Στέλνει μήνυμα στους Ευρωπαίους για το Κυπριακό ο ΠτΔ-«Στα χέρια των Βρυξελλών η λύση»

Η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια των Βρυξελλών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Ο Πρόεδρος επαναδιατυπώνει τη θέση ότι η προσπάθειά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Επιχειρηματολογεί, επίσης, υπέρ των οφελών από ενεργότερη ευρωπαϊκή εμπλοκή, φέροντας ως παράδειγμα τις σημαντικές συγκλίσεις και τη διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά.

Τονίζει, ακόμη, ότι η λύση του Κυπριακού είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά του και προσθέτει πως κάθε μέρα που περνά, απομακρύνει το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πρέπει να αρχίσει πριν από τις εκλογές στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισημαίνει πως οι εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, παρά το κόστος, δημιουργεί μια ευκαιρία, καθώς είναι ίδιες οι συνθήκες με την τουρκική εισβολή.

Γεγονός, εκτιμά, που δημιουργεί συνθήκες οι οποίες μπορεί να αξιοποιηθούν, καθώς η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τα ενεργειακά, τονίζει πως ο σχεδιασμός θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο πολιτικό του μέλλον, τονίζοντας πως δεν προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος.

Εκφράζει, επίσης, τη βούλησή του για συνεργασία με τα δύο μεγάλα κόμματα, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Πηγή: ΡΙΚ

Δειτε Επισης

Το ψευδοκράτος προσκλήθηκε σε εκδηλώσεις του συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν-Μεγάλο κέρδος βλέπει ο Τατάρ
Συγκαλείται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στην Ελλάδα για το Κυπριακό
Επιμένει στα δύο κράτη το τουρκικό ΥΠΕΞ-«Η ε/κ πλευρά δεν θέλει καν να αρθρώσει τη λέξη συνεργασία»
Έτοιμος να συμβάλλει στο θέμα των οδοφραγμάτων δηλώνει ο Χαρμαντζί
Πλήρως δεσμευμένο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το ΗΒ
Τα συμπεράσματα των κομμάτων για τη διευρυμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης
Λιού Γιαντάο: Κίνα και Κύπρος υποστηρίζουν σθεναρά η μία την άλλη σε θέματα κυριαρχίας,
Ισχυρισμοί Τατάρ για μη ανακοίνωση διάνοιξης σημείων διέλευσης-«Το ζήτημα θα είχε επιλυθεί εάν δεν επέμεινε ο Χριστοδουλίδης»
Μέχρι τέλος Ιουλίου πρόθεση συμμετοχής της ΚΔ στο SAFE-Στην Κύπρο εκπρόσωποι της Αμυντικής Βιομηχανίας
Έτοιμος για συμφωνία o Χριστοδουλίδης για τα σημεία διέλευσης-Παρουσίασαν χάρτες τα Ηνωμένα Έθνη