server αλλά τους άφησαν εκτεθειμένους

Βγαίνει μπροστά και απαντά στις επικρίσεις που δέχεται, σχετικά με την πλημμύρα στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών και το πρόβλημα στους server, το Υφυπουργείο Καινοτομίας, το οποίο αφήνει αιχμές κατά της προηγούμενης Κυβέρνησης, ότι αγνόησε απόφαση του Υπουργικού για μετακίνηση του εξοπλισμού σε άλλες εγκαταστάσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αποκατάσταση της παροχής των διαδικτυακών υπηρεσιών του Κράτους. «Το χθεσινό συμβάν, που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, επηρέασε εξοπλισμό των διακομιστών του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις κρατικές ιστοσελίδες».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μέχρι στιγμής έχει ήδη αποκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο και εργαζόμαστε εντατικά προς επαναφορά, το συντομότερο δυνατόν, των υπόλοιπων υπηρεσιών που έχουν επηρεαστεί. Σημαντικό μέρος της ζημιάς άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά».

Το Υφυπουργείο Καινοτομίας σημειώνει πως «δυστυχώς τα συστήματα είχαν τοποθετηθεί στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τρόπο που βρίσκονταν εκτεθειμένα σε πιθανό ατύχημα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι λήφθηκε απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, το Νοέμβριο του 2022, για μετακίνηση του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις της CYTA».

Το Υφυπουργείο θα διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει τους λόγους που δεν υλοποιήθηκε η εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «αλλά και τους λόγους που δεν λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα θωράκισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Εκφράζουμε τη λύπη μας και απολογούμαστε για την όποια ταλαιπωρία υφίστανται οι πολίτες».

Υπενθυμίζεται πως από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, όλες οι κυβερνητικές ιστοσελίδες είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, αφού είχε διαρροή ένα από τα ντεπόζιτα νερού, που βρίσκονται στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως οι σέρβερ τεθούν εκτός λειτουργίας για προληπτικούς λόγους για να μην επηρεαστούν από τις πλημμύρες, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν υποστεί βλάβη.

Από πλευράς του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε στην κρατική τηλεόραση, μέχρι και νωρίς τα ξημερώματα, λειτουργοί του Υφυπουργείου Καινοτομίας βρίσκονταν στο καθήκον, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς, ενώ σημείωσε πως από το βράδυ της Δευτέρας έχουν επανέλθει τα τηλέφωνα στα Υπουργεία και παραμένει το πρόβλημα με τις ιστοσελίδες.

«Έχει πλημμυρίσει ο χώρος και για να γίνει η αξιολόγηση της ζημιάς πρέπει να στεγνώσει ο χώρος και οι server. Οι λειτουργοί αξιολογούν τη ζημιά και σταδιακά, εκείνο που μπορούν να επαναφέρουν, το κάνουν. Η πρώτη ενημέρωση που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας δεδομένων, άρα με την επαναφορά των server θα μπορούν να λειτουργήσουν οι ιστοσελίδες των Υπουργείων και των κρατικών υπηρεσιών κανονικά».

Δειτε Επισης

«Θηροφύλακες παραλίγο να πυροβοληθούν μεταξύ τους»-Καταγγελίες Ισότητας για Υπ. Θήρας
Με σφαίρα ακόμα στο σώμα του το «Δημητρούι», παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση-Καταθέσεις από κάθε κατεύθυνση
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Χάθηκαν τα ίχνη του 58χρονου Αντρέα Ιακώβου από την οικία του στη Λακατάμια (pic)
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Χειροπέδες και σε 19χρονο για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου