Στα βαθιά με την μία η Κανάρη-Οι προκλήσεις για τη νέα υπουργό Υγείας

Στα βαθιά μπαίνει αμέσως μετά την παραλαβή του δύσκολου χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Υγείας η νέα υπουργός, Πόπη Κανάρη, αφού ο τέως υπουργός, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, κλείνοντας την πόρτα στο κτήριο της Προδρόμου, άφησε πίσω του πολλά ανοικτά μέτωπα, στα οποία η κ. Κανάρη θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα.

Ανοικτά μέτωπα τα οποία, καθώς φαίνεται, είναι εις γνώσιν της, εξού και στην ομιλία της κατά την τελετή παράδοσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, στην επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και στην αξιοποίηση των καινοτόμων θεραπειών.

Είναι γνωστόν τοις πάσι πως δοκιμάζονται καθημερινά οι αντοχές του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και πως τα προβλήματα που καταγράφονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, υποβαθμίζουν την εικόνα και όσα πρεσβεύει το σύστημα υγείας της χώρας μας. Ως εκ τούτου, η νέα υπουργός θα πρέπει να δει σε βάθος και να εξετάσει τα ζητήματα που έχουν προκύψει, ώστε το ΓεΣΥ να καταστεί ανάλογο των προσδοκιών των πολιτών.

Τα δημόσια νοσοκομεία οδεύουν προς πλήρη απαξίωση, λόγω των σοβαρών περιστατικών που βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας, αλλά και των σοβαρών καταγγελιών από ασθενείς για πολύωρη αναμονή στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) και την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, που μπορεί μεμονωμένα να επιδείξει το νοσηλευτικό ή ιατρικό προσωπικό.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις προεκλογικές του αναφορές στα θέματα υγείας, είχε χαρακτηρίσει τα δημόσια νοσηλευτήρια ως τον καθρέφτη του κράτους μας, δίνοντας μάλιστα διαβεβαιώσεις για επίλυση των ζητημάτων μέσα από θέσεις στις οποίες κατάληξε μετά από συζήτηση με την κοινωνία.

Η νέα υπουργός θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ, βγάζοντας μπροστά και προωθώντας περαιτέρω το θεσμό των εφημερευόντων ιατρείων, που έχουν ακριβώς αυτό τον σκοπό. Δηλαδή, να δώσουν τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών που επισκέπτονται τα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, που θα έχει ως απώτερο σκοπό την αλλαγή της γενικότερης εικόνας που έχει δημιουργηθεί απέναντι στα νοσοκομεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Βέβαια, ο θεσμός των εφημερευόντων ιατρείων το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να επεκταθεί και, ως εκ τούτου, η κα. Κανάρη οφείλει να ασκήσει πιέσεις προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για ολοκλήρωση του σχεδιασμού το συντομότερο δυνατόν.

Είναι και το ΤΑΕΠ παιδιών, που με χίλια ζόρια και την επιμονή να στηθεί άρον-άρον, για να καταγραφεί στην λίστα με τα επιτεύγματα του κ. Χατζηπαντέλα, άνοιξε τις πόρτες του με μειωμένο προσωπικό και εγκαταστάθηκε σε ένα θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με τα προβλήματα και τα κενά να καταγράφονται από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του. Η υπουργός Υγείας καλείται να εξετάσει τον σχεδιασμό των Πρώτων Βοηθειών για παιδιά, όπως και την ενίσχυση του Μακάρειου Νοσοκομείου

Βέβαια, όσον αφορά την ενίσχυση των ΤΑΕΠ, εκκρεμεί άλλο ένα σημαντικό ζήτημα. Αυτό της ένταξης των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, που είναι συμβεβλημένα στο ΓεΣΥ, κάτι που αναμένεται να δώσει ανάσα στα ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσοκομείων. Παρά τις διαβουλεύσεις και την προτεραιότητα που δόθηκε από τον ΟΑΥ για ένταξη του ΤΑΕΠ του Απολλώνειου νοσοκομείου στην πρωτεύουσα, η πρόταση οδηγείται προς ναυάγιο και θα πρέπει να εξεταστούν νέες παράμετροι για να ολοκληρωθούν ορθά οι διαβουλεύσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως προνοεί ο νόμος του ΓεΣΥ, τα ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσοκομείων θα πρέπει να αναστείλουν οριστικά τη λειτουργία τους.

Παράλληλα,, η κα. Κανάρη θα πρέπει να ασκήσει πίεση στον ΟΑΥ και για την ένταξη νεών καινοτόμων φαρμάκων στους καταλόγους του ΓεΣΥ, μιας και παρά τις διαβεβαιώσεις του τέως υπουργού στους ασθενείς, δεν κατέστη δυνατή η ένταξη όλων των φαρμάκων που βρίσκονται εκτός του καταλόγου, με τον Οργανισμό να διαμηνύει, κατά καιρούς, ότι καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την εισαγωγή περισσότερο καινοτόμων φαρμάκων στο σύστημα, κάτι που θεωρείται χρονοβόρο.

Τα ανοικτά θέματα που θα πρέπει να δει η κ. Κανάρη δεν τελειώνουν εδώ. Πέραν της επιτακτικής ανάγκης, για τήρηση των προνοιών του ΓεΣΥ, μέσα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση για τον τομέα της Υγείας, η ίδια καλείται με θάρρος να προωθήσει ζητήματα που αφορούν τον έλεγχο, την εκπαίδευση και την αξιολόγηση ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Παράλληλα θα πρέπει να προωθήσει την ολοκληρωμένη υλοποίηση του τροποποιητικού νομοσχεδίου για τον θεσμό του Συνηγόρου του Ασθενούς, που έχει πάρει το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο και την Ίδρυση Συμβουλευτικής Επιτροπής. Όπως επίσης και τις διαβουλεύσεις για τη νομοθεσία που διέπει τις Υπηρεσίες Ασθενοφόρων, αλλά και την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών στην Κύπρο.

Οι εκκρεμότητες που άφησε πίσω του ο τέως υπουργός είναι πολλές, όπως πολλά είναι και τα προβλήματα στα δημοσία νοσοκομεία, ωστόσο εάν η νέα υπουργός επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση, στηριζόμενη στην πολιτική που θα χαράξει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μοναδικός γνώμονας στις οποιεσδήποτε αποφάσεις θα πρέπει να είναι ο ασθενής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στοιβάχτηκαν προβλήματα, αφήνει ανοιχτά μέτωπα στον επόμενο ο Χατζηπαντέλα

Π. Κανάρη: Να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κρατηθούν ψηλά οι δείκτες ποιότητας της ιατρικής

Δειτε Επισης

Δεκάδες μεταγγίσεις αίματος αναβλήθηκαν-Ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Αίματος
Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών λόγω σφοδρών ανέμων-Οι συστάσεις του Τμήματος Δασών
Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας-Πότε γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού
Νέο κεφάλαιο για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό-Άνοιξε η συζήτηση για ευρωπαϊκή νομοθεσία
Σε τροχιά υλοποίησης η Εθνική Στρατηγική για τον αυτισμό-Οι δύο δράσεις για το 2024
Διπλό το ντέρμπι στη Λεμεσό εντός και εκτός γηπέδου-Στην πρίζα υπό τον φόβο επεισοδίων αλλά και... ευθυνών
Αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για αίμα-Σύμβολο αλληλεγγύης η προσφορά
Τροχοδρομούνται διαδικασίες βελτίωσης της ζωής των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων
ΕΙΚΟΝΕΣ: Σε σκουπιδότοπο μετατράπηκε περιοχή στην Πάφο-Νομιμότητα και αποκατάσταση διαμηνύουν οι αρμόδιοι
Κλειδί για την οικονομική ευημερία της Κύπρου, η τεχνική εκπαίδευση