Οι πρώιμες ρωγμές στη συγκυβέρνηση και η ανήσυχη ηρεμία στην εκκίνηση

Τρία τουλάχιστον πρόσωπα, είχε προτείνει για τη θέση του Υπουργείου Άμυνας στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μαρίνος Σιζόπουλος και εισέπραξε τρεις φορές αρνητική απάντηση. Η τέταρτη του επιλογή ήταν αυτή του Μιχάλη Γιωργάλλα, ο οποίος αν και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ΕΔΕΚ και τον κόσμο της, ουσιαστικά διορίστηκε καθ΄ υπόδειξην των Σοσιαλιστών. Και όλα αυτά, πίσω από την πλάτη της Ελένης Θεοχάρους, η οποία δηλώνει πως δεν είχε καμία αναμίξει και δεν ζητήθηκε ποτέ και από κανέναν η άποψή της.

Από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών προκύπτουν για τους ουδέτερους και αυτούς που χωρίς να έχουν προσωπικό συμφέρον στήριξαν γιατί πίστεψαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη μερικά από τη μια ενθαρρυντικά και από την άλλη απογοητευτικά συμπεράσματα.

Το ενθαρρυντικό της όλης ιστορίας, είναι το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε όχι σε τρία ονόματα που φέρεται να του έδωσε προς υπουργοποίηση στο Υπουργείο Άμυνας ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Πληροφορίες φέρουν στην εν λόγω λίστα να βρίσκονταν τα ονόματα του Μάριου Χαννίδη, ο οποίος μετά το σύντομο διάλειμμα στο ΑΚΕΛ, στις τελευταίες βουλευτικές ήταν υποψήφιος με την ΕΔΕΚ και του Μορφάκη Σολομωνίδη. Αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνει πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τουλάχιστον για κάποια από τα κριτήρια που έθεσε, ήταν σταθερός στις θέσεις του και δεν υπέκυψε στις πιέσεις των κομμάτων.

Από την άλλη ωστόσο είναι πλέον ξεκάθαρο, μετά και από τα όσα έγιναν γνωστά για τη θέση του υπουργού Οικονομικών αλλά και της υπουργού Δικαιοσύνης, πως όσο κι αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης διακήρυττε τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο διορισμός του Υπουργικού είναι καθαρά δική του προσωπική υπόθεση και δεν θα δεχθεί εμπλοκή και παρεμβάσεις από τα κόμματα που τον στήριξαν, στην πράξη αποδείχθηκε πως όχι μόνο έδωσε εξηγήσεις στα κόμματα για τις επιλογές του, αλλά υποχρεώθηκε να προβεί και σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Συνοπτικά οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχθηκε τα βέτο που μπήκαν, (α) από τον Μαρίνο Σιζόπουλο σε σχέση με τον διορισμό του Τάσου Γιασεμίδη στο Υπουργείο Οικονομικών, επειδή υπήρξε πρώην συνεργάτης του Γιαννάκη Ομήρου και (β) του Μάριου Καρογιάνη για τον διορισμό της Αναστασίας Παπαδοπούλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στις θέσεις τους όπως είναι γνωστό διορίστηκαν στο μεν Υπουργείο Οικονομικών ο Μάκης Κεραυνός, στο δε Δικαιοσύνης η Άννα Κουκκίδου Προκοπίου.

Με δεδομένο αυτό που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε τους υπουργούς του να πράττουν, δηλαδή να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αποδέχονται την κριτική, είναι ξεκάθαρο πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν πέρασε με επιτυχία το πρώτο τεστ που κλήθηκε να δώσει. Και δεν το πέρασε με επιτυχία, όχι επειδή αυτή που τελικά διόρισε δεν είναι επαρκείς ή δεν θα είναι επιτυχημένοι στο έργο τους, αλλά διότι δεν υπηρέτησε στον μέγιστο βαθμό τα κριτήρια που ο ίδιος έθεσε.

Από εκεί και πέρα αυτή η ιστορία των διορισμών αγγίζει και μια άλλη πτυχή που αναμφίβολα θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα και αφορά τις σχέσεις και τη συνεργασία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα που τον στήριξαν. Εάν ευσταθούν, αν και δεν επιβεβαιώνονται από τα κόμματα τα οποία επιμένουν πως προέβησαν σε σχολιασμό και συστάσεις, ότι τέθηκε βέτο από τους Μάριο Καρογιάν και Μαρίνο Σιζόπουλο για συγκεκριμένους διορισμούς, διερωτάται κανείς ποιος κυβερνά και πώς θα λαμβάνονται πολύ πιο κρίσιμες αποφάσεις από αυτές που αφορούν τον διορισμό ενός υπουργικού.

Εναπόκειται πλέον στον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, να βάλει τις δικές του κόκκινες γραμμές στον τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης του και να ξεκαθαρίσει προς τα κόμματα με τα οποία συνεργάστηκε προεκλογικά μέχρι που μπορούν να έχουν απαιτήσεις και να απειλούν με αποχώρηση από την Κυβέρνηση. Άλλωστε η δημόσια δυσφορία που εκφράζει τις τελευταίες ημέρες η Ελένη Θεοχάρους η οποία δεν συμμετείχε στο πάρε δώσε του τριημέρου, αποτελεί ένα πρώτο πλήγμα στο κύρος της νέας Κυβέρνησης και στο οποίο έδωσε συνέχεια ακόμη ένα πρόσωπο που εξέφρασε τη δυσφορία του.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Παπαδάκη ο οποίος είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη και δήλωσε χωρίς περιστροφές πως κακώς έγιναν αποδεκτά τα βέτο των αρχηγών των κομμάτων από τον νέο Πρόεδρο, ενώ χαρακτήρισε αυτές τις εξελίξεις πολύ ανησυχητικό γεγονός. Μάλιστα έκανε λόγο για άθλιες μεθόδους με την αποστολή βιογραφικών από τα κόμματα στον νέο πρόεδρο.

Πάντως ενδιαφέρον απόηχος καταγράφηκε και σε σχέση με την τελετή διαβεβαίωσης του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Βουλή, αφού τουλάχιστον δύο κόμματα εξ αυτών που τον στήριξαν δεν έλαβαν προσκλήσεις για να παραστούν. Συγκεκριμένα τόσο το Κίνημα Αλληλεγγύης όσο και το Κόμμα των Κυνηγών δεν παρευρέθηκαν στην τελετή αφού δεν έλαβαν προσκλήσεις από τη Βουλή. Πάντως για αυτό το θέμα δεν φέρει ευθύνη ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά αυτοί που ανέλαβαν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Βουλής να διοργανώσουν την τελετή. Και οι οποίοι επέλεξαν αντί της κας. Θεοχάρους και του κ. Προδρόμου, να στείλουν πρόσκληση στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, για τον οποίο εκκρεμεί η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης εναντίον του για το βίντεο του Al Jazeera.

Μένει να διαφανεί αν όλα αυτά τα ανησυχητικά περιστατικά, στα νηπιακά βήματα της Κυβέρνησης είναι μεμονωμένα, ή αν είναι ο προάγγελος νέων αναταράξεων, που ενδεχομένως να φέρουν σοβαρότερους κλυδωνισμούς που θα οδηγήσει σε αλλαγή των δύσκολων ισορροπιών που ήδη είναι ιδιαίτερα στριμωγμένες, ειδικά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους