Παραφούσκωσαν οι λογαριασμοί ρεύματος-Οι λόγοι της αύξησης και οι διακανονισμοί
Πέτρος Πετρή 06:00 - 09 Μαρτίου 2023
Στα ύψη συνεχίζουν να βρίσκονται οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να επικρατεί μια δυσφορία ανάμεσα στους καταναλωτές, αφού μεγάλη μερίδα εξ αυτών, δυσκολεύεται να τους αποπληρώσει. Έτσι, η ΑΗΚ, κατανοώντας τη δυσχερή θέση που βρίσκονται οι πελάτες της, έχει ήδη προχωρήσει σε διακανονισμούς δόσεων για την εξόφληση των λογαριασμών, σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, φαίνεται να αποτέλεσαν και τους λόγους που έχει σκαρφαλώσει στα ύψη η τιμή της κιλοβατώρας της ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι, μη έχοντας άλλη επιλογή, οι χρεώσεις της ΑΗΚ, προκαλούν πονοκέφαλο στους καταναλωτές κάθε τέλος της διμηνίας.
Σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι «δυστυχώς, είναι πάρα πολύ υψηλές οι τιμές σήμερα και είναι κάτι που παρατηρούμε και εμείς ως ΑΗΚ, αλλά αυτά είναι τα δεδομένα. Ο λόγος που οι τιμές είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, είναι ο κορωνοϊός που βιώσαμε με την πανδημία, μετά προστέθηκε ο πόλεμος και είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων διεθνώς. Αυτή η κρίση όμως και οι ψηλές τιμές, δεν είναι μόνο στην Κύπρο, αλλά είναι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σήμερα, η τιμή της μιας κιλοβατώρας κοστίζει 29 σεντς, η οποία περιλαμβάνει και Φόρο Προστιθεμένης Αξίας και τέλος για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δηλαδή, όπως εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου, «μια τετραμελής οικογένεια για δυο μήνες με ένα φυσιολογικό σπίτι, αν κάνει μια κατανάλωση συνολικά 1,000 κιλοβατώρες, θα κληθεί να πληρώσει 290 ευρώ για μια διμηνία. Εάν δεν υπήρχε ακόμη η χορηγία του Υπουργείου Οικονομικών, που έχει μπει σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου, θα ήταν ακόμη πιο υψηλές οι τιμές. Με τη χορηγία του Υπουργείου ουσιαστικά, ο κόσμος παίρνει πίσω περίπου 70 ευρώ, αλλά είναι κάτι που συμπεριλαμβάνεται μέσα στα 29 σεντς».
Εάν αναμένεται περισσότερη αύξηση στους λογαριασμούς τους επόμενους μήνες, η κ. Παπαδόπουλου, απάντησε αρνητικά, για να αναφέρει ότι υπάρχει μια κρυφή ελπίδα ότι θα μειωθούν οι τιμές, αλλά, «δεν μπορούμε στην παρούσα φάση να κάνουμε δυστυχώς, πρόβλεψη και εκτίμηση για τους επόμενους μήνες. Πάντως, σε σχέση με πέρσι, η αύξηση που παρατηρήθηκε είναι 17% στην τιμή της κιλοβατώρας, που αν δεν υπήρχαν ακόμη τα μέτρα της πολιτείας, θα ήταν ακόμη πιο μεγάλη. Παράλληλα με τις ψηλές τιμές του πετρελαίου, που είναι σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα, επηρεάζουν τις τιμές της κιλοβατώρας και οι τιμές των δικαιωμάτων των θερμοκηπιακών αερίων, που δυστυχώς και αυτά είναι αρκετά ψηλά».
Το θέμα της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων και συγκεκριμένα εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την Κύπρο, που πρέπει να εφαρμόζουμε τη συγκεκριμένη πολιτική που στόχο έχει να γίνουμε όλοι πράσινοι. «Τα δικαιώματα των θερμοκηπιακών αερίων αφορούν αγορά δικαιωμάτων, που πρέπει να αγοράζονται στα πλαίσια του σχεδίου εμπορίας, που εφαρμόζεται σε όλη την Ε.Ε. Σημειώνεται, ότι αυτά τα δικαιώματα είναι διαπραγματεύσιμα στην ειδική χρηματιστηριακή αγορά. Είμαστε υποχρεωμένοι σαν κράτος μέλος της Ε.Ε., να αγοράζουμε αυτά τα δικαιώματα, τα οποία χρεώνουμε στον καταναλωτή και η χρέωση αυτή γίνεται μέσω μιας εγκεκριμένης διαδικασίας από την αρμόδια Αρχή. Είναι κάτι που περιλαμβάνεται ανάμεσα στις διατιμήσεις μας».
Πάντως, η ΑΗΚ, κατανοώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, προχωρεί καθημερινώς, σε διευκολύνσεις. «Δυστυχώς, επειδή είναι τόσο ψηλές οι τιμές και ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς, δεχόμαστε επί καθημερινής βάσεως, αιτήματα για ευκολίες πληρωμής σε δόσεις και ανταποκρινόμαστε. Απλά, οι καταναλωτές, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι πρέπει να τηρούν και να τιμούν τη συμφωνία που κάνουν με την ΑΗΚ, διότι συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια και πρέπει να ξοφλούν τις μηνιαίες δόσεις τους, καθώς μετά θα αυξάνεται το χρεωστικό τους υπόλοιπο, αντί να μειώνεται».