Ικανοποίηση Κόμματος για τα Ζώα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, με την παρουσία μελών της Kεντρικής Eπιτροπής, πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Ν. Χριστοδουλίδη, τη Δευτέρα 10 Αριλίου 2023. Μαζί, αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν διάφορα θέματα τα οποία απασχολούν το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Κόμματος κος Κ. Κυριάκου παρέδωσε στον ΠτΔ υπόμνημα στο οποίο αναγράφονται τα 9+1 σημεία, που περιλαμβάνουν στόχους και εισηγήσεις του Κόμματος. Αν και το θέμα της ευημερίας και προστασίας των ζώων είναι πολυσχιδές με προεκτάσεις που αγγίζουν όλα τα Υπουργεία, ο κος Χριστοδουλίδης θα τα μελετήσει και έχει διαβεβαιώσει πως θα τα εξετάσει με όλη τη σοβαρότητα που απαιτείται.

Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση αυτή και ευχή όλων είναι να συνεχιστεί αυτή η θετική επικοινωνία και συνεργασία. Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα είναι παρών όποτε και όταν ο ΠτΔ ζητήσει τη βοήθειά του, με την εμπειρία και τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει εδώ και τριάντα χρόνια.

Είμαστε επίσης σίγουροι ότι δεν θα μας απογοητεύσει, αλλά θα αναμένουμε ότι σύντομα θα έχουμε ίσως τα πρώτα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά το υπόμνημα και τα 9+1 σημεία (τα οποία σας παραθέτουμε πιο κάτω). Τέλος, περιλαβμάνεται και το διαχρονικό μας αίτημα για τη δημιουργία και θεσμοθέτηση του Επιτρόπου Προστασίας της φύσης και των δικαιωμάτων όλων των ειδών ζώων στη χώρα μας:

  1. Δημιουργία εντός του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης, θέσης ανώτερου λειτουργού για την παρακολούθηση της εφαρμογής όλων εκείνων των νομοθεσιών που άπτονται της ευημερίας και προστασίας των ζώων, και κυρίως τον έλεγχο του Τμήματος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
  2. Την αύξηση μεν του κονδυλίου για τη στείρωση γάτων ή/και σκύλων αλλά ταυτόχρονα να τροχοδρομηθεί άμεσα και σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερομένους για τον συντονισμό και την άμεση επίλυση του σοβαρού θέματος της αύξησης του πληθυσμού των γάτων και σκύλων.
  3. Το σοβαρό και μεγάλο θέμα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τις ευθύνες και τη συνεχιζόμενη παρανομία όσον αφορά: Α) την απουσία προσωρινών χώρων κράτησης εγκαταλελειμμένων ζώων, Β) τη μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας περί σκύλων, Γ) τον μη καθορισμό (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις) χώρων σίτισης γάτων, Δ) την απουσία προγραμμάτων διαφώτισης και ενημερώσεις των πολιτών, Ε) την έλλειψη των οποιωνδήποτε υποδομών για τη διαφύλαξη της ευημερίας και προστασίας των ζώων στις Κοινότητες και στους Δήμους.
  4. Ζητούμε όπως η σχετική ΚΔΠ 81/2002 νομοθεσία καταργηθεί ή να κλείσουν οι ζωολογικοί κήποι της χώρας μας. Είναι πλέον απαράδεκτο να συνεχίζουν να είναι σε λειτουργία όταν παρανομούν ασύστολα και το χειρότερο πεθαίνουν αθώα ζώα (π.χ ζωολογικός κήπος Λεμεσού).
  5. Την ενδυνάμωση της Υπηρεσίας Θήρας με είτε αύξηση του προσωπικού ή τη δημιουργία του ουλαμού πάταξης της λαθροθηρίας.
  6. Το κράτος να ενθαρρύνει τους πολίτες μέσα από δωρεάν προγράμματα για να μπορούν να στειρώνουν τα ζώα τους ή να τα ταΐσουν ή να τα φροντίσουν (κτηνιατρική φροντίδα). Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει και η πλήρη συνεργασία με τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο για μαζικές δωρεάν στειρώσεις, μείωση ή διαγραφή του ΦΠΑ στα φάρμακα ή και άλλα ιατρικά έξοδα τα οποία σήμερα τα επωμίζονται οι εθελοντές και οι διασώστες.
  7. Για την αστυνομία για τα ζώα θα πρέπει άμεσα και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον αρχηγό αστυνομίας όπως υπάρξουν: Α) ικανοποιητική στελέχωση, Β) εκπαίδευση και διαφώτιση των μελών της, Γ) αγορά κατάλληλου εξοπλισμού
  8. Κάθε χρόνο, χιλιάδες σκυλιά καταλήγουν σε καταφύγια ζώων. Η δράση της κυβέρνησης είναι ανεπαρκής. Τα καταφύγια λειτουργούν με εθελοντές και τα οικονομικά και άλλα προβλήματα αυξάνονται και μεγαλώνουν εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει συνεχή βοήθεια και χρηματική υποστήριξη.
  9. ΑΓΡΟ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ. "Τα νοικοκυριά θα πρέπει να επιλέξουν διατροφικές συνήθειες κυρίως φυτικής προέλευσης πλούσια σε μια ποικιλία από λαχανικά, όσπρια και φρούτα . " Με βάση αυτό, το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου πιστεύει στην προώθηση των οργανικών προϊόντων, και την οικοκαλιέργεια. Οι επιδοτήσεις θα πρέπει να αντανακλούν το πιο πάνω, δηλαδή θα πρέπει να δίνεται στους αγρότες μια ειλικρινή τιμή για μια τίμια (ποιότητα) των τροφίμων επαρκεί για να καλύψει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις απαιτήσεις της κοινωνίας στους τομείς της καλής μεταχείρισης των ζώων και του περιβάλλοντος. Και πιο συγκεκριμένα. Α) Η έκταση της γης που διατίθενται για βιολογική γεωργία πρέπει να αυξηθεί μέσω της επιδότησης, Β) Η χρήση τεχνητών λιπασμάτων και επικίνδυνων χημικών ουσιών θα πρέπει να ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ και να αντικατασταθούν από τις βιολογικές και οργανικές εναλλακτικές λύσεις, Γ) Την πλήρη απαγόρευση των νεονικοτινοειδών προκειμένου να αντιστραφεί ο μαζικός θάνατος των μελισσών.

Δειτε Επισης

Η οικονομία και το κόστος ζωής οι κύριοι λόγοι που ψήφισαν οι Κύπριοι στις φετινές ευρωεκλογές
Δέσμευση Βουλής για εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για ευημερία των ζώων
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Κύπρου για εγγραφή κουμανδαρίας σε Διεθνή Κατάλογο UNESCO
Tο Βέλγιο στέλνει στρατιώτες στην Κύπρο για τον επαναπατρισμό υπηκόων του από το Λίβανο
Βίντεο από την άφιξη του C-130 με τους 38 Κύπριους-Συνεχίζει την παροχή προξενικής αρωγής το ΥΠΕΞ
Πράσινο βουλής για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στον διορισμό επί δοκιμασία/αφυπηρέτηση διοικητικών του ΠΚ
Διαμαρτυρία ΕΚΥΣΥ έξω από το ΥΠΟΙΚ-Εγκρίθηκε υπόμνημα προς τον ΠτΔ
Πάνω από τις μισές πισίνες στην Κύπρο δεν έχουν άδεια λειτουργίας-Ζητά εκσυγχρονισμό η Βουλή
Επαναπατρίστηκαν 38 Κύπριοι από το Λίβανο-Προσγειώθηκε στη Λάρνακα το C-130
ΠτΔ: Προσήλωση για συνεργασία για ισότιμη απόλαυση δικαιωμάτων