Σε διαδικασία κομματικής ολοκλήρωσης η ΔΗΠΑ-Στα σκαριά δύο νέα όργανα

Σε διαδικασία κομματικής ολοκλήρωσης βρίσκεται η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, εκμεταλλευόμενη τον «νεκρό χρόνο» που υπάρχει μεταξύ των Προεδρικών Εκλογών και της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2024.

Η εμπειρία των Προεδρικών Εκλογών έδωσε στο κόμμα την ευκαιρία να δει αδυναμίες, ελλείψεις, προβλήματα αλλά και προοπτικές για το πώς μπορεί να αποδώσει καλύτερα στο οργανωτικό κομμάτι, γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα θα μελετηθεί ιδιαίτερα το ζήτημα αυτό, με στόχο να γίνουν σταδιακά οι απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν οργανωτικά την παράταξη.

Ταυτόχρονα, ως ένα κόμμα που μεγαλώνει και αναπτύσσεται, γίνεται κατανοητό από την ηγεσία ότι θα πρέπει να διευρυνθούν τα όργανά του, ώστε να διαθέτει όλους τους μηχανισμούς που έχουν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίοι απευθύνονται σε πιο εξειδικευμένα κοινά, σε παγκύπρια βάση. Ήδη λειτουργεί η νεολαία (ΝΕΟΔΗΠΑ), το ιδρυτικό συνέδριο της οποίας έγινε στις αρχές του 2022, και μέσα στους στόχους είναι να ενδυναμωθεί και να διευρυνθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα και ενόψει και των εκλογικών διαδικασιών που έρχονται.

Τους επόμενους μήνες θα τρέξει η διαδικασία για την ίδρυση άλλων δύο οργάνων, της γυναικείας και της αγροτικής οργάνωσης, με χρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο. Ο στόχος είναι να είναι δύο παραγωγικοί οργανισμοί, που θα συμβάλλουν ουσιαστικά σε επίπεδο πολιτικής και που θα διαδραματίζουν και οργανωτικό ρόλο. Για τον σκοπό αυτό, η ηγεσία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της προπαρασκευής, πραγματοποιώντας κάποιες συναντήσεις και συζητήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο κομμάτι της αγροτικής οργάνωσης, επειδή είναι ένας τομέας στον οποίο επενδύει πάρα πολύ η ΔΗΠΑ σε πολιτικό επίπεδο. Γι’ αυτό, άλλωστε, είχε διεκδικήσει και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Το κόμμα έχει αναβαθμισμένη πράσινη ατζέντα, στην οποία περιλαμβάνονται και θέματα αγροτικής πολιτικής, την οποία επιθυμεί να διανθίσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον, γι’ αυτό και θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη η ύπαρξη ενός οργάνου αποτελούμενο από πρόσωπα προερχόμενα από αυτούς τους τομείς.

Ο άλλος τομέας στον οποίο αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία αυτό το διάστημα είναι ο ευρωπαϊκός. Πρόκειται για ενέργειες που είναι άμεσα συνυφασμένες με την προετοιμασία για τις Ευρωεκλογές, καθώς, με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί το κομματικό σκηνικό αυτή τη στιγμή, αναμένεται πως μάχη για μία από τις έδρες της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δοθεί ανάμεσα σε τουλάχιστον τρεις δυνάμεις. Σε αντίθεση με τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές, που για τη ΔΗΠΑ είχαν περισσότερο αναγνωριστικό χαρακτήρα, αυτή τη φορά, με τα ποσοστά που καταγράφει πλέον, η παράταξη μπορεί να θέσει πιο υψηλούς στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί πολύ οι επαφές με την ALDE, την ευρωπαϊκή ομάδα στην οποία ανήκει η ΔΗΠΑ. Αποστέλλονται από πλευράς του κόμματος προτάσεις και λαμβάνουν από την ευρωομάδα ιδέες. Πριν από το Πάσχα αναμένεται και η άφιξη αντιπρόσωπων της ALDE στην Κύπρο για πιο εκτενείς συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων. Μέσα από αυτές τις επαφές αναμένεται η ηγεσία της ΗΠΑ να έχει την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς με τους ευρωπαίους συνεργάτες της και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερο εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό.

Στην προσπάθεια περαιτέρω διεύρυνσης της ευρωπαϊκής ατζέντας του κόμματος εμπίπτουν και οι συναντήσεις με πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες διευθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα, καθώς, πέραν του εθιμοτυπικού τους χαρακτήρα, αποσκοπούν και στην εις βάθος κατανόηση διάφορων ζητημάτων που αφορούν εταίρους μας στην ΕΕ.

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια