Ψηλά στην πολιτική του ατζέντα θέτει το ΑΚΕΛ το ζήτημα ισότητας των δύο φύλων

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το έμφυλο χάσμα στην επιστήμη είναι υπαρκτό, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ θέτει ψηλά στην πολιτική του ατζέντα το ζήτημα της ισότητας και της ισοτιμίας ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος ο κ. Στεφάνου μιλούσε σε δείπνο εργασίας σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας με θέμα: «STEAM: γεφυρώνοντας το έμφυλο χάσμα».

Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το δείπνο δεν διοργανώνεται απλά για «να τιμήσουμε τη Μέρα της Γυναίκας, αλλά γιατί οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε να συζητούμε και να ακούμε για τα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα και ένα από αυτά είναι η γεφύρωση του έμφυλου χάσματος».

Εξήγησε ότι σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συζήτηση για το έμφυλο χάσμα στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, της τέχνης και των μαθηματικών του γνωστού πλέον ως STEAM.

Ο κ. Στεφάνου έκανε αναφορά στο μακρινό 1856 στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την προαγωγή της επιστήμης, όπου παρουσιάστηκε μια έρευνα που για πρώτη φορά συνέδεε το διοξείδιο του άνθρακα με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η έρευνα, όπως είπε, είχε την υπογραφή της Eunice Newton Foote, μιας γυναίκας που ασχολείτο ερασιτεχνικά με τη φυσική. Η έρευνά της εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε με τη σημείωση ότι «με χαρά μπορούμε να πούμε ότι αυτό γράφτηκε από μία δεσποινίδα» και με χαρακτηριστική εισαγωγή «κάποιοι όχι μόνο διασκέδασαν, αλλά εξέφρασαν την κακόβουλη ιδέα ότι οι γυναίκες δεν έχουν αρκετά δυνατό μυαλό για επιστημονική έρευνα».

Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι η σπουδαιότητα και η ουσία της έρευνάς της χάθηκε, αυτό που έμεινε για λίγο καιρό στην επικαιρότητα ήταν το γεγονός ότι μια γυναίκα ασχολήθηκε με την επιστήμη, ότι ήταν ταυτόχρονα «γυναίκα» και «έξυπνη».

«Τρία χρόνια αργότερα, ο John Tyndall έκανε την ίδια ανακάλυψη. Δεν χρειάζεται να μαντέψουμε ποιος καταγράφηκε στην Ιστορία της Επιστήμης, ποιος πήρε δηλαδή την αναγνώριση και τα εύσημα. Ούτε χρειάζεται ιδιαίτερη δυσκολία για να υποθέσουμε το γιατί», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι ερχόμενοι στο σήμερα, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το έμφυλο χάσμα στην επιστήμη είναι υπαρκτό. Σημείωσε ότι σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία από την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το «χάσμα» μεταξύ των φύλων σε παγκόσμια κλίμακα, η «ψαλίδα» σε διάφορους κλάδους μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και στην επιστήμη και την τεχνολογία, δεν αναμένεται να κλείσει πριν από το 2120.

Υπογράμμισε ότι οι λόγοι είναι αυτονόητοι και ότι τα έμφυλα στερεότυπα που κυριαρχούν στην επιλογή σπουδών, οι διακρίσεις στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας λόγω φύλου, η απόδοση αποκλειστικά στις γυναίκες των οικογενειακών υποχρεώσεων, οι λιγότερες ευκαιρίες αλλά και η παρενόχληση, διευρύνουν το χάσμα.

«Όταν σε όλα αυτά προστεθεί και η μητρότητα, τότε μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερες ευκαιρίες από τον απαιτητικό τομέα της έρευνας, της επιστήμης, της τεχνολογίας ή γιατί η ανέλιξή τους δεν είναι τόσο αυτονόητη και ομαλή όπως συμβαίνει με τους άντρες συναδέλφους τους», δήλωσε  ο κ. Στεφάνου.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ θέτει ψηλά στην πολιτική του ατζέντα το ζήτημα της ισότητας και της ισοτιμίας ανάμεσα στα δύο φύλα. Η δράση του, είπε, για τα ζητήματα αυτά είναι διαχρονική και αδιάλειπτη.

«Με τις προτάσεις και προσεγγίσεις του το ΑΚΕΛ προσπαθεί με τρόπο εφικτό και αποτελεσματικό να προωθεί την αντίληψη καθώς και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του έμφυλου χάσματος. Ως χώρα κάναμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, απομένουν όμως πολλά βήματα να γίνουν ακόμα. Ο στόχος είναι εκεί, χρειάζεται όμως να τρέχουμε για να τον φτάσουμε γιατί δεν είναι στατικός και δεν μας περιμένει», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»