Τρέχουν πάλι να προλάβουν την προθεσμία για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας

Λίγα εικοσιτετράωρα έμειναν πριν την λήξη της προθεσμίας για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας και με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, οι Κύπριοι τρέχουν να προλάβουν το χρονοδιάγραμμα, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί, αφού μέσα σε δύο μέρες, 36 χιλιάδες οδηγοί προχώρησαν σε ανανέωση της άδειάς τους.

Οι ρυθμοί, αξιολογούνται από τους αρμόδιους, ως παρόμοιοι με αυτούς των προηγούμενων ετών, με τους πολίτες να χαρακτηρίζονται ως «της τελευταίας στιγμής» και τους αριθμούς την βδομάδα πριν την 11η Μαρτίου -που έχει οριστεί ως η τελευταία ημερομηνία για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας- να διπλασιάζονται.

Ο συνολικός αριθμός, πριν το τέλος της διορίας, φτάνει κάθε χρόνο τις 700 χιλιάδες ανανεώσεις, ενώ για την φετινή χρονιά, μέχρι στιγμής, έγιναν 600 χιλιάδες ανανεώσεις και αναμένεται να φτάσει στα ίδια επίπεδα τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον REPORTER, ο Λειτουργός Οδικών Μεταφορών Ά, Βλαδίμηρος Ζαβρός, μέσα σε δύο μέρες και συγκεκριμένα μεταξύ 5 και 6 Μαρτίου, διεκπεραιώθηκαν 34 χιλιάδες ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με τον αριθμό που καταγραφόταν καθημερινά το προηγούμενο διάστημα. «Επί της ουσίας, για άλλη μια χρονιά, βλέπουμε ότι οι Κύπριοι μένουν την τελευταία στιγμή και τρέχουν να προλάβουν. Όπως κάθε χρόνο, το τελευταίο δεκαήμερο, δεχόμαστε μεγαλύτερο αριθμό πληρωμών για ανανέωση της άδειας και βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα με τις άλλες χρονιές. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 700 χιλιάδες ανανεώσεις».

Βέβαια, οι ιδιοκτήτες οχημάτων στην Κύπρο δεν είναι μόνο 700 χιλιάδες, αλλά περισσότεροι. Είναι αυτός ο μικρός αριθμός ιδιοκτητών οχημάτων που, είτε δεν θα προλάβουν την προθεσμία, είτε εκείνοι που θα αποφασίσουν το όχημά τους να παραμείνει ακινητοποιημένο.

Η διαδικασία ανανέωσης της άδειας κυκλοφορίας ενός οχήματος, είναι πολύ απλή, εάν και εφόσον ο ιδιοκτήτης κατέχει ενεργό πιστοποιητικό καταλληλόλητας (ΜΟΤ) και ασφάλεια οχήματος, αφού μπορεί να γίνει διαδικτυακά ή στα ανά επαρχία γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, στα επαρχιακά γραφεία των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, στα ΚΕΠ και μέσω των διαδικτυακών υπηρεσιών των τραπεζών τους. Παράλληλα, δίνεται η επιλογή στον ιδιοκτήτη του οχήματος να προχωρήσει σε ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας για έξι, εννέα και δώδεκα μήνες.

Για όσους, δεν προλάβουν την ημερομηνία, που έχει καθοριστεί ως η τελευταία, θα έχουν επιπλέον επιβάρυνση δέκα ευρώ και 10% στην αρχική αξία της άδειας κυκλοφορίας τους, ενώ η διαδικασία που ακολουθείται για τα ακινητοποιημένα οχήματα, είναι διαφορετική.

Όπως είπε ο κος Ζαβρός, για να παραμείνει ακινητοποιημένο ένα όχημα, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ενημερώσει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος ή σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσει στο σχετικό αίτημα από τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος. Με την έγκριση για ακινητοποίηση του οχήματος, ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να καταβάλει το ποσό που αναλογεί για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας, μέχρι την ημερομηνία που δηλώθηκε ως ακινητοποιημένο.

Ο λειτουργός του ΤΟΜ, απεύθυνε έκκληση στους ιδιοκτήτες των οχημάτων να μην αναμένουν τελευταία στιγμή για να ανανεώσουν την άδεια κυκλοφορίας τους, ώστε να μην αναγκάζονται σε επιπλέον χρέωση.

Σημειώνεται πως, μέχρι τις 11 Μαρτίου αναμένεται να ανανεώσουν την άδειά τους πέραν των 700 χιλιάδων οδηγών και έχει αποκλειστεί τον ενδεχόμενο για οποιαδήποτε παράταση στη διαδικασία.

Δειτε Επισης

Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις