Ενθαρρυμένος από το ενδιαφέρον του ΟΗΕ, ξεκαθαρίζει τον ρόλο της ΕΕ ο Χριστοδουλίδης

Στόχος είναι μέσα από τις επαφές μας να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι ο ίδιος επιλέγει να μην εμπλακεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών με την Άγκυρα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο επίσκεψης του στο Δημοτικό Σχολείο «Πεύκιος Γεωργιάδης», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν έχει καταρτίσει πλάνο με εισηγήσεις για τον ρόλο των ΗΕ και πώς θα γίνει σπάσιμο του αδιεξόδου, είπε ότι «θέλω να χαιρετίσω, βλέπω ως θετική ένδειξη αυτό το ενδιαφέρον που υπάρχει από τον διεθνή παράγοντα, είτε από τα ΗΕ και την ΕΕ. Είχα πρόσφατα μια πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, με τον οποίον θα έχω κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 22 Μαρτίου».

Σε σχέση με τη σημερινή του συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ, εξήγησε πως αυτή είναι προπαρασκευαστική της συνάντησης που θα έχει με την κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο. «Η δική μας προσέγγιση και στόχος είναι η εμπλοκή της ΕΕ, διότι θεωρούμε ότι η ΕΕ στο σημερινό διεθνές σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί ειδικότερα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μπορεί έχει τα κίνητρα εκείνα, ώστε να οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή, μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων και εκεί θα επενδύσουμε», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Όμως», πρόσθεσε, «σε καμιά απολύτως περίπτωση εκτός του πλαισίου των ΗΕ. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Μιλάμε πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ. Και είναι σημαντικό που θα έρθει η κα ντι Κάρλο, είναι σημαντικό που ο ΓΓ θα είναι στις Βρυξέλλες, θα μιλήσει σε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ για το θέμα της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τα ΗΕ και το Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα στο οποίο πρέπει να υπάρξει συνεργασία», εξήγησε.

«Δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο σε σχέση με την προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου, δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, ακούω και διαβάζω καθημερινά τις δηλώσεις. Συνειδητά επιλέγω να μην εμπλακώ σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, να κατηγορήσω κ.ο.κ. Επιλέγω να εργαστούμε ειδικότερα μέσα από αυτές τις επαφές μέσα από ένα ξεκάθαρο στόχο, στο να δούμε πώς μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν και θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά και στο σπάσιμο του αδιεξόδου και στην επίλυση του Κυπριακού που είναι το βασικο ζητούμενο», υπέδειξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν θα συναντηθεί με τον ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει ζητήσει να δει τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είδα την πρόθεση του κ. Τατάρ», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καθορισμένο ραντεβού, σίγουρα θα τον δω στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά δεν υπάρχει καθορισμένο ραντεβού», κατέληξε.

Η συνάντηση με Στιούαρτ

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της επίσκεψης της κας ντι Κάρλο την επόμενη βδομάδα. Η ίδια η επίσκεψη της κας ντι Κάρλο στέλνει το μήνυμα ότι ο ΟΗΕ θέτει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και το σπάσιμο του αδιεξόδου».

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούληση του για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη συμφωνημένη βάση, σημειώνοντας ότι «ανέπτυξε στον κ. Στιούαρτ και την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, για να μπορέσει να σπάσει το αδιέξοδο. Επανέλαβε την πρόταση του για μια κοινωνική συνάντηση, ένα δείπνο με τον κ. Τατάρ και τον κ. Στιούαρτ όταν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και επίσης την ετοιμότητά του για μια κοινή συνάντηση του με την κα ντι Κάρλο και τον κ. Τατάρ την επόμενη βδομάδα».

Ερωτηθείς ποια ήταν η ανταπόκριση του κ. Στιούαρτ στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «ο ΟΗΕ τη βλέπει θετικά, θεωρεί την ΕΕ ως ένα εταίρο που πρέπει να είναι ενεργός στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Βλέπει θετικά, επίσης, και τον θετικό τόνο που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του έχει θέσει στις δημόσιες δηλώσεις του και θεωρούν ότι καλλιεργεί το κατάλληλο κλίμα για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αν τα ΗΕ ζητούν διευκρινίσεις για το πώς εννοεί η πλευρά μας την παρουσία τους σε μια νέα φάση των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ακριβώς για αυτά που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ευκαιρία να συζητήσει με την κα ντι Κάρλο την ερχόμενη βδομάδα. Προφανώς είναι πάντα υπό την αιγίδα των ΗΕ που θα πραγματοποιούνται και οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις και ο ρόλος της ΕΕ θα πρέπει να είναι ενισχυτικός»

Χαμηλές προσδοκίες από την επίσκεψη ΝτιΚάρλο

Δεν αναμένεται η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ειρήνης, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, να κομίσει κάτι συγκεκριμένο κατά την επικείμενη επίσκεψή της στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ενημερωμένη πηγή, προσθέτοντας πως κατά τις συναντήσεις της με τους ηγέτες των δυο πλευρών αναμένεται η υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΕ να επαναβεβαιώσει τη συνέχιση της εμπλοκής του ΓΓ του ΟΗΕ στην προσπάθεια για αναζωογόνηση διαδικασίας των συνομιλίων για το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα διαδικτυακή συνάντηση του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Μενέλαου Μενελάου, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, κατά την οποία, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην επικείμενη επίσκεψη της κ. ΝτιΚάρλο και την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια «για να κτίσουμε περαιτέρω στο θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε από πρώτη επαφή των δυο ηγετών στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναζωογόνηση της διαδικασίας των συνομιλιών και επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού», σύμφωνα με αρμόδια πηγή.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως κατά τη συζήτηση των διαπραγματευτών, που διήρκησε μια ώρα και 15 λεπτά, έγινε μια γενική ανασκόπηση της κατάστασης και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εργασία των τεχνικών επιτροπών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων αναφορικά με έργα που γίνονται στο πλαίσιο της λειτουργίας των επιτροπών αυτών.

Επίσης εκφράστηκαν απόψεις για πιθανά πεδία συζήτησης για θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση σεισμών και φυσικών καταστροφών.

Δειτε Επισης

Άμεσο άνοιγμα του φακέλου της υπόθεσης Θανάσης ζητά το ΕΛΑΜ-«Η απόφαση εκθέτει σοβαρά θεσμούς και πρόσωπα»
Τίμησαν τη μητέρα του Θανάση οι Οικολόγοι-«Να αναλάβουν την ευθύνη τους, αυτοί που επέμεναν στην εκδοχή της αυτοκτονίας»
Ελπίζει για θετικά δεδομένα στη συνάντηση με Ολγκίν ο ΠτΔ-«Όταν δεν επιθυμεί να συζητήσει κάποιος, νιώθει αδυναμία»
Κ. Εκπρόσωπος: Αξιολογούνται συνεχώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των πολιτών
Κ. Λετυμπιώτης: Μια μοιρασμένη κατεχόμενη πατρίδα δεν μπορεί να χωρέσει το μέλλον
Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα-«Λύση που να βασίζεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ»
Τρομοκρατημένες οικογένειες εγκαταλείπουν την Ράφα καθώς οι μάχες συνεχίζονται
Ζωντανός ανασύρθηκε άνδρας από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε πριν από πέντε ημέρες
Εντοπίστηκε σε αυλή Λυκείου με κλοπιμαία μοτοσικλέτα-Συνελήφθη 34χρονος
Πέθανε ο πρώτος ασθενής που είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο