Μάχη με πολιτικές προτάσεις και έντονο παρασκήνιο για τη θέση του προέδρου στον ΔΗΣΥ

Στην τελική ευθεία ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Σαββάτου, εισέρχονται οι δύο μονομάχοι του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι οποίοι λόγω και του τραγικού ατυχήματος των Τεμπών, έχουν συμπιέσει κατά πολύ το πρόγραμμα τους και τρέχουν απ΄ άκρη σ΄ άκρη ολόκληρη την Κύπρο για να επικοινωνήσουν τις θέσεις τους με τους πενήντα περίπου χιλιάδες ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαιτέρως σημαντική για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον επειδή αμφότεροι παρουσίασαν ένα πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πορευθούν και δεύτερον διότι εγκαινιάστηκε και επίσημα η προεκλογική των υπολοίπων μελών του κόμματος που ενδιαφέρονται για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας.

Το παρασκήνιο

Στο παρασκήνιο, μεταξύ των Συναγερμικών στελεχών, έχουν δημιουργηθεί ομάδες στήριξης υποψηφίων, με την πλειονότητα των στελεχών να έχουν τοποθετηθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Αννίτας Δημητρίου. Μένει, ωστόσο να διαφανεί, αν την άποψη που εκφράζουν τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, ενστερνίζεται και η βάση, η οποία ούτως ή άλλως έχει καταγράψει τουλάχιστον δύο φορές τον περασμένο μήνα, πως διαθέτει διαφορετικά κριτήρια και λειτουργεί στη βάση άλλων δεδομένων από αυτά της ηγεσίας.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο μέρος, τις προτάσεις δηλαδή που κατέθεσαν στα Συναγερμικά μέλη οι δύο υποψήφιοι, Δημήτρης Δημητρίου και Αννίτα Δημητρίου, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δίδεται για πρώτη φορά το στίγμα των προθέσεών τους για το μέλλον του κόμματος. Ο Δημήτρης Δημητρίου με πιο συγκεκριμένες προτάσεις στη βάση τριών βασικών πυλώνων και η Αννίτα Δημητρίου με αιχμή του δόρατος της την εξαγγελία για ενότητα, επιχείρησαν ως ένα βαθμό να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες της δεξιάς παράταξης.

Το στοίχημα

Το μεγάλο διακύβευμα για το οικοδόμημα της κεντροδεξίας, δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή των μελών του κόμματος στη διαδικασία του Σαββάτου. Αφενός η αποχώρηση δύο σημαντικών στελεχών και αφετέρου οι χαμηλοί τόνοι που κράτησαν οι δύο Δημητρίου, ίσως να μην λειτουργήσει υπέρ της μεγάλης προσέλευσης.

Πάντως η εκτίμηση που γίνεται από στελέχη του κόμματος που μίλησαν στον REPORTER, είναι πως η συμμετοχή πέρα του 50% των εγγεγραμμένων μελών θα θεωρείται ικανοποιητικό.

Οι προτάσεις

Ανησυχίες που δημιουργηθήκαν, όχι μόνο τον τελευταίο μήνα, μετά την αποτυχία του κόμματος να περάσει τον υποψήφιο του στον δεύτερο γύρο των εκλογών αλλά και αυτές που κατά καιρούς ακούγονταν, σε σχέση με τον τρόπο που πολιτευόταν ο απελθών πρόεδρος και έχει να κάνει με την επαφή του με τη βάση, με τον Δημήτρη Δημητρίου μάλιστα να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για διαφάνεια, με την δημοσιοποίηση σε καθημερινή βάση της ατζέντας και των συναντήσεων του προέδρου του κόμματος, την προώθηση του νέου κανονισμού για το lobbying και εξέταση με τη διαδικασία του αυτεπάγγελτου της εφαρμογής του νόμου για την προστασία μαρτύρων.

Μάλιστα πρότεινε τη μείωση του ποσού εισφορών στον ΔΗΣΥ, από 50 χιλιάδες που προβλέπει ο Νόμος, σε 35 χιλιάδες ευρώ. Αμφότερες οι προτάσεις του απαντούν σε συζητήσεις που είχαν γίνει και προεκλογικά, σε σχέση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου με τον ίδιο να επαναλαμβάνει άλλωστε, πως «μπορεί να λένε πως όποια πέτρα κι αν σηκώσεις είναι από κάτω ο Αβέρωφ, αλλά εγώ σήκωσα ρότσους και βράχους για την Κύπρο».

Από την άλλη πλευρά η Αννίτα Δημητρίου δεσμεύεται ότι θα δημιουργήσει εκείνους τους μηχανισμούς, όπου το κόμμα θα γνωρίζει τις απόψεις της βάσης για κάθε πολιτική που προτείνει, ενώ προανήγγειλε πως οι αξιωματούχοι που θα εκλεγούν τον Μάιο θα αναλάβουν αναβαθμισμένους και συγκεκριμένους ρόλους και θα έχουν κάθε δυνατή διοικητική υποστήριξη, όπως και η κοινοβουλευτική ομάδα. Ακόμη, η πρόεδρος της Βουλής, κατέθεσε και πρόταση, ανάλογη με αυτή που έχει καταθέσει πριν κάποιες μέρες ο Δημήτρης Δημητρίου, για δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας διαβούλευσης για υποβολή εισηγήσεων και ανταλλαγή απόψεων και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογικές συνελεύσεις. Για το συγκεκριμένο ο κ. Δημητρίου επανέλαβε την πρόταση του σημειώνοντας πως θα προχωρήσει σε μια πρότυπη ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και των λειτουργιών του κόμματος.

Σχεδόν ταυτόσημες, πάντως, είναι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους δύο υποψηφίους για το Κυπριακό. Με αναφορές στην «κληριδική σχολή» αμφότεροι δηλώνουν την ξεκάθαρη τοποθέτηση τους υπέρ της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, εντός του πλαισίου Γκουτέρες.

Σκιώδης Κυβέρνηση

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η πρόταση που κατέθεσαν και οι δύο υποψήφιοι σε σχέση με τη δημιουργία σκιώδους υπουργικού. Η δημιουργία σκιώδους κυβέρνησης από στελέχη του κόμματος, που θα παρακολουθούν στενά ο κάθε ένας το Υπουργείο που θα επωμιστεί, δίδει ουσιαστικά και την απάντηση στο ποια θα είναι η στάση τους έναντι της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Δημήτρης Δημητρίου είπε πως για να καταστεί ο ΔΗΣΥ αποτελεσματική αντιπολίτευση, αλλά και για την καλύτερη προετοιμασία του νέου προγράμματος του κόμματος, θα εισηγηθεί τη δημιουργία σκιώδους Κυβέρνησης από κορυφαία στελέχη (Βουλευτές και όχι μόνο) ώστε το κόμμα να μην είναι παρατηρητής των εξελίξεων αλλά μάχιμο σε κάθε βήμα και κάθε επίπεδο. «Λειτουργώντας άλλοτε υποστηρικτικά και άλλοτε επικριτικά στην Κυβέρνηση. Αλλά πάντα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των συμπολιτών μας», εξήγησε. Σχετική είναι και η πρόταση της Αννίτας Δημητρίου που αναφέρει στο πρόγραμμα της πως, προτείνει τη συγκρότηση συμβουλίου παρακολούθησης και ελέγχου κυβερνητικού έργου, στα πρότυπα και κατ’ αναλογία ενός «Shadow cabinet».

Η υπόλοιπη ηγεσία

Πάντως, το δικό της ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η μάχη που θα δοθεί για τις άλλες τέσσερις θέσεις της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ήδη δύο στελέχη, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, Μιχάλης Σοφοκλέους και ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, έχουν εξαγγείλει τις υποψηφιότητες τους για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Πάντως για τη συγκεκριμένη θέση, πληροφορίες φέρουν ως ενδιαφερόμενο και τον Ευθύμιο Δίπλαρο, αλλά και τον Γιάννη Καρούσο. Δεν αποκλείεται μάλιστα ενδιαφέρον να επιδειχθεί και από τον χαμένο του Σαββάτου, δηλαδή την Αννίτα Δημητρίου ή τον Δημήτρη Δημητρίου. Για τις θέσεις αντιπροέδρων αναμένεται πως θα υπάρξει ενδιαφέρον από τον Μάριο Πελεκάνο, τη Ξένια Κωνσταντίνου και τη Σάβια Ορφανίδου.

Δειτε Επισης

Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ