Οι γερμανικές αρχές διερευνούν τις επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση πριν έξι μήνες με εκρηκτικά στους αγωγούς Nord Stream οδηγούν στην Ουκρανία, αν και οι Αρχές που διερευνούν την υπόθεση δεν έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία για το ποιος έδωσε την εντολή για τις επιθέσεις, μεταδίδει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι Αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το σκάφος που χρησιμοποιήθηκε στη μυστική επιχείρηση, και το οποίο φέρεται να ενοικιάστηκε από εταιρεία με έδρα στην Πολωνία, η οποία ανήκει σε δύο Ουκρανούς.

Σύμφωνα με την έρευνα, τη μυστική επιχείρηση έφεραν εις πέρας έξι άτομα, πέντε άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι φέρονται να τοποθέτησαν τα εκρηκτικά στους αγωγούς.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η εθνικότητα των δραστών φαίνεται να είναι άγνωστη, καθώς διέθεταν πλαστά διαβατήρια. Οι πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι μυστικές υπηρεσίες δυτικής χώρας είχαν ήδη επισημάνει σε μυστικές υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών λίγες ημέρες μετά το χτύπημα ότι υπεύθυνη για την επίθεση είναι ουκρανική ομάδα καταδρομών, ενώ φέρονται να υπήρξαν και άλλες ενδείξεις ότι πιθανόν να φέρει την ευθύνη μια φιλο-ουκρανική ομάδα.

Σημειώνεται ότι για τη έρευνά τους τα συνεργαζόμενα γερμανικά ΜΜΕ συνομίλησαν με πηγές σε αρκετές χώρες, ενώ το δημοσίευμα προσθέτει ότι στις έρευνες για την υπόθεση συμμετέχουν Αρχές ασφαλείας από τη Γερμανία, υπό τον Γενικό Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα, τη Δανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται, αν και οι ενδείξεις οδηγούν στην Ουκρανία, μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί από ποιον έλαβε η ομάδα των δραστών την εντολή για την επίθεση, για αυτό και πηγές των Αρχών ασφαλείας διεθνώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατασκευάστηκαν τα στοιχεία που δείχνουν την Ουκρανία, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις που να ενισχύουν αυτό το σενάριο.

Πάντως, ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μίχαηλ Ποντόλιακ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των γερμανικών ΜΜΕ, τόνισε ότι η Ουκρανία «φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις στον Nord Stream 2». Στη Γερμανία ο Γενικός Εισαγγελέας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρέπεμψε στις έρευνες που είναι ακόμα σε εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι πριν λίγες ημέρες η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ακόμα δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Τέλος, το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τους New York Times, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται φιλο-ουκρανική ομάδα.

Για το θέμα, η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) σημειώνει πως ο ομοσπονδιακός Υπουργός Άμυνας Πιστόριους αντέδρασε συγκρατημένα στις νέες αναφορές ΜΜΕ που αποδίδουν την ευθύνη για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream σε φιλο-ουκρανική ομάδα.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, αναφερόμενος στις πληροφορίες περί φιλο-ουκρανικής ομάδας που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, επεσήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε «τι από αυτά θα επιβεβαιωθεί».

Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για πιθανές συνέπειες, ξεκαθάρισε ο Πιστόριους, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για κίνηση αντιπερισπασμού, προκειμένου να ενοχοποιηθούν φιλο-ουκρανικές ομάδες. Ο Γερμανός Υπουργός υπογράμμισε ότι οι γειτνιάζουσες χώρες θα πρέπει σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ να κάνουν τα πάντα ώστε να προστατεύσουν τις κρίσιμες υποδομές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αφρικανική πανώλη των χοίρων-Πενταπλάσια τα κρούσματα το 2023 στην ΕΕ
Δίνει μάχη για τη ζωή ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα φόνου-«Μεταξύ ζωής και θανάτου»
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στο Χιούστον
Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή, στη Γαλλία
Ξεκίνησε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας στη Γάζα
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε περισσότερα από 100 ουκρανικά drones
Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη
Νεκροί μητέρα και παιδί μετά από επίθεση drones της Ουκρανίας στη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών