Διπλάσιες επισκέψεις στο ΤΑΕΠ Παίδων, λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές

Μια τρύπα στο νερό, φαίνεται να έκανε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), αφού σε μια προσπάθειά να στελεχωθεί επαρκώς το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά, που βρίσκεται προσωρινά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, εν τέλει το προσωπικό συνεχίζει να μην είναι αρκετό για τις ανάγκες που προκύπτουν, λόγω και της αυξημένης επισκεψιμότητας.

Το ζήτημα υποστελέχωσης έχει προκύψει εδώ και καιρό, με την αρμόδια υπουργό, Πόπη Κανάρη, να επισημαίνει δημοσίως πως αυτό έχει διαπιστωθεί και από την ίδια, ενώ έδωσε διαβεβαιώσεις για επίλυση των προβλημάτων. Παρόλα αυτά, ο ΟΚΥπΥ αντί να προχωρήσει στον σχεδιασμό με στελέχωση του Τμήματος με έξι νοσηλευτές και έξι γιατρούς, όπως είχε προηγηθεί, διοριστήκαν μόνο τρεις.

Τον τελευταίο καιρό, τα παιδιά που επισκέπτονται το ΤΑΕΠ Παίδων, έχουν διπλασιαστεί και σύμφωνα με τα στοιχεία, υπολογίζεται ότι σαράντα παιδιά την ημέρα περνούν την πόρτα του ΤΑΕΠ, κάτι που αλλάζει την εικόνα και τις ανάγκες που δημιουργούνται για το Τμήμα, το οποίο μάλιστα διαθέτει μόνο τρεις κλίνες.

Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου, «ενώ αυξήθηκε ο αριθμός επισκεψιμότητας των παιδιών στα ΤΑΕΠ, ακόμη βρισκόμαστε σε αναμονή για να στελεχωθεί πλήρως το Τμήμα, ειδικότερα όσον αφορά τους γιατρούς. Οι γιατροί είναι μόνο τρεις, ενώ στο πρόγραμμα προστίθενται και άλλοι που έρχονται για να αλλάξουν τις βάρδιες».

Το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα στο ΤΑΕΠ Παίδων, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, αφορά τους γιατρούς γιατί πρόκειται για Παιδίατρους. «Ο ΟΚΥπΥ θα διόριζε έξι γιατρούς και έξι νοσηλευτές. Στην τελική ήρθαν οι μισοί. Έφυγα δύο νοσηλευτές και ήρθαν πέντε, ενώ θα έπρεπε να στελεχωθεί με έξι. Δημιουργείται πρόβλημα με τις βάρδιες γιατί θα πρέπει να έρθουν Παιδίατροι, ενώ με τους νοσηλευτές η κατάσταση καλύπτεται από νοσηλευτικό προσωπικό του ΤΑΕΠ».

Με αυτά τα δεδομένα, το ΤΑΕΠ Παίδων προστίθεται ως ένα ακόμη Τμήμα που χρίζει παρακολούθησης από τους αρμόδιους φορείς, όπως ισχύει και στην περίπτωση των ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με τα προβλήματά τους να συζητούνται, να χρονίζουν και να παραμένουν στάσιμα, χωρίς ουσιαστικές λύσεις. «Θεωρώ πως, τόσο τα προβλήματα στο ΤΑΕΠ Παίδων, όσο και στα άλλα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, μπορούν να επιλυθούν. Θα πρέπει να παρθούν πολιτικές αποφάσεις. Πέραν από την υποστελέχωση, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαθεσιμότητα των κλίνων και στη συνέχεια έρχονται όλα τα υπόλοιπα», είπε ο κος Ιακώβου.

Πάντως, όσον αφορά την υποστελέχωση και τη δυσκολία εξεύρεσης Παιδιάτρων που θα στελεχώσουν πλήρως το ΤΑΕΠ Παίδων, η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, σε πρόσφατες δηλώσεις της είπε πως ο ΟΚΥπΥ βρίσκεται στο ψάξιμο γιατρών εδώ και μήνες και δεν ανταποκρίνεται κανείς. Μάλιστα, ο Οργανισμός, όπως αποκάλυψε, θα ζητήσει βοήθεια για στελέχωση από τον Ιατρικό Σύλλογο της Ελλάδας και την Παιδιατρική Εταιρεία της Ελλάδας, αν μπορούν να στελεχώσουν με παιδιάτρους.

Υπενθυμίζεται, πως το ΤΑΕΠ Παίδων άνοιξε πιλοτικά τις πόρτες του τον Φεβρουάριο, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, χωρίς, όπως διαφάνηκε να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες με την κ. Κανάρη, να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και τα κενά που άφησε πίσω του ο κος Χατζηπαντέλα. Αυτό που αναμένεται βέβαια, είναι να δοθούν τα χρονοδιαγράμματα για ΤΑΕΠ παιδιών που θα πληροί όλες τις ανάγκες και βασισμένο στους σχεδιασμούς, οι οποίοι συζητούνται από τους αρμόδιους φορείς τα τελευταία χρόνια. Αυτό, ωστόσο, θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια και θα βρίσκεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Δειτε Επισης

Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Στους 34 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος
Σκωτσέζικο ντους οι τιμές στα προϊόντα-Αυξήσεις εν αναμονή μειώσεων
Ο άθλος του Save Madagascar από τους δύο Κύπριους-Θέλουν να σώσουν παιδιά που θυσιάζονται
Οι ανησυχίες προσφύγων στα χέρια ΠτΔ-«Δημιουργήθηκαν διαφόρων ειδών και ταχυτήτων πρόσφυγες»
Υπ. Γεωργίας: Πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ για αγροτικό κόσμο στο πλαίσιο ΚΑΠ
Πρώτη στην Ευρώπη η Κύπρος με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης
Επιτροπή στα κατεχόμενα θα εξετάσει μέτρα για την οικονομία
Εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας
Διερεύνηση ισχυρισμών για παράνομες χρεώσεις από ειδικούς ιατρούς ζητά ο ΠΙΣ
Δωρεάν είσοδος σε μνημεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους