Τα δέκα τετ α τετ Μαρτίου του ΠτΔ για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, άρχισε να ξεδιπλώνει ήδη η νέα Κυβέρνηση την πολιτική της σε σχέση με το Κυπριακό. Χωρίς βέβαια να υπάρχει κανένα απτό ή ενθαρρυντικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, είναι ξεκάθαρο πως γίνονται μια σειρά από ενέργειες, που σε βάθος χρόνου, αναλόγως και των εξελίξεων, να επιτρέψουν να βρεθεί ξανά το Κυπριακό σε τροχιά επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Από τη μια είναι η προσπάθεια που εγκαινίασε ήδη ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Μετά και την πρώτη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έδειξε ενεργά τη βούληση του να πορευθεί και να εργαστεί μέσα στο πλαίσιο που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να επαναρχίσουν τις συνομιλίες.

Στο ίδιο αυτό πλαίσιο έχει ήδη προγραμματιστεί η κάθοδος της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο για τις 15 Μαρτίου στις δέκα το πρωί. Η Λευκωσία εισέπραξε με ευχαρίστηση την πρόθεση της κας. ΝτιΚάρλο να επισκεφθεί την Κύπρο, αφού αυτό ουσιαστικά αποδεικνύει και την βούληση των Ηνωμένων Εθνών για να υπάρξει εκ νέου κινητικότητα και απαντούν στα όσα λέγονταν τον τελευταίο καιρό για κόπωση του Γενικού Γραμματέα και εγκατάλειψη της προσπάθειας.

Σχεδόν δέκα συναντήσεις

Η συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με την κα. ΝτιΚάρλο έρχεται μετά από τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Έλλην Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα και πριν από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να συζητήσει με την διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών, πρώτον την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και δεύτερον την τεράστια εκκρεμότητα διορισμού από τα Ηνωμένα Έθνη ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό.

Για την προετοιμασία της συνάντησης με την κα. ΝτιΚάρλο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην παρουσία του Ελληνοκύπριου Διαπραγματευτή, Μενέλαου Μενελάου, για τον οποίο δεν τίθεται θέμα μετακίνησης του από τη θέση, μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Συνοψίζοντας ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό

α) την Πέμπτη με τον Κόλλιν Στιούαρτ

β) Στις 13 Μαρτίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

γ) Στις 15 Μαρτίου με την ΝτιΚάρλο

δ) Στις 22 Μαρτίου αναμένεται να κλειδώσουν συναντήσεις με τους ηγέτες των τριών θεσμών της ΕΕ. (Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωκοινοβουλίου)

ε) Στις 23 Μαρτίου στο περιθώριο του Ευρ. Συμβουλίου κλείδωσε ήδη η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν ενώ εκκρεμούν οι διμερείς συναντήσεις με τον Γερμανό Καγκελάριο και τον Σουηδό Πρωθυπουργό

στ) Δεν αποκλείεται στο περιθώριο του Ευρ. Συμβουλίου ο Ν. Χριστοδουλίδης να έχει συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος εξάλλου θα συνοδεύεται από την Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο

Το non paper

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε αυτή του την προσπάθεια θα συζητήσει με τους συνομιλητές του, ειδικά στις Βρυξέλλες και για το κείμενο που ο ίδιος ετοίμασε και το οποίο αποτελεί έναν οδικό χάρτη για τον τρόπο που αφενός θα μπορούσε να εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό μέσω διορισμού ενός ειδικού αντιπροσώπου και αφετέρου τους σταθμούς και τα όσα πρέπει να συμβούν για να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η επίσημη θέση της Λευκωσίας, είναι πως η όποια προσπάθεια για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, δεν έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια που γίνεται από τα Ηνωμένα Έθνη, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να υποδεικνύει πως το πλαίσιο για πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Αυτό εξηγεί και ο Νίκος Χριστοδουλίδης μέσα στο non paper που έχει ετοιμάσει και που αναμένεται να το θέσει ενώπιον των συνομιλητών του, κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών στις Βρυξέλλες.

Το πρόσωπο

Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα του Ευρωπαίου αξιωματούχου που θα προτείνει για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, με τον ίδιο να απαντά πως δεν πρόκειται να αναφερθεί σε ονόματα πριν κλειδώσει οριστικά. Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει συζητήσει το εν λόγω ζήτημα με Ευρωπαίους αξιωματούχους και έχει ετοιμάσει μια λίστα με εν δυνάμει υποψηφίους για τη συγκεκριμένη θέση.

Αποκάλυψε δε πως αν στις συζητήσεις που θα έχει με εκπροσώπους των τριών ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, βρει πρόσφορο έδαφος και η εισήγηση του αντιμετωπιστεί θετικά, δεν αποκλείεται να συζητήσει για την προσωπικότητα που θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο με τους ίδιους.

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»