Δεν έπεισε το ΑΚΕΛ ο Χριστοδουλίδης για τα τετράμηνα-Εμμένει στην πρόταση για κατάργηση

Δεν ικανοποιήθηκε το ΑΚΕΛ, από την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σχετικά με την πορεία του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων, με το κόμμα της Αριστεράς να σημειώνει πως αν πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να διατηρήσει το θεσμό των εξετάσεων, τότε θα εμμένει στην πρόταση νόμου για κατάργησή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είχε αποστείλει προ ημερών επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία του εισηγήθηκε την κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνου, καθώς επίσης και οι βαθμολογίες των εξετάσεων του Α’ τετραμήνου να μην συμπεριληφθούν στη τελική βαθμολογία των μαθητών, αλλά να έχουν διαμορφωτικό χαρακτήρα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, από πλευράς του, απάντησε μέσω επιστολής στο αίτημα του Στέφανου Στεφάνου, τονίζοντας πως έχει ήδη επικοινωνήσει με την υπουργό Παιδείας, ώστε να ετοιμαστεί μέχρι τέλη Απριλίου, πρόταση για την βαθμολογία των εξετάσεων Μαΐου, αλλά και να ετοιμαστεί και νέα πρόταση που να αφορά το θεσμό στην ολότητά του. Μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι οι εξετάσεις ως έχουν, δεν εξυπηρετούν τους στόχους, για τους οποίους θεσμοθετήθηκαν.

Μία απάντηση που ωστόσο δεν άρεσε στο κόμμα της Αριστεράς, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχεται ότι «οι εξετάσεις τετραμήνων, όπως εφαρμόστηκαν στην πράξη, δεν φαίνεται να εξυπηρετούν τους στόχους τους οποίους είχαν θεσμοθετηθεί».

Ωστόσο, συνεχίζει το ΑΚΕΛ, «παρά τις ξεκάθαρες προεκλογικές του δεσμεύσεις για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στην επιστολή του ότι έχει ζητήσει από την ΥΠΑΝ να προχωρήσει άμεσα σε εντατική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, “με στόχο την αποτίμηση της υλοποίησης του θεσμού και τη λήψη διορθωτικών μέτρων”».

Στην ανακοίνωση του κόμματος της αντιπολίτευσης σημειώνεται ότι «παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην απάντηση του αναφέρει ότι “στόχος της κυβέρνησης θα είναι η μείωση της βαρύτητας της εξέτασης των τετραμήνων, με ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εντός Απριλίου 2023, καθώς και η υποβολή νέας ολοκληρωμένης πρότασης για την επόμενη χρονιά, εντός Ιουνίου 2023”».

Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει ότι «εάν αυτή είναι η τελική θέση της κυβέρνησης να διατηρήσει τις εξετάσεις τετραμήνων και να προχωρήσει σε φτιασιδώματα, εκφράζουμε τη διαφωνία μας και θα προχωρήσουμε με την Πρόταση Νόμου που έχουμε ήδη καταθέσει στην Βουλή για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων».

«Πρέπει να γίνει γενικότερη αξιολόγηση»

Εκ της πρώτης αξιολόγησης που έχει γίνει για τα τετράμηνα αποτελεί γεγονός ότι δεν πέτυχαν τον στόχο τους και θα πρέπει να γίνει γενικότερη αξιολόγηση, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, και ερωτηθείς αν θα καταργηθεί ο θεσμός των τετραμήνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό.

Έχω τοποθετηθεί δημόσια πριν από την ανάληψη των καθηκόντων μου και με αυτά που ανέφερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας,

Είχα, κατά τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και με όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, την ευκαιρία να μεταφέρω ξεκάθαρες και σαφείς οδηγίες για το πώς θα κινηθούμε.

Ο θεσμός των τετραμήνων έγινε για να εξυπηρετήσει, ανάμεσα σε άλλα, τη μείωση του μαθησιακού άγχους, να βελτιώσει τα αποτελέσματα και κάποιους άλλους στόχους.

Εκ της πρώτης αξιολόγησης που έχει γίνει αποτελεί γεγονός ότι δεν πέτυχαν τον στόχο τους. Άρα, θα πρέπει να γίνει γενικότερη αξιολόγηση, θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε σε αυτό το δεύτερο τετράμηνο, διότι η νομοθεσία δεν μπορεί να αλλάξει αυτή τη στιγμή, διότι δεν μπορείς σε μια χρονιά να έχεις δύο διαφορετικά εξεταστικά πρότυπα.

Άρα, η κατεύθυνση προς την οποία εργαζόμαστε - και έχω μιλήσει στην Υπουργό Παιδείας, έχω απαντήσει και στον ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Στεφάνου, ο οποίος μου έστειλε σχετική επιστολή για το θέμα - είναι να δούμε κατά πόσο μπορούμε να μειώσουμε τη βαρύτητα των εξετάσεων των τετραμήνων στη γενικότερη βαθμολογία.

Θεωρώ, υπό τις συνθήκες, ότι είναι η μόνη λύση που μπορούμε να κινηθούμε και είναι προς αυτή την κατεύθυνση που εργάζεται και η υπουργός Παιδείας».

Δειτε Επισης

Παρουσιάστηκε η ψηφιακή υπηρεσία έκδοσης πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης
Από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 26 Ιουλίου θα λειτουργήσουν τα θερινά σχολεία του ΥΠΑΝ
Παρέμβαση ΠτΔ για αλλαγές κρεβατιού και αποχωρητήριων στο νοσοκομείο Τροόδους-«Ντρέπομαι που χρειάστηκε»
Επισκέψεις αρχηγών κρατών για στήριξη του σχέδιου Αμάλθεια ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Μονόωρη εκδήλωση διαμαρτυρίας νοσηλευτών ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ για υποστελέχωση
Η πληροφορία που οδήγησε στον οπλισμό σε τάφο και η... λίστα των τεκμηρίων-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
Έθαψε ζωντανή τη σύζυγο της-Πώς ανακάλυψαν το πτώμα της γυναίκας
Ένας στους δύο Κύπριους θεωρεί εύκολη την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας
Οδηγός λεωφορείου στον Ασπρόπυργο κατηγορείται πως βίασε 27χρονη και αφέθηκε ελεύθερος
Εθελοντική Αιμοδοσία στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου