Όχι στην διαθεσιμότητα των άλλων δύο στελεχών που ενέπλεξε η αστυνομικός στην παρενόχληση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες σε σχέση με την υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης που κατήγγειλε γυναίκα αστυνομικός και στην οποία ενέπλεξε δύο λοχίες και ένα αξιωματικό της Αστυνομίας, οι οποίοι υπηρετούν όλοι σε νευραλγικά πόστα και έχουν άμεση σχέση με στελέχη από τα ψηλά δώματα του Σώματος.

Μετά τα όσα ισχυρίστηκε στην κατάθεση της η παραπονούμενη, η οποία επίσης εργάζεται σε καίρια θέση, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος λοχία, στις 25 Φεβρουαρίου, ο οποίος όμως δεν οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, όπως σε άλλες περιπτώσεις, με την Αστυνομία, αναφορικά με τις σκιές που αφήνονται γύρω από τους χειρισμούς της, να απαντά πως με βάση τα στοιχεία δεν κρίθηκε αναγκαίο, αφού δεν υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού μαρτυρίας.

Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τον αστυνομικό να μην τίθεται σε διαθεσιμότητα αλλά αυτό έγινε με καθυστέρηση, αφού η υπόθεση διέρρευσε ανάμεσα στους αστυνομικούς και υπήρχαν έντονα σχόλια, με πηγές να αναφέρουν μάλιστα πως κλήθηκε στο Αρχηγείο μετά το τριήμερο ο λοχίας, επίσημα η Αστυνομία υποδεικνύει πως το μέλος της Δύναμης τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα, δηλαδή την ημέρα που σε βάρος του εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αστυνομικός κατήγγειλε λοχία για σεξουαλικά αδικήματα-Συνελήφθη αλλά δεν οδηγήθηκε στο Δικαστήριο

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πέραν του συγκεκριμένου λοχία, άλλα δύο μέλη κατονομάστηκαν από την παραπονούμενη, ισχυριζόμενη πως δέχθηκε και από αυτούς παρενόχληση.

Πρόκειται για ένα αξιωματικό και ένα λοχία, οι οποίοι επίσης υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις, ενώ τα καθήκοντα του ενός εξ αυτών, έχουν άμεση σχέση με τα υψηλά δώματα της Αστυνομίας.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της διαθεσιμότητας των δύο, ο Αρχηγός ανέμενε την έκθεση της Επιτροπής Ισότητας Φίλων, προτού λάβει αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, τελικά αποφασίστηκε όπως οι δύο να μην τεθούν σε διαθεσιμότητα, ωστόσο όπως είπε, λήφθηκαν διοικητικά μέτρα. Συγκεκριμένα, και οι δύο απομακρύνθηκαν από τον χώρο εργασίας της παραπονούμενης, με τον ένα να χρησιμοποιεί την άδεια του μέχρι νεωτέρας, ενώ ο άλλος μετατέθηκε ούτως ή άλλως σε άλλο Τμήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αντιφατικοί χειρισμοί σε ποινικές κατά αστυνομικών και η... γυναίκα του Καίσαρα

Πάντως, σε δηλώσεις του ο νομικός σύμβουλος της συντεχνίας ΑΣΔΥΚ, Δημήτρης Απαισιώτης, σχολιάζοντας τους χειρισμούς της ηγεσίας, ανέφερε πως για να τεθεί κάποιο μέλος της Δύναμης σε διαθεσιμότητα χρειάζονται προϋποθέσεις, τονίζοντας πως εάν διερευνάται ποινική υπόθεση για παρενόχληση, τότε και τα άλλα δύο μέλη της Δύναμης θα έπρεπε να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Όπως είπε, «υπάρχει νομολογία που αναφέρει πως η διαθεσιμότητα δεν μπορεί να αποτελεί πειθαρχικό μέτρο ή ποινή, αλλά πρόκειται για προληπτικό και διοικητικό μέτρο για την διευκόλυνση της διαδικασίας. Συνεπάγεται προσωρινή απομάκρυνση του υπαλλήλου από τα καθήκοντα του έως και μέχρι τρεις μήνες και για λόγους δημόσιου συμφέροντος που προσδιορίζονται και πρέπει να επεξηγούνται ακριβώς, ώστε να μπορεί να υπάρχει δικαστικός έλεγχος εάν χρειαστεί. Είναι απαραίτητη η αποκάλυψη της αληθούς φύσης των παραπτωμάτων και των στοιχείων που τα συνθέτουν, ώστε το δημόσιο συμφέρον να εξειδικεύεται και να προορίζεται με το τρόπο τον δικαστικό του έλεγχο».

Σε σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση, ο κ. Απαισιώτης εξήγησε πως τα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο βαθμός των προσώπων που έχουν καταγγελθεί και εάν υπάρχει διερεύνηση για σεξουαλική παρενόχληση, τότε θα πρέπει να αποκλειστούν κίνδυνοι. Για παράδειγμα, αν τα αδικήματα διαπράχθηκαν σε χώρο που έχει πρόσβαση ένα μέλος και θα μπορούσε να καταστρέψει στοιχεία, τότε θα πρέπει να απομακρυνθεί για λόγους δημόσιου συμφέροντος. Ανεξαρτήτως εάν δεν το πράξει, δηλαδή να καταστρέψει στοιχεία, αλλά για να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όσο απομακρυσμένο και εάν είναι.

Ωστόσο, ο κ. Απαισιώτης τόνισε πως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις.

Δειτε Επισης

Εξαφανίστηκε από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 35χρονος (pic)
Τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Λεμεσό-Κάηκαν 15 εκτάρια γης
Ώρες αγωνίας για 17χρονο που εξαφανίστηκε εδώ και τρεις μέρες από τον χώρο διαμονής του στη Λεμεσό
Mε ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα τα οκτώ παιδιά από το ατύχημα-Στο Νοσοκομείο 26 πρόσωπα
Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο
Οκτώ παιδιά ασθένησαν από πισίνα ξενοδοχείου στην Πάφο-Μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο
Στις φλόγες κινητή μονάδα πυρόσβεσης, δεν έπαιρνε μπρος-Πρόλαβαν να εγκαταλείψουν οι χειριστές
Τον έπιασαν την ώρα που πήγε να διαρρήξει υποσταθμό της ΑΗΚ-Επιτέθηκε σε αστυνομικό και συνελήφθη
BINTEO: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Λεμεσό, πνέουν άνεμοι στην περιοχή-Στη μάχη τέσσερα εναέρια μέσα
Ψάχνει τα ίχνη 57χρονου για σοβαρά αδικήματα στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)