Έδωσαν το πολιτικό στίγμα των υποψηφιοτήτων τους Δημήτρης και Αννίτα-Το πλαίσιο που θα κινηθούν

Το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν σε περίπτωση εκλογής τους στην προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, έδωσαν στη δημοσιότητα ο Δημήτρης Δημητρίου και η Αννίτα Δημητρίου, τρεις ημέρες πριν τα πενήντα χιλιάδες μέλη του κόμματος, πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν τον διάδοχο του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η Αννίτα Δημητρίου, παρουσίασε το πολιτικό της πλαίσιο για ανασυγκρότηση και ανασύσταση του κόμματος, όπου τονίζει πως άμεση προτεραιότητά της είναι η διασφάλιση της ενότητας του κόμματος. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δημητρίου, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, τις προγραμματικές προτεραιότητες του για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, σημειώνοντας πως δεν είναι πολιτικό πρόγραμμα, αλλά άξονες και κατευθύνσεις πολιτικής.

Οι τρεις πυλώνες του Δημήτρη Δημητρίου είναι:

  1. Δύναμη ευθύνης στο Κυπριακό.
  2. Διαφάνεια παντού.
  3. Έξυπνη Κύπρος.

Δύναμη ευθύνης στο Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά στο εθνικό θέμα ο κ,. Δημητρίου ανέφερε πως θα αγωνιστεί, για να παραμείνει ο ΔΗΣΥ ο βασικός εκφραστής της ρεαλιστικής σχολής. Και ειδικά σήμερα, λόγω των κομμάτων που στηρίζουν τον κ. Χριστοδουλίδη και των εξαρτήσεων που αυτό ενδεχομένως του δημιουργεί, ο ρόλος του Συναγερμού ως φωνή λογικής και εθνικής ευθύνης είναι ακόμα πιο κρίσιμος.

«Ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας στη βάση της ΔΔΟ. Το πλαίσιο Γκουτιέρες θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων και να αποτελέσει τη βάση των νέων συνομιλιών. Ενώ θα πρέπει μέσα από ενεργητική διπλωματία, διασφαλίζοντας πάντα τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας και αξιοποιώντας την συμμετοχή μας στην ΕΕ να αξιοποιήσουμε τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη ως καταλύτη εξελίξεων», ανέφερε.

«Ο ρεαλισμός που αποτελεί την μεγάλη παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη θα παραμείνει πυξίδα για την παράταξή μας σε κάθε προσπάθεια επανένωσης της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισαν οι εξαγγελίες για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας του ΔΗΣΥ-Στην κούρσα Φαίδωνος και Σοφοκλέους

Ενίσχυση της Διαφάνειας

Η Κύπρος, είπε ο Δημήτρης Δημητρίου, «χρειάζεται να βελτιώσει την κακή εικόνα που δυστυχώς υπάρχει. Πρέπει στα επόμενα χρόνια να είμαστε ξανά πολύ περήφανοι. Είναι σήμερα βασικός λόγος που ο κόσμος αποστρέφεται την πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να αλλάξει».

«Και θα το αλλάξουμε με μια σειρά από συμβολικές κινήσεις αλλά και με βαθιές ουσιαστικές τομές στη λειτουργία του Κράτους. Ως πρόεδρος του κόμματος θα δημοσιεύω το ημερήσιο πρόγραμμά μου και όλες τις συναντήσεις μου ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες για συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες. Επιπλέον, θα προτείνουμε άμεσα να προχωρήσει στη Βουλή ο νέος κανονισμός της νομoθεσίας για το lobbying και εξέταση με τη διαδικασία του αυτεπάγγελτου της εφαρμογής του νόμου για την προστασία μαρτύρων. Στους τομείς αυτούς έχει γίνει ήδη καποια προεργασία από την Επιτροπή θεσμών στην οποία είμαι πρόεδρος, αλλα θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα».

Ενώ σημείωσε πως, «μια άλλη αλλαγή αφορά τις εισφορές προς τον ΔΗΣΥ. Παρά το ότι η νομοθεσία προβλέπει όριο 50 χιλιάδες ευρώ ετησίως για εισφορές από φυσικά και νομικά πρόσωπα, προσωπικά δεν θα δέχομαι πάνω από 35 χιλιάδες από κανέναν. Για την δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής διαφάνειας παντού, θα συνεργαστούμε ως κόμμα άμεσα με διεθνείς οργανώσεις που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, ώστε να αντλήσουμε προτάσεις και τεχνογνωσία που θα εισαγάγουμε προς συζήτηση στο εσωτερικό μας. Ενώ θα αξιοποιήσουμε και τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές από χώρες της Ένωσης που είναι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη».

Έξυπνη Κύπρος

Πρόκειται ανέφερε ο κ. Δημητρίου, για «ένα πλέγμα παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους, την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιακή οικονομία και την Εκπαίδευση. Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά αυτό μας δίνει και σημαντικά πλεονεκτήματα. Ευελιξία, ταχύτητα προσαρμογής, σχετική ομοιογένεια. Έχουμε δε ως λαός επιχειρηματικό δαιμόνιο και υψηλό βαθμό οικονομικής κουλτούρας ο οποίος μας έχει επιτρέψει να επανακάμψουμε μετά από καταστροφές».

Για τα επόμενα χρόνια πρέπει ως χώρα – αλλά και εμείς ως παράταξη που φιλοδοξεί να ηγηθεί στο μετασχηματισμό της πατρίδας μας – να θέσουμε υψηλούς στόχους.

Συγκεκριμένα:

● Περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών πρέπει να γίνονται ψηφιακά. Στην Εσθονία παλαιότερα και στην Ελλάδα σήμερα έχει γίνει μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση που αλλάζει την εικόνα του κράτους. Ο αριθμός συναλλαγών που γίνονται πλέον από υπολογιστή ή από το κινητό μας. Αυτό θα πρέπει να γίνει και εδώ. Το ίδιο θα πράξουμε και στο κόμμα μας. Θα τα κάνουμε πρώτα στο σπίτι μας. Σε μια πρότυπη ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και τω λειτουργιών.

● Πράσινη Κύπρος. Την περασμένη δεκαετία κάναμε βήματα αλλά θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Η Κύπρος λόγω μεγέθους και φυσικών χαρακτηριστικών (ηλιοφάνεια, αέρας) μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην ενεργειακή μετάβαση και να αποτελέσει έτσι χώρα-πρότυπο σε όλη την ΕΕ.

Σημαντικό επίσης στην κατεύθυνση αυτή είναι να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές, τόσο στα δημόσια Μέσα Μεταφοράς, όσο και με την ανάπτυξη κινήτρων για την αλλαγή αυτοκινήτων. Για όλα αυτά θα διαμορφώσουμε εξειδικευμένες προτάσεις τις οποίες θα θέσουμε υπόψη των πολιτών.

● Καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά μας. Στις τελευταίες διεθνείς αξιολογήσεις υπάρχει μια βελτίωση των Κυπρίων μαθητών. Ο στόχος όμως πρέπει να τεθεί ακόμα ψηλότερα. Όπως τα Πανεπιστήμιά μας κερδίζουν διαρκώς διεθνή αναγνώριση, έτσι και τα σχολεία μας πρέπει να γίνουν σημείο αναφοράς διεθνώς. Θα μελετήσουμε συνεπώς ως κόμμα όλα όσα πρέπει να γίνουν για να προτείνουμε ένα νέο εκπαιδευτικό σχέδιο που θα ενισχύει τις δεξιότητες των παιδιών μας, θα τα βοηθάει σε ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού και φυσικά θα τα αναπτύσσει το σεβασμό και την ενσυναίσθηση, γιατί πάνω απ’ όλα τα σχολεία μας πρέπει να προετοιμάζουν καλούς ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λακωνικός ο Αβέρωφ μετά το τετ α τετ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό

Σκιώδης Κυβέρνηση και πρόταση σε Αννίτα

«Για να είμαστε αποτελεσματική αντιπολίτευση», ανέφερε ο κ. Δημητρίου, «αλλά και για να ετοιμάσουμε ακόμα καλύτερα το νέο πρόγραμμα του ΔΗΣΥ θα εισηγηθώ τη δημιουργία σκιώδους Κυβέρνησης από κορυφαία στελέχη (Βουλευτές και όχι μόνο) του κόμματός μας ώστε να μην είμαστε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων αλλά μάχιμοι σε κάθε βήμα και κάθε επίπεδο. Λειτουργώντας άλλοτε υποστηρικτικά και άλλοτε επικριτικά στην Κυβέρνηση. Αλλά πάντα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των συμπολιτών μας».

«Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια πρόταση στην συνυποψήφιά μου Αννίτα Δημητρίου. Να οργανώσουμε αύριο ή την Παρασκευή μια ωραία δημόσια συζήτηση για την επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ. Και οι δύο έχουμε κινηθεί με μεγάλη ευπρέπεια σε αυτές τις εκλογές, έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας απέναντι στην παράταξη, θεωρώ ότι μπορούμε να συζητήσουμε με επιχειρήματα και ευγένεια για την επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ».

«Νομίζω ότι το δικαιούνται τα μέλη μας και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε και τη συμμετοχή στις εκλογές που μόνο καλό θα κάνει στο κόμμα μας. Ελπίζω η Αννίτα να αποδεχθεί την πρότασή μου και να δείξουμε ότι Συναγερμός μπαίνει στη νέα εποχή ενωμένος, ανανεωμένος και δυνατός», κατέληξε ο Δημήτρης Δημητρίου.

Αννίτα: Όλοι μαζί μπορούμε

Από την πλευρά της η Αννίτα Δημητρίου σημειώνει ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωσή της να παρουσιάσει ένα Πολιτικό Πλαίσιο που να περιλαμβάνει τις βασικές πολιτικές και δομικές προτεραιότητες από τις 12 Μαρτίου, τις πολιτικές στα κρίσιμα ζητήματα της πατρίδας και να καταθέσει το προσωπικό ιδεολογικό της στίγμα.

"Είμαι αισιόδοξη και πεπεισμένη πως όλοι και όλες μαζί μπορούμε και θα υπερβούμε τις όποιες δυσκολίες, διασφαλίζοντας την ενότητα, την ενίσχυση και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι πεποίθηση μου ότι πρέπει να βγει δυνατότερος από αυτή τη διαδικασία. Και θα βγει", αναφέρει, τονίζοντας ότι απαιτείται σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και τόλμη.

Για το Κυπριακό αναφέρει ότι η Κληριδική Σχολή Σκέψης δεν αποτελεί κάτι το αόριστο, «ούτε μια βολική συνθηματολογία για να τη χρησιμοποιούμε αβασάνιστα εμείς οι νεότεροι πολιτικοί» και ότι απαιτείται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να απευθυνθούμε προς τη Διεθνή Κοινότητα με τρόπο που θα αυξάνει την αξιοπιστία μας και θα πείθει και τον πλέον κακόπιστο κριτή ότι έχουμε ειλικρινή βούληση για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και στόχο μια συνολική λύση που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση και ενότητα της πατρίδας μας.

"Τυχόν απόφαση της δικής μας πλευράς να αποσύρει προηγούμενες θέσεις που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ ως προς την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, θα εκμηδενίσει την όποια προοπτική εκδήλωσης νέας πρωτοβουλίας και ταυτόχρονα θα διευκολύνει την Τουρκία να μεθοδεύσει τη σιωπηλή αποδοχή της Διεθνούς Κοινότητας, στην τουρκική απαίτηση για αλλαγή του συμφωνημένου πλαισίου λύσης", σημειώνει η κ. Δημητρίου.

Αναφέρει ότι αν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη και φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού την τιμήσουν με την ψήφο τους διαβεβαιώνει πως με ενότητα και συλλογικότητα θα εργαστεί σκληρά "ώστε όλοι μαζί να υπηρετήσουμε τις αρχές, τις αξίες, τα πιστεύω μας, προς όφελος του απλού πολίτη, της κάθε οικογένειας και της κοινωνίας ευρύτερα".

"‘Εχουμε στέρεη ιδεολογική βάση και θα συνεχίσουμε να αντικρύζουμε με προσοχή και υπευθυνότητα κάθε θέμα που αφορά τον τόπο και την κοινωνία. Είτε αυτά είναι μεγάλα, είτε είναι μικρά. Είτε αφορούν τους λίγους, ή τους πολλούς. Είτε είναι ζητήματα προϋπάρχοντα, είτε που προκύπτουν για πρώτη φορά", αναφέρει η υποψήφια Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Για την οικονομία τονίζει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν παίζει παιχνίδια σε βάρος της ευημερίας των πολιτών και ότι θα συνεχίζει να στηρίζει υπεύθυνα, κάθε κυβερνητική απόφαση που κρίνει ότι έχει θετικό πρόσιμο στον τόπο και την κοινωνία.

"Θα ασκούμε όμως υπεύθυνη κριτική εκεί και όπου τα πράγματα οδηγούνται σε λάθος κατεύθυνση με δικές μας εισηγήσεις και αντιπροτάσεις. Αρκεί όλοι να κατανοούν, ότι η ευθύνη της διακυβέρνησης ανήκει στους κυβερνώντες και όχι σε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση", αναφέρει.

Προσθέτει ότι η ίδια πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, την ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα και τον ελεύθερο ανταγωνισμό, όπου το κράτος έχει επαρκή εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο, διασφαλίζοντας την ευημερία και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Η κ. Δημητρίου συνεχίζει αναφέροντας ότι ο ΔΗΣΥ είναι από την 1η Μαρτίου στην αντιπολίτευση και θα επιμείνει σταθερά στην διαφύλαξη των μεγάλων κοινωνικών προγραμμάτων που εισήγαγε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως είναι για παράδειγμα το ΓεΣΥ και το κοινωνικό δίκτυ προστασίας των πολιτών.

Αναφέρει ότι θα έχει θετική στάση απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ορθή εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και θα αξιολογεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, παίρνοντας θέση στη βάση του οφέλους για τον τόπο και την κοινωνία, με αξιοπιστία, σοβαρότητα και τεκμηρίωση. 

Λέει εξάλλου ότι απαιτείται να διασφαλιστεί ότι το κόμμα θα γνωρίζει τις απόψεις της βάσης για κάθε πολιτική που προτείνει ώστε οι πολιτικές να είναι και ωφέλιμες και εφαρμόσιμες και ότι θα πρέπει να γνωρίζει το κόμμα πώς οι απλοί συναγερμικοί σε επίπεδο τοπικών επιτροπών, επαρχιακών συμβουλίων και Νεολαίας προσλαμβάνουν συγκεκριμένες πολιτικές.

"Για κάθε πολιτική απόφαση, απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η συλλογικότητα. Αυτό είναι και το προσωπικό μου στοίχημα. Επιμένω στο θέμα της συλλογικής ηγεσίας και της ομαδικής προσπάθειας", τονίζει.

Αναφέρει παράλληλα ότι οι αξιωματούχοι που θα εκλεγούν τον Μάιο θα αναλάβουν αναβαθμισμένους και συγκεκριμένους ρόλους και θα έχουν κάθε δυνατή διοικητική υποστήριξη, όπως και η κοινοβουλευτική ομάδα.

Η κ. Δημητρίου αναφέρει ότι αν η βάση την επιλέξει θα προχωρήσει στην δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας διαβούλευσης, ανοικτής σε όλα τα μέλη, για υποβολή εισηγήσεων και ανταλλαγή απόψεων, καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογικές συνελεύσεις, ενδυνάμωση του διοικητικού και επιστημονικού μηχανισμού στήριξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας , ενίσχυση και διεύρυνση των δομών του κόμματος με στόχο την παραγωγή πολιτικής με τρόπο που να αναβαθμίζεται ο ρόλος του Πολιτικού Γραφείου και των αντίστοιχων ομάδων πολιτικής και που θα θέτει το κόμμα σε διαρκεί διάλογο με τη βάση του και επαναλειτουργία και Αναβάθμιση της Σχολής Πολιτικής Επιμόρφωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Αναφέρεται επίσης στην διοικητική ανασυγκρότηση όλων των δομών του κόμματος προκειμένου με επάρκεια να μπορεί να υποστηρίξει την παράταξη στον νέο αναβαθμισμένο ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει και στον θεσμοθετημένο και διαρκή διάλογο του κόμματος, με όλα τα τμήματα, επαρχιακά σώματα και ειδικότερα με τις τοπικές επιτροπές, «το πιο ζωντανό κύτταρο της δομής μας» όπως και τα εκλελεγμένα μέλη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία αποτελούν και το σημείο επαφής της παράταξης με την κοινωνία. 

Στο πολιτικό της πλαίσιο περιλαμβάνεται επίσης η συγκρότηση συμβουλίου παρακολούθησης και ελέγχου κυβερνητικού έργου, στα πρότυπα και κατ’ αναλογία ενός «Shadow cabinet», η δημιουργία φορέα Πρώην Πολιτειακών και Κομματικών Αξιωματούχων στην οποία θα συμμετέχουν ιστορικά στελέχη του κόμματος, η δημιουργία Γραφείου επαφής και αλληλεπίδρασης του κόμματος με την κοινωνία των πολιτών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου και των άλλων μη κυρωτικών οργάνων σε τακτική βάση, τουλάχιστον κάθε μήνα και έκτακτα όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό