Ζημιές στην παραγωγή τροφίμων που ξεπερνούν το 20% στην Τουρκία λόγων του φονικού σεισμού

Ο φονικός σεισμός, που έπληξε στις 6 Φεβρουαρίου τη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία, προκάλεσε ζημιές στο περισσότερο από το 20% της τουρκικής γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι.

Εξάλλου, η σεισμική δόνηση προκάλεσε «σοβαρές ζημιές στη γεωργία – μεταξύ των οποίων στις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες—όπως και στις αγροτικές υποδομές στις πληγείσες περιοχές», επεσήμανε η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

«Ο σεισμός έπληξε 11 κρίσιμες γεωργικές επαρχίες, επηρεάζοντας 15,73 εκατ. ανθρώπους και περισσότερο από το 20% της παραγωγής τροφίμων της χώρας», διευκρίνισε.

«Η περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, γνωστή ως ‘η εύφορη ημισέληνος’ της Τουρκίας αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του γεωργικού ΑΕΠ και συνεισφέρει σχεδόν στο 20% των γεωργικών εξαγωγών της Τουρκίας», τόνισε ο FAO.

Ο σεισμός προκάλεσε απώλειες 1,3 δισεκ. δολαρίων (1,19 δισεκ. ευρώ) λόγω των ζημιών που υπέστησαν υποδομές, η κτηνοτροφία και οι καλλιέργειες, και 5,1 δισεκ. δολαρίων (4,68 δισεκ. ευρώ) στον γεωργικό τομέα.

Όταν σημειώθηκε ο σεισμός, κατέρρευσαν κατοικίες, καταστράφηκαν καλλιέργειες και σκοτώθηκαν ζώα. Επίσης προκλήθηκαν ελλείψεις ζωοτροφών και εμβολίων για τα ζώα εκτροφής.

Παράλληλα δημιουργήθηκε έλλειψη εργατικών χεριών, η οποία γίνεται αισθητή κυρίως τώρα που πλησιάζει η εποχή της συγκομιδής.

Ο FAO ζητεί 112 δισεκ. δολάρια (103 δισεκ. ευρώ) δωρεές για να βοηθήσει τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές στην Τουρκία.

«Πλησιάζει το τέλος της εποχής της σποράς. Πρέπει να βοηθήσουμε άμεσα τους γεωργούς μας παρέχοντάς τους λίπασμα και σπόρους», δήλωσε ο Βιορέλ Γκούτου συντονιστής του FAO. «Είναι η μοναδική μας ευκαιρία να διατηρήσουμε το επίπεδο παραγωγής φέτος», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον FAO, περισσότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές εξαρτάται από τη γεωργία για την επιβίωσή του.

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα