Τα δεδομένα ενόψει εκλογών και η επαναφορά του ενδεχομένου διαγραφών στον ΔΗΣΥ

Ακριβώς ένα μήνα μετά τις Προεδρικές Εκλογές, στον Δημοκρατικό Συναγερμό τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην επόμενη ημέρα, αφού τα απόνερα του κακού εκλογικού αποτελέσματος, που άφησαν τον υποψήφιο του κόμματος εκτός δεύτερου γύρου εκλογών, μετατράπηκαν σε τσουνάμι εξελίξεων, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να βρίσκεται οριστικά εκτός κάδρου και τη θέση του να διεκδικούν δύο στελέχη της νέας γενιάς του κόμματος, ο Δημήτρης Δημητρίου και η Αννίτα Δημητρίου.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του Σαββάτου έχουν σχεδόν πενήντα χιλιάδες μέλη του κόμματος και το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι το ποσοστό συμμετοχής. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό γνωρίζουν πως αν θέλουν όντως το κόμμα να γυρίσει σελίδα και να αφήσει πίσω του την πρωτοφανή εσωστρέφεια του τελευταίου μήνα, πρέπει να έχουν να παρουσιάσουν το απόγευμα του Σαββάτου ένα μεγάλο –πέραν του 50%- ποσοστού συμμετοχής.

Αυτό ουσιαστικά θα υπηρετεί και το βασικό σύνθημα αμφοτέρων των υποψηφίων για ενότητα. Θα στέλνει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι εδώ, ενωμένος και έτοιμος για να γυρίσει σελίδα και μετά κι από το Συνέδριο του επόμενου μήνα, θα εγκαινιάσει σε νέες πλέον βάσεις μια νέα πολιτική πορεία με ορίζοντα τις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες. Αντιθέτως, χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις εκλογές θα σήμαινε πως στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της δεξιάς που ήδη γύρισαν την πλάτη στο κόμμα, προστίθενται και άλλοι, οι οποίοι δεν εμπνευστήκαν και δεν ικανοποιήθηκαν από της υποψηφιότητες Αννίτας και Δημήτρη και δεν θεώρησαν σημαντικό να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Πάντως, αν κάποιος ακόμη ψάχνει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που βοηθούν ώστε να καταδειχθούν ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο θα δυσκολευτεί. Κι αυτό επειδή οι τοποθετήσεις που γίνονται είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και δεν εισέρχονται σε πολιτικό βάθος. Λόγω και του περιορισμένου χρόνου του προεκλογικού, περιορίζονται σε πολύ ρηχές αναφορές που έχουν ως στόχο να καταδείξουν αφενός την ανάγκη για αλλαγή από την πλευρά του Δημήτρη Δημητρίου και αφετέρου την ανάγκη για ενότητα από πλευράς της προέδρου της Βουλής.

Σε ένα άλλο επίπεδο, πάντως, ο διορισμός των 25 αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επανάφερε εντός της Πινδάρου τη συζήτηση περί διαγραφών. Πρόκειται για ένα θέμα που πηγαινοέρχεται από τις αρχές του χρόνου με αμφιταλαντεύσεις εκ μέρους της ηγεσίας για το τι θα πρέπει να γίνει.

Υπενθυμίζεται πως όταν το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά, λήφθηκε η απόφαση πως ο ΔΗΣΥ, δεν είναι κόμμα διαγραφών. Ακολούθησε λίγες εβδομάδες αργότερα η απόφαση για διαγραφή του Νίκου Χριστοδουλίδη και των στελεχών που συντάχθηκαν στο πλευρό του. Αργότερα λέχθηκε πως τα συγκεκριμένα μέλη δεν διαγράφηκαν, αλλά σημειώθηκαν ως άτομα που έθεσαν τον εαυτό τους εκτός κόμματος με τις επιλογές τους. Παράλληλα ενώ αρχικά στην πρώτη συνάντηση που είχαν μετά την πρώτη Κυριακή Χριστοδουλίδης και Νεοφύτου, ο πρώτος ζήτησε να ενταχθεί στο ΕΛΚ για να εισπράξει την κατηγορηματική άρνηση του δεύτερου, μετά τη νίκη στο δεύτερο γύρο ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δημόσια εμφανίστηκε συγκαταβατικός και έκανε λόγο για ειδική φόρμουλα έτσι ώστε ο κ. Χριστοδουλίδης να συμμετέχει στις Συνόδους Κορυφής του ΕΛΚ ως παρατηρητής. Κάτι που ουσιαστικά σήμαινε πως θα το πράττει και ως μέλος του ΔΗΣΥ.

Πλέον μετά και τους διορισμούς του Υπουργικού και των υπόλοιπων αξιωματούχων από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, άνοιξε το θέμα των μελών του ΔΗΣΥ που πλέον συμμετέχουν στην Κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα στελεχών εμφανίζεται ιδιαίτερα αυστηρή και ζητά την άμεση λήψη μέτρων με τη διαγραφή των συγκεκριμένων ατόμων από το κόμμα.

Αν και μέχρι στιγμής το θέμα δεν συζητήθηκε, αφού το κόμμα βρίσκεται εν μέσω εκλογών, αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη νέα ηγεσία, αφού υπάρχει αρκετή πίεση από στελέχη για να προχωρήσουν οι διαγραφές. Πάντως, η συζήτηση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή εντός ΔΗΣΥ, θυμίζει κατά πολύ τη συζήτηση για το αν έπρεπε να διαγραφεί ή όχι από το κόμμα ο Νίκος Χριστοδουλίδης προεκλογικά, αφού εντός της Πινδάρου υπάρχουν δύο σχολές σκέψής και πλέον αναμένεται το όλο θέμα να τύχει χειρισμού από τη νέα ηγεσία, με τις πληροφορίες να φέρουν την Πρόεδρο της Βουλής, να μην το αποκλείει ως ενδεχόμενο.

Δειτε Επισης

Κατεβαίνουν στη Βουλή οι συνταξιούχοι-«Δίνουμε μέχρι και 100 ευρώ σε φάρμακα, δεν φθάνει η σύνταξη»
Κενά στην ενημέρωση καρκινοπαθών για θέματα γονιμότητας-Ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή
Προχωρεί με ιδιωτική ποινική δίωξη του Κατσουνωτού η Αρχή-Η τρίλιζα των υποθέσεων εναντίον του σε δύο χρόνια
Πίσω από την πρώτη διαφωνία Εισαγγελέα και Αρχής κατά της Διαφθοράς- Το αδιέξοδο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
Η τελευταία ευκαιρία στην υπόθεση Θανάση-Οι δύο άξονες των ανακριτών, μπαίνουν στον πάγο οι ιδιωτικές ποινικές
Αξιωματούχοι ΗΠΑ εξήραν τον ηγετικό ρόλο Κύπρου για Γάζα-Τις επόμενες μέρες λειτουργεί η προβλήτα
Διμερείς σχέσεις-Κυπριακό στις επαφές Κόμπου στην Τασκένδη
Επιτυχημένη η επέμβαση στο Φίτσο-Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του
«Διαφωνούσα με τις πολιτικές του»-Τα πρώτα λόγια δράστη που πυροβόλησε τον Φίτσο
Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο-Ακατάσχετη η αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα