Σημαντική η συμβολή των τριμερών-Στόχος η εμβάθυνση σχέσεων σε νευραλγικούς τομείς

Σημαντική χαρακτήρισε τη συμβολή των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, λέγοντας πως στόχος είναι η εμβάθυνση των σχέσεων σε νευραλγικούς τομείς, ενώ αναφέρθηκε και στη διεύρυνση των συνεργασιών, με τη συμβολή των ΗΠΑ στο πλαίσιο του σχήματος «3+1».

Σε δηλώσεις του στην Πάφο, μετά το πέρας των εορτασμών για την 1η Απριλίου, όπου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η συμβολή των τριμερών έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι είναι σημαντική «ως προς τον προγραμματισμό που έχει κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο» στις εξωτερικές, διμερείς και τριμερείς της σχέσεις.

Στόχος είναι να εμβαθυνθούν αυτές οι στενές σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών, όπως δήλωσαν και οι ίδιοι οι υπουργοί Εξωτερικών χτες κατά την διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά την τριμερή σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και «να διευρυνθεί με την συμβολή και την συμβουλή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» στο πλαίσιο του σχήματος «3+1» είπε.

Αυτό στο οποίο στοχεύουν οι τριμερείς, πέρα από την διεύρυνση του σχήματος «σε θεωρητικό επίπεδο» είναι, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο «η εμβάθυνση των σχέσεων σε νευραλγικούς τομείς που μπορούν να συνεργαστούν οι χώρες μας και για το μεγάλο ζήτημα του διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, που αυτή την στιγμή φαίνεται ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σύμφωνα και με τις ανάγκες που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει».

Ο πανηγυρικός της υπουργού Δικαιοσύνης

Η διατήρηση και η εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής μέσω των συνεργασιών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Άννα Κουκκίδη Προκοπίου.

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό μετά τη δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου στην Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, στον Άγιο Δομέτιο, η Υπουργός είπε ότι «σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις πολιτικές και διαδικασίες που αφορούν τη μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αναντίλεκτα, πρόσθεσε ο μεγάλος στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού, η απαλλαγή από την κατοχή, η επιστροφή των προσφύγων και η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, «λύση διζωνικής Ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Εκεί εστιάζεται και η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, παρά την αρνητική στάση της Τουρκικής πλευράς», σημείωσε.

Αναφερόμενη στον αγώνα της ΕΟΚΑ είπε ότι «οφείλουμε τη συνέχιση της προσπάθειας σε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για να αναπνέουμε εμείς σήμερα αέρα ελευθερίας. Το οφείλουμε στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, το οφείλουμε στην πατρίδα μας, το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στο μέλλον των παιδιών μας».

Η 1η Απριλίου σήμανε την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 59, πρόσθεσε η Υπουργός σημειώνοντας παράλληλα ότι «ένας αγώνας που έχει χαραχθεί με χρυσά γράμματα στις ζωές όλων όσοι συμμετείχαν στη μεγάλη εξέγερση, αλλά και στην ιστορική συνείδηση όλων των γενιών που ακολούθησαν».

Ο υπέροχος αγώνας της ΕΟΚΑ «άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία με το αίμα των αγωνιστών που πότισε το δέντρο της λευτεριάς. Ο Μόδεστος Παντελή ήταν ο πρώτος νεκρός την 1η Απριλίου και ακολούθησαν ο Αυξεντίου, ο Μάτσης, ο Παλληκαρίδης, ο Καραολής, και τόσοι άλλοι που μνημονεύουμε και ευχαριστούμε γιατί έδωσαν στον αγώνα και στην πατρίδα ότι πολυτιμότερο είχαν. Την ίδια τους τη ζωή. Και το έκαναν με τη μέγιστη αξιοπρέπεια. Με το χέρι στο ευαγγέλιο και τον Εθνικό Ύμνο στα χείλη», είπε.

Σήμερα κοιτάζοντας πίσω, πρόσθεσε η Υπουργός, κάποιοι κρίνουν τον αγώνα και τη σημασία του με εκ των υστέρων αναλύσεις, αγνοώντας το ιστορικό πλαίσιο της εποχής που ευνοούσε τους λαούς που έσπαγαν τα δεσμά της αποικιοκρατίας και αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους.

«Η ιστορία όμως δεν μπορεί να διαγραφεί, ούτε και να αλλοιωθεί. Μπορεί μόνο να διδάξει», σημείωσε στην ομιλία της.

Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-59 οδήγησε στην ανεξαρτησία και την ελευθερία του κυπριακού λαού. Και είμαστε γι΄αυτό ευγνώμονες, στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια  του υπέροχου αυτού αγώνα, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βάζει στη ζυγαριά το εκλογικό αποτέλεσμα η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ
Τo capital statement που αντικαθιστά το «ό,τι δηλώσεις είσαι» των αξιωματούχων στο Πόθεν Έσχες
Διαμαρτυρίες για το όριο ταχύτητας στο δρόμο του K Cineplex-Γιατί οι κάμερες γράφουν πάνω από 50km
Τραβά κόκκινη γραμμή στη μετακίνηση της ΑΔΕ Λεμεσού ο Χαρτσιώτης-Πώς απαντά για τις συνθήκες κράτησης
Βεβαιότητα από ΠτΔ ότι πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν θετικά νέα στο Κυπριακό
Γαλλίδα Πρέσβειρα: Πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε για δίκαιη λύση Κυπριακού
Διπλωματικές Πηγές ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για το Κυπριακό
Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού
Άνθρακας η καταγγελία τουρίστριας περί βιασμού της-Ελεύθερος ο 19χρονος, ζήτησε την ποινική δίωξη της
Εμμένει στη λύση δυο κρατών ο Τατάρ-«Πρώτα επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας και μετά διαπραγματεύσεις»