Αντιδράσεις για την απόφαση ποινής φυλάκισης σε 63χρονο που αποπειράθηκε να σκοτώσει τη γυναίκα του

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου εκφράζει την έντονη αντίδρασή του, για την απόφαση του μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδρίασε στην Πάφο, για ποινή φυλάκισης μόλις έξι μηνών με τριετή αναστολή, στον 63χρονο άντρα που αποπειράθηκε να σκοτώσει την γυναίκα του, τον Οκτώβριο του 2022.

Σε ανακοίνωσή του, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου αναφέρει πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν λαμβάνει υπόψιν ότι είναι περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, γεγονός που βάσει του Άρθρου 11 του Νόμου 115(I)/2021 για την πρόληψη και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, λειτουργεί επιβαρυντικά.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι στη βάση του περί Ποινικού Κώδικα Νόμος, Άρθρο 214, η απόπειρα φόνου προβλέπει ποινή φυλάκισης δια βίου.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «η απόφαση αυτή καταδεικνύει την πλήρη άγνοια του Δικαστηρίου για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και τις δυναμικές του».

«Όπως διαβάζουμε στον Τύπο, η απόφαση για μετριασμό της ποινής βασίστηκε στην αντίληψη του λανθασμένου των ενεργειών του προς το πρόσωπο της συζύγου του, περιορίζοντας εκ των πραγμάτων το ενδεχόμενο επανάληψης τέτοιων ενεργειών. Όπως γνωρίζουμε, η μεταμέλεια είναι μια πολύ κοινή συμπεριφορά των θυτών και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την παύση των περιστατικών βίας και την κλιμάκωσή τους», σημειώνει.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου διερωτάται ακολούθως «πώς δικαιώνεται το θύμα μιας απόπειρας γυναικοκτονίας, αν υπάρχουν μέτρα προστασίας για το θύμα και αν έγινε αξιολόγηση κινδύνου για τη ζωή αυτής της γυναίκας, που είναι η πρόσβαση των γυναικών στη δικαιοσύνη και αν είναι οι γυναίκες ασφαλείς, καθώς επίσης ποιο μήνυμα στέλνει η απόφαση στην κοινωνία, όταν με μια απολογία και μια ένδειξη μετάνοιας αφήνεται ελεύθερος ένας θύτης απόπειρας γυναικοκτονίας».

Εγείρει, επίσης, σοβαρά ερωτήματα και αμφιβολίες για τον χειρισμό και την αξιοπιστία οποιουδήποτε περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας από το Δικαστήριο, ενώ διερωτάται «ποιες θα είναι οι ποινές για άλλες μορφές βίας».

Καταληκτικά το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου αναφέρει ότι «αποφάσεις όπως την πιο πάνω κλονίζουν την εμπιστοσύνη μας στον θεσμό της δικαιοσύνης και μας εξοργίζουν», ενώ εκφράζει την αλληλεγγυή του προς κάθε γυναίκας που βιώνει βία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαψεύδει τα περί απόρριψης της πρότασής του από συντεχνίες ο ΟΚΥπΥ
Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ
Αποσύρονται ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα από την αγορά (pics)
Δωρεάν μαθήματα Ελληνικών για Τουρκοκύπριους από τα ΚΙΕ
Αυξάνεται σε 140.000 ευρώ η ετήσια χορηγία προς φιλοζωικές οργανώσεις
Ψάχνουν να ενημερωθούν για καταφύγια οι Κύπριοι-Συζητήσεις με Μητροπόλεις για παροχή υπογείων σε ναούς
Συνεχίζονται οι πτήσεις Λάρνακα-Τελ Αβίβ και οι αφίξεις σκαφών από Λίβανο
Οι στόχοι των Fake News σε εμπόλεμη περίοδο και οι εκτιμήσεις για μεγιστοποίηση του υβριδικού πολέμου
Η οικονομία και το κόστος ζωής οι κύριοι λόγοι που ψήφισαν οι Κύπριοι στις φετινές ευρωεκλογές
Δέσμευση Βουλής για εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για ευημερία των ζώων