Ο Διοικητής της ΚΥΠ επικεφαλής του ΣΕΑ-Οι αρμοδιότητες και ποιοι θα το συνθέτουν

Σάρκα και οστά αναμένεται να πάρει τους επόμενους μήνες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Το νεότερο που προέκυψε έχει να κάνει με τον επικεφαλής του νέου Συμβουλίου, ο οποίος σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα είναι ο Διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει ενημερώσει για την πρόθεση του να προχωρήσει με την ίδρυση του ΣΕΑ, τους αρχηγούς των κομμάτων από τους οποίους αναμένει τις θέσεις τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει αποστείλει ένα προσχέδιο στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων όπως συμφωνήθηκε και μετά το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο. Αναμένει εισηγήσεις και προτάσεις από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση και αυτής της ενέργειας, που είναι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας", πρόσθεσε.

Ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Νομίζω είμαστε και η μοναδική χώρα ενδεχομένως στην ΕΕ και στην περιοχή που δεν έχουμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο είναι ένα συμβουλευτικό όργανο, ένα όργανο το οποίο θα παρακολουθεί και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ζητήματα άμυνας, αλλά και ένα όργανο το οποίο θα μπορεί και να συμβουλεύει το Εθνικό Συμβούλιο σε ζητήματα που άπτονται των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς εάν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για να προχωρήσουν με τη δημιουργία του Συμβουλίου, είπε πως "έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα το συντομότερο για να μπορέσει να ξεκινήσει η υλοποίηση και η εφαρμογη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Αρχικά αυτό που υπάρχει ως προς την εισήγηση είναι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας να είναι ο Διοικητής της ΚΥΠ και στην πορεία θα τροχιοδρομηθεί η υλοποίηση αυτού του Συμβουλίου".

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, το ΣΕΑ θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, και, μέσω του Προέδρου, το Εθνικό Συμβούλιο, για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της άμυνας, και εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο της διακυβέρνησης καθώς και της διαπραγμάτευσης για λύση του Κυπριακού.

Επίσης το ΣΕΑ θα αναλύει και σχεδιάζει την Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας προς έγκριση της από το Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με τα Άρθρα 54 σε συνδυασμό με το Άρθρο 50 του Συντάγματος καθώς και των εφαρμοστικών αυτής πολιτικών και παρακολουθεί την  εφαρμογή αυτών και όλων των άλλων κρατικών πολιτικών και αποφάσεων στον βαθμό που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Επιπλέον σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, αρμοδιότητα του, θα γίνεται κατ’ εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Ασφαλείας, και με οδηγίες πάντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα συντονίζει σε συνεχή βάση, θα συμβουλεύει και θα καθοδηγεί, τα αρμόδια όργανα του Κράτους τα οποία καταπιάνονται με θέματα εθνικής ασφαλείας.

Επιπλέον θα αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας και θα βρίσκεται σε επικοινωνία με όμοια σώματα άλλων χωρών, θα υποβάλλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρατηρήσεις, εισηγήσεις ή και εναλλακτικές προτάσεις για τα θέματα της αρμοδιότητας του ΣΕΑμ ενώ θα είναι υπόλογο αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, μέσω αυτού, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μάλιστα το Συμβούλιο θα το συνθέτουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας, η υπουργός Δικαιοσύνης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Διοικητής ΚΥΠ, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ και ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Ενοχλημένοι με τη διαρροή στον ΔΗΣΥ

Πάγια θέση μας ήταν και παραμένει ότι τα θέματα εθνικής ασφαλείας πρέπει να συζητούνται με πάσα εμπιστευτικότητα, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με αφορμή τη δημοσίευση από εφημερίδα λεπτομερειών για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, «έχουμε παραλάβει πριν λίγες την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, για το ρόλο και τη στελέχωσή του. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θα μελετήσουμε προσεχτικά και θα συζητήσουμε την πρόταση εντός της παράταξης, για να υποβάλλουμε τυχόν σχόλια και εισηγήσεις».

Σημειώνει πως, «πάγια θέση μας ήταν και παραμένει ότι τα θέματα εθνικής ασφαλείας πρέπει να συζητούνται με πάσα εμπιστευτικότητα, τηρώντας το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση εμπιστευτικών εγγράφων».

«Είναι γι’ αυτό που μας ανησυχεί η δημοσιοποίηση του θέματος και η διαρροή που έγινε. Απαιτείται σοβαρότητα από όλους αλλά και εξεύρεση διαδικασιών διαχείρισης ανάλογων εμπιστευτικών θεμάτων», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»