Μετά το Πάσχα οι αποφάσεις για εκποιήσεις-Ο οδικός χάρτης και οι σκέψεις

Σε διαβουλεύσεις καθ΄ όλη την περίοδο του Πάσχα βρίσκονται κόμματα, Κυβέρνηση αλλά και οικονομικοί φορείς, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας που εκκρεμούν. Ένα από τα πλέον καυτά θέματα είναι αυτό των εκποιήσεων, με τον υπουργό Οικονομικών να παραδέχεται πως ο χρόνος πιέζει και πως θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις άμεσα.

Πέραν από τις εκποιήσεις, ωστόσο τον υπουργό Οικονομικών απασχολούν και μια σειρά από άλλα ζητήματα, που συζητήθηκαν στις αρχές του μήνα ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές των κομμάτων που στήριξαν την Κυβέρνηση, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον Μάκη Κεραυνό, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που εκκρεμούν.

Εξάλλου, σε παρέμβαση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία κ. Αλέκου Τρυφωνίδη στην πρόσφατη Ολομέλεια της Βουλής, που συζητήθηκε το κατεπείγον θέμα των εκποιήσεων, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι σε επαφή τόσο ο ίδιος όσο και οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων κόμματων με τον υπουργό Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνό. Τόνισε, ότι ο χρόνος πιέζει και δεν είναι απεριόριστος και οι πολίτες θέλουν χειροπιαστές λύσεις άμεσα. Δήλωσε, ότι αμέσως μετά το Πάσχα τροχιοδρομούνται εξελίξεις για ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες, τα ΜΕΔ και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, τη μείωση των καταθετικών και κυρίως την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, την προστασία της μεσαίας τάξης, η οποία τα τελευταία χρόνια πληρώνει βαρύ το τίμημα των κρίσεων και βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξαφάνιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συνάντηση εκπροσώπων της ΔΗΠΑ-Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών τον Μάρτιο στις 22/03/2023, κατατέθηκαν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, μια σειρά από κωδικοποιημένες προτάσεις που εκφράζουν τη φιλοσοφία της προστασίας της μεσαίας τάξης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την επέκταση του θεσμού ενοικίου έναντι δόσης που τώρα απευθύνεται σε πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, διευρύνοντας ουσιαστικά τα κριτήρια και σε ανθρώπους της μεσαίας τάξης που λαμβάνουν σχετικά υψηλότερους μισθούς.

Προτάσεις κατατέθηκαν επίσης σε σχέση με τη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, τα Ειδικά Δικαστήρια όπου κατατέθηκε πρόταση νόμου υπογραμμένη από τους τρεις αρχηγούς (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ), πιθανή πρόταση νόμου για νομοθετική ρύθμιση του κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας, νομοθετική ρύθμιση θέτοντας πλέον ρυθμιστικό πλαίσιο και κανόνες διαπραγμάτευσης προς τους πολίτες σε σχέση με τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων αλλά και για το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, αφού θεωρεί μη ικανοποιητική τη συμφωνία που παρουσίασε ο κ. Κεραυνός.

Πάντως στα παρασκήνια της Βουλής, επικρατούν σκέψεις από διάφορους βουλευτές για πρόταση Νόμου με έκτακτη ειδική φορολογία που αφορούν τα ουρανοκατέβατα κέρδη των τραπεζών και των ταμείων εξαγοράς χρεών, όπου τα χρήματα που θα εισπραχθούν, θα ενισχύουν περαιτέρω τις κατηγορίες των ατόμων του σχεδίου «ενοίκιο έναντι δόσης» και της επιδότησης των δανειστικών επιτοκίων για τη μεσαία τάξη.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε πριν την ολομέλεια της περασμένης Πέμπτης, η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, θα αρχίσει τη συζήτηση για τις δεκατρείς προτάσεις νόμου που εκκρεμούν εδώ και καιρό και όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχουν εξελίξεις στα διάφορα ζητήματα των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.

Πάντως ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρακολουθεί από απόσταση τις διαβουλεύσεις, ενόψει των συνεδριών στη Βουλή που θα ληφθούν αποφάσεις, αναμένοντας την τελική πρόταση της Κυβέρνησης. Χθες ο Ονούφριος Κουλλάς εκ μέρους της Πινδάρου υπέδειξε πως το κόμμα του αναμένει τις εισηγήσεις και προτάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες πρέπει να έχουν τη σύμφωνο γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας. Επανέλαβε παράλληλα, το αυστηρό μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου στις τράπεζες και κυρίως στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, υποδεικνύοντας πως οι οντότητες αυτές οφείλουν να εφαρμόζουν τον Κώδικα και τις Οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και η ίδια η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να επιβλέψει την αυστηρή εφαρμογή τους.

Στην αντίπερα όχθη στο ΑΚΕΛ η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η νέα Κυβέρνηση, ακολουθεί την πεπατημένη της προηγούμενης Κυβέρνησης. Κληθείς στον Άστρα να σχολιάσει το ζήτημα των εκποιήσεων ο βουλευτής του κόμματος, Άριστος Δαμιανού υπέδειξε πως, τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης στα θέματα των εκποιήσεων δείχνουν ότι δεν είναι έτοιμη να διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές της προηγούμενης διακυβέρνησης, ενώ σημείωσε πως όλα τα προβλήματα που αφορούν τις εκποιήσεις είναι αποτέλεσμα πολιτικών που εφάρμοσε η δεκαετής διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

Μ. Σχοινάς: Η στήριξη της ΕΕ για επανένωση είναι δεδομένη και ακλόνητη
Ο Τατάρ δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική βούληση των Τ/κ υποστηρίζει το Βολτ
Ν. Χριστοδουλίδης: Υποχρέωση ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Καταδίκασε κάθε είδους επιθετική ενέργεια κατά χώρων λατρείας η Σούπερμαν
Παράνομη επίσκεψη Βούλγαρου Ευρωβουλευτή στα κατεχόμενα
Κυπριακό, ΕΕ, Ουκρανία και Μεσανατολικό στο επίκεντρο συνάντησης ΥΠΕΞ Κύπρου-Σλοβακίας
Ραουνά: Οι Ευρωεκλογές ευκαιρία για να είμαστε μέρος διαμόρφωσης πολιτικών
«Στέλεχος του ΕΛΑΜ εισέρχεται διερχόμενος ανθρώπινη ασπίδα που χαιρετά ναζιστικά»-Επιστολή ΑΚΕΛ στον Δαμιανό
Ερτουγρούλογλου: Η Ρωσία να ενεργήσει με βάση τις πραγματικότητες στην Κύπρο
Α. Δημητρίου: H Βουλή υπογραμμίζει την ανάγκη διαφύλαξης των αρχών και αξιών της ΕΕ