«Μαύρη σελίδα» στην ιστορία της Κύπρου χαρακτηρίζει ψήφισμα των Η.Ε. του 1964 ο Τατάρ
18:53 - 06 Μαρτίου 2023
«Μαύρη σελίδα» στην ιστορία της Κύπρου χαρακτήρισε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ το ψήφισμα 186 που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Μαρτίου 1964, σε επετειακό του μήνυμα για το εν λόγω ψήφισμα.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στη δήλωσή του ο κ. Τατάρ - όπως μεταδίδει ο παράνομος «Μπαϊράκ» - υποστηρίζει ότι το ψήφισμα αυτό δημιούργησε το σημερινό μη βιώσιμο στάτους κβο. «Η απόφαση αυτή, που αποτελεί μαύρη καμπή στην ιστορία του Κυπριακού, αφενός εγκαθίδρυσε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο νησί για να αποτρέψει τις επιθέσεις των Ελληνοκυπρίων που επιχείρησαν γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων, και αφετέρου παρέδωσε τη Δημοκρατία της εταιρικής σχέσης του 1960, η οποία ιδρύθηκε με την άσκηση των κυριαρχικών ίσων δικαιωμάτων των δύο λαών, στην ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία εκδίωξε τους Τουρκοκύπριους από τη διοίκηση υπό την απειλή όπλων, καταπατώντας τους κανόνες δικαίου» ισχυρίζεται ο κ. Τατάρ.
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το κυπριακό πρόβλημα συνεχίζεται ακόμη είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία της εταιρικής σχέσης, η οποία μετατράπηκε σε «ελληνοκυπριακό κράτος», ως 'μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου' με την «άδικη και πολιτική» απόφαση αριθ. 186 που ελήφθη στις 4 Μαρτίου 1964, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης. «Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά παίρνει δύναμη από αυτή την άδικη και πολιτική απόφαση και εδραιώνει την ζώνη άνεσής της, συνεχίζει την αδιαλλαξία της και παίζει με τον χρόνο. Ενώ η απόφαση αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια λύση, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα ευνοήσει καμία λύση αν δεν εξαλειφθεί η ανισορροπία που δημιουργήθηκε από την απόφαση αυτή μεταξύ των δύο πλευρών» συνέχισε.
Γι’ αυτό το λόγο, αναφέρει, κατέθεσε το νέο όραμα για τον τερματισμό του στάτους κβο δεκαετιών και την κατοχύρωση της «κυριαρχικής μας ισότητας και της ισότιμης διεθνούς μας θέσης, που αποτελούν κεκτημένα μας δικαιώματα. Μόνο σε αυτή τη βάση μπορούν να ξεκινήσουν νέες και επίσημες πολιτικές διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν δύο ισότιμα κράτη και δύο ισότιμοι λαοί στο νησί και μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις υπό το πρίσμα αυτών των πραγματικοτήτων μπορεί να επιτευχθεί ένας δίκαιος και διαρκής συμβιβασμός». Η τουρκοκυπριακή πλευρά, καταλήγει, θα συνεχίσει τον αγώνα της με αποφασιστικότητα για την κατοχύρωση της κυριαρχίας του «λαού» μας και του «κράτους» μας προωθώντας αυτή τη θέση, η οποία υποστηρίζεται πλήρως από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία.
Στο μεταξύ ο πρώην «υφυπουργός εξωτερικών» και νυν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Οσμάν Ερτούγ είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμπεριφέρεται ως «κλωνοποιημένο μέλος της ΕΟΚΑ», παρά το γεγονός ότι δεν έχει μεγαλώσει κατά την περίοδο της ΕΟΚΑ. Μιλώντας σε εκπομπή του δημοσιογράφου Χασάν Χάστουρερ στο Kıbrıs TV και ερωτηθείς κατά πόσον η τουρκική πλευρά θα μπορούσε να καθίσει στο τραπέζι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για να αποδείξει την «αδιαλλαξία του», ο κ. Ερτούγ υποστήριξε ότι «ούτως ή άλλως είναι γνωστή η αδιαλλαξία του Χριστοδουλίδη. Αυτός είναι ένα από τα άτομα που διασφάλισαν την κατάρρευση των συνομιλιών για ομοσπονδία στο Κραν Μοντάνα το 2017. Πόσες φορές θα καθίσουμε στο τραπέζι για να δείξουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι αδιάλλακτοι; Οι Ελληνοκύπριοι χρησιμοποιούν το τραπέζι των συνομιλιών για να προστατεύσουν το στάτους κβο, δηλαδή για να αξιοποιήσουν υπέρ τους το ελληνοκυπριακό κράτος το οποίο ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία».
Η τουρκική πλευρά δεν πρέπει να καθίσει στο τραπέζι πλέον χωρίς να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική της ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της, πρόσθεσε λέγοντας ότι πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.
«Και η Τουρκία έθεσε ξεκάθαρα την στάσης της υπέρ της αναγνώρισης της τδβκ. Ήταν ένα ιστορικό βήμα η έκκληση που έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο για επίσημη αναγνώριση της τδβκ. Δεν έμεινε σε αυτό ο κ. Έρντογαν, έκανε έκκληση και για άρση της απομόνωσης και του εμπάργκο που επιβάλλεται στην τδβκ. Ύστερα η τδβκ έγινε μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών με το συνταγματικό της όνομα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει και συνέχεια αυτού» συμπλήρωσε.
Υποστήριξε επίσης ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν διαφέρει από τους προηγούμενους Ελληνοκύπριους ηγέτες, χαρακτηρίζει το Κυπριακό ως «πρόβλημα εισβολής και κατοχής» και για επίλυση του προβλήματος θέτει τέσσερις όρους, που δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί κανέναν από αυτούς η τουρκική πλευρά.
«Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης τονίζει πρώτα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει. Δηλαδή έχει πρόθεση να μας κάνει μπάλωμα στο υφιστάμενο ελληνοκυπριακό κράτος. Δεύτερον, υπογραμμίζει ότι η λύση που θα βρεθεί πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις αρχές και την νομοθεσία της ΕΕ. Και αυτό θα καταργήσει την διζωνικότητα. Και ένας από τους ουσιαστικούς στόχους του Ελληνοκύπριου ηγέτη είναι ο εκμηδενισμός της παρουσίας του τουρκικού στρατού και των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της Τουρκίας. Να το ξέρουμε αυτό και να ενεργούμε αναλόγως» είπε.
Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από την σχολή Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος αποδέχτηκε την «ανταλλαγή πληθυσμών» το 1975 και εργάστηκε πολύ στενά με τον Νίκο Αναστασιάδη.
Σε άλλη ερώτηση είπε ακόμη ότι το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίθηκε και από την Τουρκία κατόπιν επιμονής της Βρετανίας «για να σταματήσει το τουρκικό αίμα που έρεε» τότε στην Κύπρο, όμως από εκείνη την ημέρα το ψήφισμα χρησιμοποιείται εναντίον των Τούρκων της Κύπρου.