Εισηγήσεις ΕΔΕΚ για εκποιήσεις, αναμένει θέσεις από Κυβέρνηση ο ΔΗΣΥ

Εισηγήσεις για το ζήτημα των εκποιήσεων θα υποβάλει η ΕΔΕΚ στην Κυβέρνηση και στα συνεργαζόμενα κόμματα, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησής του με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, στα γραφεία της ΕΔΕΚ. 

Τις θέσεις της Κυβέρνησης αναμένει ο ΔΗΣΥ, δήλωσε η κ. Δημητρίου από την πλευρά της, σημειώνοντας ότι το κόμμα της θα στηρίξει θέσεις που έχουν ως αρχή τη χρηματοπιστωτική ασφάλεια και σταθερότητα και που θα είναι σύμφωνες με την Κεντρική Τράπεζα και με το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Στις δηλώσεις του ο κ. Σιζόπουλος έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ ουσιαστική» συνάντηση, κατά την οποία οι αρχηγοί των δύο κομμάτων συμφώνησαν να συνεργαστούν στη διαμόρφωση προτάσεων για προστασία των δανειοληπτών από τυχόν αυθαιρεσίες είτε του τραπεζικού συστήματος είτε των εταιρειών διαχείρισης εξαγοράς δανείων. 

Ο ένας άξονας στον οποίο βασίζονται οι προτάσεις, εξήγησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «είναι η σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου στο οποίο μπορούν να προσφεύγουν οι δανειολήπτες που διαφωνούν είτε με τις υπερχρεώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είτε με τη διαδικασία που ακολουθείται για την εκποίηση του ακινήτου τους, εφόσον αυτή είναι εκτός της κείμενης νομοθεσίας». 

Ο δεύτερος άξονας, συνέχισε, «είναι να δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες αλλά και τους εγγυητές από την αναδιάρθρωση του δανείου τους ή από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία στη συνέχεια θα καταλήξουν σε εκποιήσεις». 

«Εμείς από την πλευρά της ΕΔΕΚ αναλαμβάνουμε την ευθύνη να μεταφέρουμε και στην Κυβέρνηση και στα υπόλοιπα κόμματα που συνεργάζονται με την ΕΔΕΚ αυτή την πρόθεση», τόνισε ο κ. Σιζόπουλος. «Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας και συνέργειας, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο προστασίας των αδικημένων ή των ευάλωτων δανειοληπτών», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπέδειξε ότι «σημασία έχει πάντοτε να χτίζουμε συνέργειες και γέφυρες εκεί όπου βρίσκουμε πεδίο σύγκλισης». 

Εμείς ως ΔΗΣΥ, συνέχισε η κ. Δημητρίου, «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όποιες πρωτοβουλίες και εισηγήσεις και αναμένουμε επιτέλους τις θέσεις της Κυβέρνησης γι’ αυτό το θέμα, για να ξέρουμε πώς προχωράμε και να στηρίξουμε θέσεις που έχουν ως αρχή τη χρηματοπιστωτική ασφάλεια και σταθερότητα, να μην έχουμε εκτροχιασμό από αυτές και πώς οι οποιεσδήποτε εισηγήσεις θα είναι σύμφωνες με την Κεντρική Τράπεζα και με το Ανώτατο Δικαστήριο, κυρίως όσον αφορά τη δική σας εισήγηση για το Ειδικό Δικαστήριο και τη διαδικασία των εκποιήσεων». 

«Ήδη έχουμε στείλει ένα αυστηρό μήνυμα από την Παρασκευή προς τις εταιρείες διαχείρισης των δανείων ότι χρειάζεται να εφαρμόσουν το πλαίσιο της Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Καλέσαμε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να ασκήσει την απαιτούμενη εποπτεία, γιατί δυστυχώς βλέπουμε διάφορες περιπτώσεις που αντιβαίνουν σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε.

Συζήτηση και για το Κυπριακό

Επιπλέον, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε ακροθιγώς και το Κυπριακό, στο οποίο τα δύο κόμματα έχουν «διαφορετικές προσεγγίσεις». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συγκυρίες θα είναι τέτοιες που σύντομα θα είμαστε ενώπιον εξελίξεων και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. 

«Όλα τα ζητήματα που άπτονται των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να τυγχάνουν της απαιτούμενης διαχείρισης εμπιστευτικότητας», επεσήμανε. «Είδαμε σήμερα πράγματα που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο που θεωρώ ότι δεν ωφελούν και δεν βοηθούν τη διαδικασία εχεμύθειας που θα πρέπει να ακολουθείται και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου», υπέδειξε.

Καταληκτικά, η κ. Δημητρίου εξέφρασε χαρά για την πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ ειδικά για θέματα οικονομίας και δη για τις εκποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε ότι «ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε ιδεολογικές ή πολιτικές μας διαφορές, αυτό που σήμερα προέχει είναι σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε προτάσεις που να προστατεύουν και τους πολίτες από αδικίες αλλά πάνω απ’ όλα να ενισχύουν και την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας που σήμερα κινδυνεύει από τις ασύμμετρες απειλές της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε αποτροπή επίθεσης κατά Ισραηλινών και Εβραίων στην Κύπρο η Μοσάντ
Απίστευτο περιστατικό στην Ελλάδα-Πήγε για λιποαναρρόφηση και έφυγε με παραμορφωμένες γάμπες
Σφοδρές μάχες την νότια Γάζας, φόβοι για τους αμάχους κοντά στη Χαν Γιουνίς
Στα €6,75 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Σε κοινή συνισταμένη ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ για Πάφο στις Δημοτικές Εκλογές-Οι ανακοινώσεις Σιζόπουλου
Διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Πολεμιδιών ο Ανδρέας Θεοδώρου
Οδηγοί που έτρεχαν, μεθυσμένοι και με το κινητό στο χέρι-500 καταγγελίες από την Αστυνομία
Σε εγρήγορση η ΚΔ για μέτρα ασφαλείας ενόψει εορτών-Περισσότερη αστυνόμευση στους χώρους υψηλού κινδύνου
Πήγαινε σε καταστήματα και έφευγε χωρίς να πληρώσει-Συνελήφθη 41χρονος
Συνελήφθη ο δράστης που τραυμάτισε τον αστυνομικό στα επεισόδια στου Ρέντη