Θέληση υπάρχει, απομένουν οι πράξεις για τη βία στα γήπεδα-Συσκέψεις επί συσκέψεων

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διοικητική έρευνα του Υπαρχηγού Αστυνομίας για πιθανές ευθύνες και λανθασμένους χειρισμούς, σε ότι αφορά τον επεισοδιακό αγώνα της περασμένης Κυριακής και το επιχειρησιακό πλάνο που στήθηκε, το οποίο όπως αποδείχθηκε ήταν τρύπιο για να αντιμετωπίσει τους χούλιγκαν, παρά το γεγονός πως υπήρχαν πληροφορίες προηγουμένως, ταυτόχρονα, έντονο είναι και το «ντέρμπι» που έχει αρχίσει, στον απόηχο των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για αναχαίτηση της βίας στα γήπεδα.

Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη σύσκεψη για το θέμα της αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους, υπό τη νέα υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, η οποία άκουσε τις εισηγήσεις και θέσεις όλων των αρμόδιων, όπως Αρχηγού Αστυνομίας, ΚΟΑ, ΚΟΠ, ΚΟΚ, ΠΑΣΠ, Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων και του Διευθυντή του ΓΣΠ. Παράλληλα, η Άννα Προκοπίου άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας και με τις Συντεχνίες των αστυνομικών, ώστε να ακούσει τις θέσεις και τους προβληματισμούς των αστυνομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Κατά τη συνάντηση της υπουργού Δικαιοσύνης με τους αρμόδιους φορείς, φαίνεται να υπήρξαν συγκλίσεις αλλά και διαφωνίες σε συγκεκριμένα ζητήματα, ωστόσο, άπαντες αναγνώρισαν τα προβλήματα που υπάρχουν, η αντιμετώπιση των οποίων είναι μονόδρομος, αφού η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει όλο και περισσότερο.

Το γεγονός πως όλες οι πλευρές βρίσκονται σε κοινή συνισταμένη σε ότι αφορά το θέμα της βίας, διαφαίνεται και από τη συμφωνία για μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ όλων των φορέων και η κατάστρωση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης. Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε, ο κάθε φορέας πλέον, θα έχει συγκεκριμένες ευθύνες και θα αναλάβει πρωτοβουλίες, τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή της βίας.

Πέραν από την Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σημαντικό ρόλο στην καταστολή της βίας, διαδραματίζει και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, με το πρόεδρο της, Γιώργο Κούμα, να δηλώνει ετοιμότητα να σταθεί στο πλευρό της Κυβέρνησης για την πάταξη της βίας στα γήπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας, ανέφερε ενώπιον της κα. Προκοπίου, ότι πρόκειται να κάνει ότι περνά από το χέρι του για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων στα γήπεδα και η ΚΟΠ, είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις αρμόδιες Αρχές, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, για την καταστολή της βίας.

Ταυτόχρονα, με θετικό μάτι αντίκρυσε τα όσα τέθηκαν στο τραπέζι της σύσκεψης, ο εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, Σπύρος Νεοφυτίδης, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε ότι, «πάει να γίνει κάτι διαφορετικό με τη νέα Υπουργό. Λέχθηκαν αρκετά πράγματα και φαίνεται ότι είναι πρόθυμοι όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες και το κομμάτι που τους αναλογεί. Πλέον, περιμένουμε με τη σύσταση του μνημονίου, ότι θα τροχοδρομηθούν οι καταστάσεις. Σίγουρα, έχει τεράστιες ευθύνες και φόρτο δουλειάς, τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Αστυνομία αλλά και ο ΚΟΑ μαζί με τις Ομοσπονδίες. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα για να αντιμετωπιστούν όλες οι παραλείψεις που υπάρχουν, αλλά ίσως έχει βγει και ένα αισιόδοξο μήνυμα μετά το τέλος της συνάντησης, με την προσπάθεια που θα γίνει από τους αρμόδιους».

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του ΠΑΣΠ, ο κ. Νεοφυτίδης εξέφρασε την πρόθεσή του Συνδέσμου να συμμετάσχει στις προσπάθειες, οι οποίες θα έχουν ως άξονα την πρόληψη και την καλλιέργεια παιδείας στους σημερινούς μαθητές και τους αυριανούς πολίτες. «Πρόκειται για πρακτική που ο ΠΑΣΠ ακολουθεί εδώ και πάνω από δέκα χρόνια αφού τόσο το προσωπικό του Συνδέσμου όσο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου καθώς και ποδοσφαιριστές μέλη του, επισκέπτονται τα σχολεία και στέλνουν τα σωστά μηνύματα στα παιδιά».

Είδε για πρώτη φορά τις Συντεχνίες

Οι φωνές των Συντεχνιών, που εκπροσωπούν τους απλούς αστυνομικούς, φαίνεται να έπιασαν τόπο, αφού η υπουργός Δικαιοσύνης του συγκάλεσε σε σύσκεψη, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα που προκύπτουν, ώστε να επιλυθούν, με σκοπό η Αστυνομία να είναι πιο έτοιμη στο να αντιμετωπίσει πιθανά επεισόδια.

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος, Ισότητα, στην παρουσία και του Αρχηγού Αστυνομίας, έθεσε τις θέσεις του ενώπιον της Άννας Προκοπίου. Όπως ανέφερε ο Νίκος Λοϊζίδης, «εκφράσαμε τις δυο τεράστιες εισηγήσεις που κάναμε, όσον αφορά το θέμα τις οχλαγωγίας, από εκεί και πέρα, το υπόμνημά μας το γραπτό, θα παραδοθεί στην Υπουργό και τον Αρχηγό, που ετοιμάζουμε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μου, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε για να υπερασπιστούμε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των αστυνομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ταυτόχρονα, συνάντηση με την κα. Προκοπίου, πραγματοποίησε και ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος, ΑΣΔΥΚ, με τον πρόεδρο του Κλάδου, Λούκα Χρίστου, να αναφέρει ότι καθορίστηκαν τα πλαίσια επικοινωνίας τόσο με το Υπουργείο, όσο και με το Αρχηγείο Αστυνομίας, ώστε να μπορούν να προωθούνται τα προβλήματα και να βρίσκεται άμεσα η επίλυσή τους.

«Υπάρχει επιθυμία και από τις δυο πλευρές για να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας για να επιλύονται τα προβλήματα και να υπάρχει ο καλύτερος αντίκτυπος στην Αστυνομία και στο κοινό. Έχουμε ήδη αιτήματα αρκετά και βρίσκονται σε εκκρεμότητα από τον καιρό που ήταν στο υπουργείο η κα. Δράκου. Θα τα επαναφέρουμε ξανά αυτά τα αιτήματά μας και να δούμε πλέον την αντίδραση της Υπουργού και της Αστυνομίας».

Όσον αφορά τη βία στα γήπεδα, ο κ. Χρίστου, είπε ότι, «βλέπουμε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Αρχηγείο Αστυνομίας, να προχωρούν σε συσκέψεις και με άλλους αρμόδιους φορείς και φαίνεται ότι θα συνεχίσουν αυτές οι συσκέψεις. Σίγουρα, είναι θετικό αυτό γιατί φαίνεται ότι προβλημάτισαν οι πρώτες αντιδράσεις και βλέπουμε ότι θα εμπλέκονται στη συνέχεια και οι υπόλοιποι αρμόδιοι, για την επίλυση τυχόν προβλημάτων, που ίσως συναντήσουμε στο μέλλον».

Αγωνία για τους κρίσιμους αγώνες

Στο μεταξύ, στο ζενίθ βρίσκεται η αγωνία όλων των αρμόδιων φορέων για τα επικείμενα ντέρμπι που ακολουθούν στον ποδοσφαιρικό κόσμο και όχι μόνο, καθώς τα μέτρα που αποφασίστηκαν, πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή και κανένα λάθος, δεν θα είναι αποδεκτό πλέον. Για κάθε κρίσιμη αναμέτρηση και μη, τα επιχειρησιακά πλάνα της Αστυνομίας οφείλουν να είναι τέτοια, ώστε να αποτρέπονται τα περιστατικά βίας και χουλιγκανισμού, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων.

Άλλωστε, η νέα υπουργός Δικαιοσύνης, έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς, πως τίποτα δεν θα είναι αποδεκτό και ο καθένας πλέον, θα αναλαμβάνει την ευθύνη για κάθε επεισόδιο που πραγματοποιηθεί. Έτσι λοιπόν, με την πρώτη φωτοβολίδα, με την πρώτη πέτρα, αλλά και με την πρώτη κροτίδα, αναμένουμε και τις πρώτες ενέργειες. Ίδωμεν…

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)