Απειλητικά μηνύματα για επίθεση στο μετρό στις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε στην αστυνομία αργά χθες, Τρίτη, το απόγευμα ότι έλαβε ένα email γραμμένο στα ρωσικά που έκανε λόγο για επίθεση στο μετρό, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα, σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια απειλή που δεν θεωρείται πολύ αξιόπιστη, ωστόσο λαμβάνεται «πολύ σοβαρά» από τις αρχές. Η εισαγγελία των Βρυξελλών ξεκίνησε έρευνα, το Κέντρο Κρίσεων παρακολουθεί την κατάσταση και η ομοσπονδιακή αστυνομία πραγματοποίησε ελέγχους στο μετρό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα οι περιπολίες ενισχύονται, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ήρθε σε επαφή η Le Soir, ένας άνδρας επικοινώνησε πρόσφατα με την Κομισιόν δύο φορές μέσω email. Το πρώτο email της 16ης Φεβρουαρίου δεν περιείχε τίποτα ανησυχητικό, το δεύτερο, το οποίο στάλθηκε στις 3 Μαρτίου, ήταν απειλητικό μήνυμα το οποίο ανέφερε στα ρωσικά: «Καθώς η ΕΕ συνεχίζει την επιθετική της πολιτική, θα ήθελα να προειδοποιήσω για την έναρξη μαζικών τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της ΕΕ». Το email καταλήγει με μια συγκεκριμένη απειλή: «Στις 8 Μαρτίου, το μετρό στις Βρυξέλλες θα ανατιναχτεί μεταξύ Yser και Rogier».

Η αστυνομία διενήργησε όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Η ομοσπονδιακή αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ερεύνησαν τους σταθμούς του μετρό: «Το πήραμε πολύ σοβαρά υπόψη, πραγματοποιήσαμε ελέγχους με αστυνομικούς σκύλους ικανούς να ανιχνεύουν εκρηκτικά που αποδείχθηκαν αρνητικοί, αλλά παραμένουμε πολύ προσεκτικοί. Οι αστυνομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή. Η εισαγγελία των Βρυξελλών άνοιξε έρευνα για να εντοπίσει τον ή τους δράστες αυτής της απειλής βομβιστικής επίθεσης».

Από την πλευρά της η Πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας, αναφέροντας ότι η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας ως απάντηση σε απειλή πιθανής επίθεσης στο μετρό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 8 Μαρτίου, και καλώντας τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αν βρίσκονται μέσα ή κοντά στις Βρυξέλλες, να αποφεύγουν τα πλήθη, να διατηρούν χαμηλό προφίλ, να έχουν πάντα επίγνωση του περιβάλλοντός τους, να παρακολουθούν τις ενημερώσεις των τοπικών μέσων και να ανατρέχουν στον ιστότοπο της πρεσβείας για τις πιο πρόσφατες ειδοποιήσεις και μηνύματα προς πολίτες των ΗΠΑ.

Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο επίθεσης το Κέντρο Κρίσεων του Βελγίου

Χαμηλή θεωρεί την πιθανότητα επίθεσης στο μετρό των Βρυξελλών το Συντονιστικό Σώμα Ανάλυσης Απειλών μετά την αποστολή απειλητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Κρίσεων του Βελγίου.

Όπως αναφέρεται, το Κέντρο Κρίσεων και οι υπηρεσίες ασφαλείας αναλύουν συνεχώς πληροφορίες και ως εκ τούτου «οποιαδήποτε πιθανή απειλή λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τα διάφορα τμήματα».

Όσον αφορά το email με το οποίο γινόταν αναφορά σε «κίνδυνο επίθεσης σήμερα στο μετρό των Βρυξελλών», σημειώνεται πως το Συντονιστικό Όργανο Ανάλυσης Απειλών «έχει αξιολογήσει αυτή την απειλή ως απίθανη».

«Προληπτικά ωστόσο, οι αστυνομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση όσον αφορά το δίκτυο του μετρό των Βρυξελλών» προστίθεται, ενώ σημειώνεται πως δεν διαπιστώθηκε ύπαρξη κινδύνου μετά από έλεγχο των εγκαταστάσεων από την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Το Συντονιστικό Όργανο Ανάλυσης Απειλών σημειώνει πως «διατηρεί επί του παρόντος το συνολικό επίπεδο απειλής για το Βέλγιο στο "μέσο" ή στο επίπεδο 2 σε κλίμακα 4».

Όπως προστίθεται, επί του παρόντος δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, ενώ το Κέντρο Κρίσεων συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με Βελγικά ΜΜΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδοποίησε τις βελγικές αρχές πως παρέλαβε email γραμμένο στα Ρώσικα στο οποίο γινόταν λόγος για διενέργεια τρομοκρατικής επίθεσης σε συγκεκριμένους σταθμούς του μετρό στις Βρυξέλλες την 8η Μαρτίου.

Δειτε Επισης

Αποκάλυψη βόμβα-«Υπάρχουν τρία sex tapes του Diddy με πασίγνωστους celebrities»
Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις στα αεροδρόμια του Ιράν από τις 9 το βράδυ
Reuters: Αποδεικτικά στοιχεία για εμπλοκή του Ιράν σε τρομοκρατικές ενέργειες στη Δύση-Είχε σχεδιαστεί επίθεση και στην Αθήνα
Η Μοσάντ «άκουγε» τη Χεζμπολάχ από το 2015-Ισραηλινής κατασκευής οι βομβητές και ασύρματοι της οργάνωσης
Πέθανε ο Σάμι Μπάσο-Ο άνδρας που έζησε περισσότερο από κάθε άλλο ασθενή με το σύνδρομο της προγηρίας
Ωκεανογραφικό της Νέας Ζηλανδίας ναυαγεί ανοικτά των νήσων Σαμόα-Σώοι και οι 75 επιβαίνοντες
Υποψίες για δολοφονία του Ιρανού επικεφαλής της Δύναμης Κουντς-Εθεάθη τελευταία φορά στη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Διαδηλωτής επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί έξω από τον Λευκό Οίκο
Ο Τραμπ επέστρεψε στο Μπάτλερ τρεις μήνες μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του-Στο πλευρό του ο Μασκ
Βομβαρδισμός του Ισραήλ σε τζαμί στη Λωρίδα της Γάζας-Πολλοί νεκροί και τραυματίες