Φιάσκο το σύστημα κινητών στις Φυλακές-Ούτε στην... 12η παράταση ανταποκρίθηκε η εταιρεία

Οι άλλοτε σύμμαχοι κατά της Διεύθυνσης των Φυλακών, στην οποία επέρριπταν ευθύνες για την μη αναβάθμιση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, βρίσκονται πλέον απέναντι, αφού το τοπίο ως προς το ποιος ευθύνεται για την μεγάλη καθυστέρηση έχει ξεκαθαρίσει.

Ο λόγος για την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και την Ανάδοχο Εταιρεία, οι οποίοι έριχναν τις ευθύνες στη Διεύθυνση Αριστοτέλους, οι οποίοι μάλιστα την είχε καταγγείλει για διαρροή ενός email, που επιβεβαίωνε πως αν ενεργοποιείτο το σύστημα για καταγραφή δεδομένων, όπως ήταν οι οδηγίες της πρώην υπουργού, Στέφης Δράκου, τότε το σύστημα θα εισέβαλλε στα κινητά πολιτών, κάτι που συνιστά ποινικό αδίκημα.

Ωστόσο, τότε, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τα υπουργεία, κρατώντας τα λάβαρα, διέψευδαν ακόμα και τους κατοίκους που διαμαρτύρονταν έντονα για το σήμα στα κινητά τους, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα περί παρεμβολών, ενώ παρελαύνοντας στα ΜΜΕ, τόνιζαν με εμφαντικό τρόπο, πως μέχρι τον Αύγουστο, το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο (σ.σ του 2022), το σύστημα θα αναβαθμιζόταν και ουδέν μεμπτό.

Για χάρη της ιστορίας θα πρέπει να σημειωθεί πως με βάση τη σύμβαση, η Ανάδοχος Εταιρεία θα έπρεπε να ολοκληρώσει την αναβάθμιση του συστήματος ώστε να καλύπτει όλες τις συχνότητες, τον Ιούνιο του 2022, εντούτοις μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά πλέον οι σχέσεις της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και της Εταιρείας να είναι τεταμένες λόγω των διαδοχικών παρατάσεων αλλά και των παρεμβολών, που εν τέλει παραδέχθηκαν πως υπάρχουν.

Βέβαια, οι παρατάσεις, δόθηκαν με την ανοχή του Υπουργείου Μεταφορών, στο οποίο υπάγεται η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, η οποία θα έπρεπε να διακόψει τη σύμβαση ή να επιβάλει κυρώσεις, όπως προειδοποίησε από τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία παρακολουθεί στενά το ζήτημα και έχει ζητήσει εξηγήσεις. Υπενθυμίζεται πως στην έκθεση της η Ελεγκτική καταλόγισε ευθύνες για την καθυστέρηση στην αναβάθμιση του συστήματος, στην Ανάδοχο Εταιρεία και στην Ηλεκτρομηχανολογική.

Χθες, ήταν προγραμματισμένο, μετά από δώδεκα παρατάσεις, να παραληφθεί το σύστημα, ωστόσο για άλλη μια φορά το τελεσίγραφο της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, που δεν ήταν το πρώτο, παρέμεινε στα χαρτιά, αφού κάτι τέτοιο δεν έγινε, με τα δύο εκατομμύρια που πλήρωσε ο φορολογούμενος πολίτης να βρίσκονται στον αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και 11η παράταση για το σύστημα κινητών, στον αέρα 2.000.000-Παρεμβολές στο σήμα

Η ρήξη και η προειδοποίηση

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2023, με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, πλην της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε όπως δοθεί άλλη μια «τελευταία» παράταση στην Ανάδοχο Εταιρεία, ώστε να επιλύσει τα προβλήματα με τις παρεμβολές στα κινητά των περίοικων.

Μόλις μερικές μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου, με κατεπείγουσα επιστολή, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία τονίζει στην Ανάδοχο Εταιρεία την υποχρέωση της για την καθολική εκπλήρωση των όρων της σύμβασης, σημειώνοντας πως η διαδικασία ελέγχου και οριστικής παραλαβής του έργου καθορίζονται από τις τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες αναφέρουν πως οι μετρήσεις και ο τρόπος που θα γίνουν, θα είναι σε ακτίνα πέντε μέτρων από το φράκτη των Φυλακών, ώστε να διαπιστωθεί η σωστή λειτουργία του συστήματος.

Απαιτήσεις οι οποίες δεν ικανοποιούνται μέχρι σήμερα, αφού προκύπτουν σοβαρά θέματα παρεμβολών, με την Ανάδοχο Εταιρεία να εκφράζει άγνοια. Είναι για αυτό το λόγο, που στην ίδια επιστολή, η άλλοτε σύμμαχος της Ανάδοχου Εταιρείας, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, απαντά στην εταιρεία, λέγοντας της πως οι αναφορές της περί μη ενημέρωση της για το πρόβλημα με τις παρεμβολές του συστήματος και για την ύπαρξη παρασίτων, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Μάλιστα, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία σημειώνει στην εταιρεία πως της έχουν κοινοποιηθεί όλα τα σχετικά μηνύματα που έλαβε, παραπέμποντας ταυτόχρονα σε σχετικά μηνύματα που αποστάλθηκαν μέσω email στον Διευθυντή της εταιρείας, Σπύρο Κουρή.

Κατεπείγον επιστολή

Την επόμενη ημέρα, η Ανάδοχος Εταιρεία λαμβάνει νέα επιστολή, με την οποία ενημερώνεται πως συνεχίζεται να παρατηρούνται παρεμβολές στα κινητά των κατοίκων, χωρίς ωστόσο να γίνονται οποιεσδήποτε εργασίες για να διορθωθεί η κατάσταση.

Αποτέλεσμα, να υποδεικνύεται στην εταιρεία πως θα πρέπει να σβήσει το σύστημα μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Στις 28 Φεβρουαρίου, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία αποστέλλει νέα επιστολή στην Ανάδοχο Εταιρεία, σε σχέση με τον έλεγχο που ήταν προγραμματισμένος για τις 7 Μαρτίου, για παραλαβή του συστήματος, το οποίο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα όσα προνοεί η σύμβαση.

Η Ηλεκτρομηχανολογική ενημερώνει την εταιρεία πως θα είναι συμβατική της υποχρέωση η καθολική κάλυψη όλων των χώρων των Φυλακών και απορρίπτει παράλληλα πως το σύστημα λειτουργεί επιτυχώς, πλην του πυλώνα σε μια πτέρυγα. Σημειώνει παράλληλα, πως ο έλεγχος γίνεται στην ολότητα του συστήματος και πως για την παραλαβή του έργου, θα πρέπει να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις, χωρίς να υπάρχουν παρεμβολές στα κινητά των κατοίκων.

Ούτε χθες...

Ωστόσο, ούτε χθες παραλήφθηκε το έργο, με την Ανάδοχο Εταιρεία, για δωδέκατη συνεχή φορά, να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, με τους νέους υπουργούς να καλούνται να λάβουν αποφάσεις με βάση τα όσα υπέδειξε η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Μετά από δώδεκα παρατάσεις, γίνεται αντιληπτό πως η εταιρεία δεν μπορεί να υλοποιήσει τα όσα προνοεί η σύμβαση, με τα εκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί να βρίσκονται στον αέρα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι αρμόδιοι Υπουργοί (σ.σ προηγούμενοι) τοποθετούνταν και υπεραμύνονταν των ενεργειών τους και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία εξέδιδε ανακοινώσεις, εντούτοις τους τελευταίους μήνες που αποδείχθηκαν τόσο οι παρεμβολές, που ίδιοι παλαιότερα απέρριπταν, όσο και η αδυναμία της εταιρείας να ολοκληρώσει το έργο, δεν εκδόθηκε σχετικά καμία ανακοίνωση προς ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδοχή ήττας και σύσκεψη για το σύστημα κινητών-Δικαιώθηκαν Οδυσσέας και Άννα

Το χρονικό του... σήριαλ

Ιούνιος 2018: Υπογράφηκε η σύμβαση για εγκατάσταση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών στις Φυλακές, αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός 16 εβδομάδων, δηλαδή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Δεκέμβριο 2020: Εγκαταστάθηκε με καθυστέρηση δύο ετών το σύστημα απενεργοποίησης κινητών, ωστόσο μπήκε στο ζωή μας το 5G και έπρεπε να αναβαθμιστεί.

Ιανουάριος 2021-Ιούνιος 2022: Η Διεύθυνση των Φυλακών, απέστειλε 35 επιστολές ζητώντας επιτακτικά την αναβάθμιση του συστήματος, χωρίς όμως ανταπόκριση. (Από το 2015, οπότε αποφασίστηκε η εγκατάσταση του συστήματος, αποστάλθηκαν συνολικά 86 επιστολές).

Ιούνιος 2022: Θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του συστήματος, με βάση την σύμβαση, ώστε το σύστημα να συνάδει με την τεχνολογία. Ωστόσο, η εταιρεία ζήτησε παράταση δύο μηνών.

13 Ιουλίου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου: «Σε ένα με δύο μήνες θα γίνει πλήρης αναβάθμιση του συστήματος και θα περιλαμβάνει και το 5G. Είμαστε στην ώρα μας, όπως προβλέπεται στο συμβόλαιο».

22 Ιουλίου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου: «Η εταιρεία ζήτησε παράταση στην αναβάθμιση λόγω πολέμου και το σύστημα αναβάθμισης αναμένεται να παραδοθεί τέλος Αυγούστου».

Αύγουστος 2022: Η εταιρεία ζητά νέα παράταση μέχρι τον Οκτώβριο.

4 Αυγούστου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου: «Ούτε μία ημέρα δεν καθυστέρησε η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, τις εργασίες αναβάθμισης του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές. Το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες».

Σεπτέμβριος 2022, Έκθεση Γενικού Ελεγκτή για το Σύστημα: Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δικαιώνει την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών και καταλογίζει ευθύνες στην ανάδοχο εταιρεία και Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία για την μεγάλη καθυστέρηση στην αναβάθμιση του συστήματος. (ΕΔΩ η έκθεση).

Οκτώβριος 2022: Η εταιρεία ζητά νέα παράταση μέχρι τον Νοέμβριο.

2 Δεκεμβρίου 2022, Ανακοίνωση Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας: «Η επιτροπή παραλαβής σε επιτόπιο έλεγχο εντόπισε τμήματα εντός του περιφραγμένου χώρου των κεντρικών φυλακών όπου οι νέες ρυθμίσεις που έγιναν επηρέασαν, σε κάποια σημεία, το σύστημα και προέβη σε συγκεκριμένες επισημάνσεις στην ανάδοχο εταιρεία για να προχωρήσει με επιπρόσθετες νέες ρυθμίσεις ώστε η επιτροπή να επαναλάβει τον έλεγχο στις 16 Δεκεμβρίου 2022».

16 Δεκεμβρίου 2022, Ανακοίνωση Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας: «Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, ο ανάδοχος ενημέρωσε το Τμήμα, ότι εντοπίστηκε χαλασμένος κλιματιστικός εξοπλισμός σε τέσσερις (4) επιμέρους μονάδες του συστήματος, πλησίον των αντενών, και ως εκ τούτου ότι το σύστημα δεν θα είναι έτοιμο για έλεγχο πριν τις 23 Δεκεμβρίου, 2022. Ο Ανάδοχος με δικά του έξοδα και σύμφωνα με τη Σύμβαση θα πρέπει να προχωρήσει με τις σχετικές επιδιορθώσεις. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ΤΗΜΥ δεν προτίθεται να παραλάβει το σύστημα, εάν δεν ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις της Σύμβασης».

21 Δεκεμβρίου 2022: Η εταιρεία λαμβάνει νέα παράταση για τις 28 Δεκεμβρίου, οπότε θα παρέδιδε το σύστημα στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία.

28 Δεκεμβρίου 2022: Η εταιρεία δεν παρέδωσε το σύστημα, καθώς δεν ήταν έτοιμο για παραλαβή, αφού δεν λειτουργούσε σύμφωνα με την σύμβαση. Δεν δόθηκε νέα ημερομηνία για παράδοση του συστήματος.

9 Ιανουαρίου 2023: Η εταιρεία δεν παρέδωσε μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία το σύστημα στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, η οποία απέστειλε νέα επιστολή στην ανάδοχο εταιρεία με την οποία της ανέφερε πως, «παρ' όλες τις μέχρι σήμερα υποδείξεις του Τμήματος προς εσάς για ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης με σκοπό την παραλαβή του συστήματος, κάτι τέτοιο δεν έγινε κατορθωτό. Σε συνέχεια των επιστολών μας ημερ. 14/12/2022, 19/12/2022, 21/12/2022 και 29/12/2022 για ρύθμιση της λειτουργίας/ απόδοσης του συστήματος, ώστε αυτό να λειτουργήσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύμβασης, στις μέχρι σήμερα τρεις επί τόπου συναντήσεις της Επιτροπής Παραλαβής, διαπιστώθηκε ότι έχετε αποτύχει να εκπληρώσετε τις συμβατικές σας υποχρεώσεις».

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία στην επιστολή της έδωσε νέο τελεσίγραφο στην εταιρεία, προειδοποιώντας της πως εντός δεκατεσσάρων ημερών (σ.σ 23 Ιανουαρίου 2023) για παράδοση του συστήματος, σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει με τερματισμό της σύμβασης.

20 Ιανουαρίου 2023: Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία δίνει στην εταιρεία νέα παράταση για παράδοση του συστήματος, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

26 Ιανουαρίου 2023: Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία δεν παρέλαβε το σύστημα, αφού δεν ανταποκρινόταν στα όσα προνοούσε η σύμβαση και διαπιστώθηκαν νέα προβλήματα παρεμβολών. Ως εκ τούτου, το σύστημα δεν αναβαθμίστηκε.

16 Φεβρουαρίου 2023: Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε όπως δοθεί νέα παράταση στην εταιρεία, για επίλυση των προβλημάτων και ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο, δεν προσδιορίστηκε το χρονοδιάγραμμα, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες ζήτησαν από την εταιρεία να τους αναφέρει τον χρόνο που χρειάζεται.

20 Φεβρουαρίου 2023: Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία ενημερώνει την Ανάδοχο Εταιρεία πως ο νέος έλεγχος για την παραλαβή του συστήματος, θα γίνει στις 7 Μαρτίου 2023.

22 Φεβρουαρίου 2022: Η Ηλεκτρομηχανολογική αποστέλλει επιστολή την Ανάδοχο Εταιρεία, μέσω της οποίας αναφέρει μεταξύ άλλων πως απορρίπτει τις αναφορές της για μη ενημέρωσε για το θέμα των παρεμβολών, ενώ την παραπέμπει σε όσα προνοεί η σύμβαση.

23 Φεβρουαρίου 2023: Η Ηλεκτρομηχανολογική αποστέλλει νέα επιστολή, με την οποία ενημερώνει πως συνεχίζουν να υπάρχουν θέματα παρεμβολών και θα πρέπει να σβήσει το σύστημα μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων.

28 Φεβρουαρίου 2023: Η Ηλεκτρομηχανολογική ενημερώνει την Ανάδοχο εταιρεία πως για να παραληφθεί το σύστημα δεν θα υπάρχουν παρεμβολές, ενώ απορρίπτει την αναφορά πως το σύστημα λειτουργεί επιτυχώς. Σημειώνει πως θα πρέπει να καλύπτει όλους τους χώρους των Φυλακών.

7 Μαρτίου 2023: Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία δεν παρέλαβε το σύστημα, αφού αυτό δεν ανταποκρινόταν στα όσα προνοεί η σύμβαση.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο Δάσος Πάφου
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
Προειδοποιεί για απάτη με παραπλανητικά μηνύματα SMS η Cyta