Αυξάνονται συνεχώς οι καταγγελίες διαφθοράς-Επιδιώκει αλλαγή Νόμου η Αρχή

Όλο κι αυξάνονται οι καταγγελίες ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, με τον αριθμό, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει φτάσει τις σαράντα, την ώρα που πλέον έχει ανέβει στο διαδίκτυο και η ιστοσελίδα της Αρχής, από όπου μπορεί κανείς να καταθέσει επώνυμα ή ανώνυμα την καταγγελία του.

Στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, εργάζονται πυρετωδώς, αφενός για να επιλύσουν τα λειτουργικά προβλήματα που ήταν αναμενόμενο ότι θα αντιμετωπίσουν στα πρώτα στάδια και αφετέρου, για να διερευνήσουν τον όγκο καταγγελιών, που έχει κατατεθεί ήδη ενώπιον της Αρχής προς διερεύνηση.

Αν και ο πήχης των προσδοκιών, κυρίως από την κοινωνία, έχει τεθεί πολύ ψηλά για τα αποτελέσματα που θα φέρει η λειτουργία της Αρχής κατά της Διαφθοράς, στην προσπάθεια για πάταξη τέτοιων φαινομένων από την κυπριακή κοινωνία, οι προσδοκίες, όσων γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις δεν είναι και τόσο μεγάλες. Κι αυτό όχι λόγω ανεπάρκειας ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με τα μέλη του Συμβουλίου της Αρχής ή τον ίδιο τον Επίτροπο Διαφάνειας Χάρη Πογιατζή, αλλά λόγω του ξεδοντιάσματος των εξουσιών της.

Υπενθυμίζεται ότι η απελθούσα Κυβέρνηση μαζί με τη Βουλή, κατέληξαν σε ένα Νόμο που μεταξύ άλλων αφαίρεσε τις ανακριτικές εξουσίες από την Αρχή, ενώ της θέτει και εμπόδια στις έρευνες της, αναλόγως και των ερευνών που διεξάγονται από την Αστυνομία σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία. Ωστόσο, το πιο σημαντικό, δεδομένου πως αφαιρέθηκαν οι ανακριτικές εξουσίες, αποτελεί το γεγονός πως τα αποτελέσματα των ερευνών θα καταλήγουν και πάλι στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

Αυτά και κάποια άλλα ζητήματα που προκύπτουν και τα οποία εντοπίστηκαν από το Συμβούλιο της Αρχής κατά της Διαφθοράς, αναμένεται εν ευθέτω χρόνο να τεθούν εκ νέου υπό τον τύπο προβληματισμού ενώπιον της Εκτελεστικής Εξουσίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Αρχή αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα θέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας το ζήτημα, ζητώντας να επαναξιολογηθεί ο Νόμος που διέπει τη λειτουργία της, έτσι ώστε να αποκτήσει εξουσίες και δικαιώματα που θα της επιτρέπει να λειτουργεί, πολύ πιο πρακτικά και ενδυναμωμένη στις έρευνες που διεξάγει. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται πως το επόμενο διάστημα, θα ζητήσει συνάντηση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την αρμόδια υπουργό Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να θέσει τα ζητήματα αυτά και να εξετάσει και της προθέσεις της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον της Αρχής έχουν καταγγελθεί δεκάδες καταγγελίες, οι πλείστες εκ των οποίων έγιναν επώνυμα, ενώ ήδη κάποιες από αυτές έχουν απορριφθεί, ενώ άλλες έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της διερεύνησης, αφού εντοπίστηκε πως με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Αρχής, υπάρχει έδαφος για να γίνει περαιτέρω μελέτη τους.

Σημειώνεται, πως βάσει του Νόμου που ψηφίστηκε, όταν η Αρχή ολοκληρώσει την έρευνα της θα καταθέτει τον φάκελο της υπόθεσης στη Νομική Υπηρεσία, η οποία θα κρατά και το μαχαίρι και το πιρούνι και θα αποφασίζει, εάν θα προχωρήσει με καταχώρηση της ενώπιον Δικαστηρίου. Κάτι που επίσης θα επιχειρηθεί να αλλάξει, τουλάχιστον για τις υποθέσεις προκύπτει προσωπικό ζήτημα για την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, όπως συμβαίνει στις καταγγελίες που υπέβαλε στην Αρχή εναντίον των Σαββίδη και Αγγελίδη ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, και όχι μόνο.

Ήδη έχουν γίνει γνωστές και αναμένονται τα αποτέλεσμα της μελέτης των καταγγελιών μιας σειράς αξιωματούχων που προσέφυγαν στην Αρχή καταγγέλλοντας υποθέσεις διαφθοράς μεταξύ των οποίων, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, η Άννα Αριστοτέλους και ο Χρίστος Χριστοφίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών- Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο
Νεαρός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 46χρονη για κλοπή των εισπράξεων από αρτοποιείο
Πυρκαγιές σε ισόγειο οικίας και διαμέρισμα στη Λάρνακα έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική
Χειροπέδες σε 19χρονο για κλοπές από οχήματα στη Λάρνακα