Την ανάκληση των παρανομιών του Sun City ζητά από τον Πρόεδρο η Ατταλίδου με επιστολή

Την ανάκληση της απόφασης του απελθόντος Υπουργικού Συμβουλίου για χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση στη Μικτή Τουριστική Ανάπτυξη «Sun City Spa Resort & Residences» στο Δήμο Σωτήρας, ζητά με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Η απόφαση, η οποία αφορά την εκ των υστέρων νομιμοποίηση δύο επιπλέον ορόφων, δημοσιεύτηκε μεταξύ της περιόδου γνωστοποίησης του αποτελέσματος των Προεδρικών Εκλογών και της ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη η κ. Ατταλίδου, το εν λόγω θέμα αφήνει εκτεθειμένη την Κυπριακή Δημοκρατία σε διαδικασία παράβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2019.

«Η ανάκληση αποφάσεων προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου από νέο Υπουργικό Συμβούλιο είναι θεμιτή εκεί που κρίνεται ότι χρειάζεται και δεν είναι πρωτόγνωρο καθότι έχει επισυμβεί σε προηγούμενες αλλαγές διακυβερνήσεων στη χώρα μας», τονίζει στην επιστολή της η κ. Ατταλίδου. «Δεδομένου ότι η εν λόγω ανάπτυξη προκάλεσε ενδιαφέρον εγχώρια και διεθνώς, λόγω της δημοσιοποίησης ρεπορτάζ που αφορούσε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera», σημειώνει η κ. Ατταλίδου, «οι ενέργειες της νέας κυβέρνησης στο θέμα αυτό που αφορά ΠΕΠ, θα δώσει το στίγμα που επιθυμείτε όσον αφορά το περιβάλλον και το σεβασμό των υποχρεώσεων μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελώντας παράλληλα, ευκαιρία για ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπιστίας».

Συνεχίζοντας η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, αναφέρει πως, «ευελπιστώ πως αντιλαμβάνεστε και εσείς, όπως εμείς, τη σοβαρότητα της υπόθεσης αυτής, καθώς και της ανάγκης επανεξέτασης της περίπτωσης προς ανάκληση της απόφασης και αποκατάσταση της νομιμότητας».

Την ίδια ώρα, με επιστολή της προς τον κ. Άριστο Δαμιανού, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ζητά την εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος με τίτλο «Λογοδοσία για ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας αναφορικά με αποφάσεις που οδηγούν σε κατά παρέκκλιση έγκριση πολεοδομικής άδειας για επιπλέον ορόφους σε Μικτή Τουριστική Ανάπτυξη στο Δήμο Σωτήρας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Αυτούσια η επιστολή στον Άριστο Δαμιανού

«Στις 17 Φεβρουαρίου 2023 δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας απόφαση του απελθούντος Υπουργικού Συμβουλίου για εξουσιοδότηση της πολεοδομικής αρχής να χορηγήσει πολεοδομική άδεια κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου. Η απόφαση αφορά την εκ των υστέρων νομιμοποίηση δύο επιπλέον ορόφων που έχουν ήδη ανεγεργθεί στη Μικτή Τουριστική Ανάπτυξη “Sun City Spar Resort & Residences” στο Δήμο Σωτήρας.  

Η εν λόγω ανάπτυξη ευρίσκεται εντός ή πλησίον του Δικτύου Natura 2000 και διαφαίνεται από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι δεν έχουν ακολουθηθεί όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες ήτοι η υποβολή του έργου σε Δέουσα Εκτίμηση. Λόγω των χειρισμών και παραλείψεων στη συγκεκριμένη περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία ευρίσκεται σε διαδικασία παράβασης.  

Για την υπόθεση αυτή έχει τοποθετηθεί και η Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία είχε συστήσει στα αρμόδια κρατικά τμήματα να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε παρέκκλιση αλλά αντίθετα να εφαρμοστούν οι πρόνοιες της νομοθεσίας γαι άρση των παρανομιών, ζητώντας παράλληλα να κινηθούν διαδικασίες για ανάκληση της άδειας.

Ανάμεσα σε άλλα ερωτήματα που θίγονται, θα πρέπει να καλεστούν οι κρατικοί φορείς οι οποίοι είχαν την ευθύνη των αποφάσεων να δώσουν εξηγήσεις και να παρουσιάσουν στοιχεία αναφορικά με τον τρόπο που επιμετρίστηκε το δημόσιο συμφέρον, πώς οι αποφάσεις τους δεν συγκρούονται με νομικά δεσμευτικούς όρους στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και πως έλαβαν υπόψη τους όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Παρακαλώ όπως για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση καλεστούν, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του ίδιου Υπουργείου, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και ο Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος και τα Μέλη του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων » .

Δειτε Επισης

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος
Παρέμβαση ΠτΔ για αλλαγές κρεβατιού και αποχωρητήριων στο νοσοκομείο Τροόδους-«Ντρέπομαι που χρειάστηκε»
Επισκέψεις αρχηγών κρατών για στήριξη του σχέδιου Αμάλθεια ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Οι τρόποι που μπορείς να μάθεις για ποια αξιώματα ψηφίζεις και πού-Η ανακοίνωση του Υπ. Εσωτερικών
Προκαλεί σε τηλεοπτικό debate για το μεταναστευτικό τον Χρίστου ο Παπαδόπουλος
Υποψήφιο στις εκλογές άτομο που καταδικάστηκε για κακοποίηση σκύλου-Ζητούν απόσυρσή του οι Οικολόγοι
Στις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου ο υπουργός Εξωτερικών
Τορπιλίζει την προσπάθεια και κάνει τον Κινέζο-Πώς διαχειρίζεται την κριτική από το εσωτερικό ο Τατάρ
Στο ΣΓΥ ο ΥΠΕΞ, ενημερώνει για συμμόρφωση επί συστάσεων για κράτος δικαίου
Προτεραιότητα Α. Ιωσήφ η προώθηση ανέγερσης Τεχνικής-Γεωργικής Σχολής