Βυθισμένο στη θλίψη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο-Ένδεκα φοιτητές ανάμεσα στα θύματα
18:52 - 04 Μαρτίου 2023
Θρήνος στην πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας από το χαμό των ένδεκα ταυτοποιημένων φοιτητών, ενώ ακόμη ένας παραμένει αγνοούμενος. Ανάμεσα στους ένδεκα φοιτητές και δύο Κύπριοι, η 24χρονη, Αναστασία Αδαμίδου και ο 23χρονος Κυπριανός Παπαϊωάννου. Θρήνος για τους νεκρούς κι αγωνία για τους δύο που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ νοσοκομείων μετά το σοβαρό τραυματισμό τους κι άλλοι 24 φοιτητές οι οποίοι τραυματίστηκαν ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη λάβει εξιτήριο.
Ο αδόκητος χαμός των ένδεκα φοιτητών έχει προκαλέσει πόνο, θλίψη και οργή, όχι μόνο στους συγγενείς και στους φίλους τους αλλά και στους καθηγητές και στους συμφοιτητές τους όπως χαρακτηριστικά λέει ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.
Η ζωή στο ΑΠΘ «πάγωσε» στο λεπτό της μοιραίας σύγκρουσης
«Η οικογένεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θρηνεί. Θρηνεί για τα δέκα-με τα έως τώρα δεδομένα- παιδιά της που χάθηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, τόσο άδικα και ξαφνικά. Τα παιδιά μας, που δε χωράει ο νους ότι δε θα βρεθούν ξανά ανάμεσά μας. Η ζωή στο ΑΠΘ «πάγωσε» στο λεπτό της μοιραίας σύγκρουσης.
Φωτογραφίες αγνοουμένων είχαν πλημμυρίσει το διαδίκτυο και μέχρι που άρχισε η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών που εντοπίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία, μέσα στον βουβό πόνο προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για τα παιδιά μας. Για τους νεκρούς, που καθώς απέκτησαν ονοματεπώνυμο, είναι οι κόρες και οι γιοι κάποιων μανάδων και πατεράδων- ανάμεσά τους και συνάδελφοί μας. Είναι οι φοιτητές μας, οι συμφοιτητές κάποιων, οι φίλοι και οι κολλητοί κάποιων, οι αγαπημένες και οι αγαπημένοι κάποιων. Μα και για όσους ποτέ δεν είχαν και δε θα έχουν πια την ευκαιρία να τους γνωρίσουν ο πόνος της απώλειας είναι συντριπτικός.
Ως πατέρας, μα και ως πρύτανης, λυγίζω μπροστά στο αδιανόητο που συνέβη, μα και αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ τα οδυνηρά συναισθήματα που με κατακλύζουν, για να καλέσω όλα τα μέλη της οικογένειάς μας να είμαστε δυνατοί, ώστε ενωμένοι να σταθούμε πλάι στις οικογένειες των φοιτητών μας που χάθηκαν. Να σταθούμε πλάι στους συναδέλφους μας καθηγητές που θρηνούν τα παιδιά τους, να σταθούμε πλάι σε όσους περιμένουν τη σπαραχτική διαδικασία της αναγνώρισης, να σταθούμε πλάι στους 26 τραυματίες- μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, που επιβίωσαν στο φρικτό δυστύχημα, αλλά ποτέ δε θα είναι οι ίδιοι. Να σταθούμε δυνατοί ο ένας για τον άλλον. Κι ο συλλογικός μας πόνος να γίνει δύναμη που θα στηρίξει τους οικείους των θυμάτων, δύναμη που θα τη χρειαστούν για να μάθουν να ζουν ξανά.
Δεσμεύομαι προσωπικά ότι το Αριστοτέλειο θα υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο -ηθικά και πρακτικά- τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας, που υπήρξαν μέλη και της δικής μας οικογένειας. Και θα σταθεί επίσης, όπως οφείλει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αρωγός στην Πολιτεία, με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα, ώστε το ανθρώπινο λάθος να μην είναι ποτέ ξανά ικανό να αποβεί μοιραίο.
Οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου μας, καθώς και η ειδική επιστημονική ομάδα της της Γ΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ είναι στη διάθεση κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, για να βοηθήσουν στη διαχείριση του σοκ που όλους μας έχει καταβάλει».
Η 24χρονη Αναστασία Αδαμίδου
Η Αναστασία Αδαμίδου, από την Πάφο, ήταν φοιτήτρια Οδοντιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε το μεταπτυχιακό της. Η 24χρονη είχε ταξιδέψει στην Αθήνα και από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στα Τέμπη, οι φίλοι της και οι συγγενείς , την αναζητούσαν στο νοσοκομείο της Λάρισας, επιδεικνύοντας φωτογραφίες της στους δημοσιογράφους και στους διασωθέντες του μοιραίου τρένου. Οι Ελλαδικές αρχές ενημέρωσαν την οικογένειά της για την ταυτοποίηση της σορού όπου έγινε με δείγματα dna καθώς και την πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα.
Ο 22χρονος Γιώργος Παπάζογλου
Ο Γιώργος Παπάζογλου ήταν φοιτητής του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γιος καθηγητή Κτηνιατρικής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ο Γιώργος επέβαινε στο μοιραίο τρένο κι επέστρεφε από την Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του. Λίγο πριν τη σύγκρουση των δύο τρένων σηκώθηκε από τη θέση του, έφυγε από το τρίτο βαγόνι στο οποίο βρισκόταν και πήγε στο κυλικείο, στα μπροστινά βαγόνια για να αγοράσει ένα μπουκαλάκι νερό. «Αυτό το πλήρωσε με τη ζωή του» είπε σε δηλώσεις του ,ο πατέρας του 22χρονου, Λυσίμαχος Παπάζογλου.
«Η μνήμη του παιδιού μου θα κρατηθεί ψηλά και θα την κρατήσουμε κι εμείς με το έργο που θα κάνουμε από δω και πέρα. Η δράση θα είναι επιστημονική και θα προσπαθήσω να γίνω καλύτερος μέσα από το θάνατο του γιου μου. Δεν υπάρχει δικαίωση για έναν πατέρα που χάνει το παιδί του. Γνωρίζαμε ότι το παιδί θα γυρνούσε τη μέρα του ατυχήματος. Μας πήρε στις 22.30 και μας είπε ότι θα έχει μια καθυστέρηση. Στις 23.30 μας πήρε τηλέφωνο η φίλη του και μας είπε ότι έγινε ένα ατύχημα κι ότι εκείνη την έβγαλαν έξω .Ο Γιώργος είχε σηκωθεί να πάρει νερό από το κυλικείο και δεν επέστρεψε ποτέ» είπε ο πατέρας του 22χρονου,Λυσίμαχος Παπάζογλου.
Ο 23χρονος Κυπριανός Παπαϊωάννου
Ο Κυπριανός Παπαϊωάννου, από το Αυγόρου, ήταν φοιτητής Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο νεαρός επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη με το μοιραίο τρένο, μετά από ταξίδι που πήγε με την αρραβωνιαστικιά του για να ευλογήσουν τα στέφανα. Οι δρόμοι των δύο χωρίστηκαν όταν η αρραβωνιαστικιά του επέστρεψε στην Κύπρο και ο Κυπριανός επιβιβάστηκε στο τρένο για Θεσσαλονίκη . Η σορός του βρέθηκε στο δεύτερο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας και η ταυτοποίηση έγινε με δείγματα dna.
Η 19χρονη Αναστασία Παπαγγελή
Συντετριμμένοι είναι οι γονείς της 19χρονης Αναστασίας Παπαγγελή μετά την ταυτοποίηση της σορούς της. Η Αναστασία με καταγωγή από τη Λυκούρια Καλαβρύτων βρισκόταν στο τρίτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική στα Τέμπη και ταξίδευε για τη Θεσσαλονίκη όπου σπούδαζε Γεωπόνος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Η ταυτοποίησή της έγινε μετά από δείγματα DNA, σβήνοντας τις όποιες ελπίδες, με το δράμα της οικογένειας να είναι πλέον αβάστακτο.
Η 28χρονη Ελπίδα Χούπα
Η Ελπίδα Χούπα ήταν φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.Η 28χρονη επέστρεφε από την Αταλάντη όπου είχε πάει για το τριήμερο της Αποκριάς, στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσει τις σπουδές της προκειμένου να πάρει το δεύτερο πτυχίο της στην Αρχιτεκτονική.Η άτυχη κοπέλα είχε τελειώσει Πολιτικός Μηχανικός στην Πάτρα και με κατατακτήριες εξετάσεις είχε περάσει στην Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη.
«Δόθηκε ρητή εντολή να μην ανοιχτεί το φέρετρο γιατί το πτώμα είναι σε άσχημη κατάσταση . Οποίος και να αναλάβει την ευθύνη , ότι αποζημίωση και να πάρω , η αγαπημένη μου αδερφή δεν θα ξαναγυρίσει» είπε σε δηλώσεις του, ο αδερφός της Ελπίδας Χούπα.
Ο 20χρονος Αναστάσιος Κουτσόπουλος
Ο Αναστάσιος Κουτσόπουλος ήταν φοιτητής Γεωπονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης .Ο επίλογος στην αναζήτηση και του 20χρονου γράφτηκε με οδυνηρό τέλος. Το όνομα του Καρδιτσιώτη φοιτητή πέρασε από τη λίστα των αγνοουμένων σε εκείνη των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Ο 20χρονος ήταν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη και είχε έρθει στην Καρδίτσα για το τριήμερο και επέστρεφε με το μοιραίο τρένο στην πόλη που σπούδαζε. Η είδηση του θανάτου του βυθίζει στο πένθος τις τοπικές κοινωνίες της Κυψέλης και των Μαυραχάδων, τόπους καταγωγής των γονέων του.
«Μαμά κοιμήσου γιατί θα αργήσω» ήταν οι κουβέντες στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη μητέρα του.
Η 19χρονη Θωμαή Πλακιά
Η 19χρονη Θωμαή Πλακιά φοιτούσε στη Σχολή Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήταν η μια από τος δίδυμες αδερφές που που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη. Η Θωμαή μαζί με τη δίδυμη αδερφή της και την ξαδέρφη της επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά το τριήμερο της Αποκριάς που πέρασαν στο χωριό τους στο Καστράκι μαζί με την οικογένειά τους και τους φίλους τους. Οι γονείς τους μόλις έμαθαν τα δυσάρεστα νέα πήγαν αμέσως στη Λάρισα όπου μετά από ώρες αγωνίας και μέσω της μεθόδου dna ταυτοποίησαν τις σορούς των κοριτσιών .
Φοιτήτρια ιατρικής η Κλαούντια Λάτα
Μόλις 21 ετών ήταν η Κλαούντια Λάτα, η φοιτήτρια που πλέον βρίσκεται στον κατάλογο των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της και τους δικούς της ανθρώπους.
Υπήρξε άριστη μαθήτρια, πέτυχε στο Ιατρικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και φοιτούσε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, η φοιτήτρια πήγε στην Πάτρα και μπήκε στο τρένο για να επιστρέψει στη σχολή της.
Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο Γεράσιμος-Ιάσων Γεωργιάδης
Ο 20χρονος σπουδάζει μηχανολόγος -μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 20χρονος Γεράσιμος -Ιάσων Γεωργιάδης που παραμένει στη ΜΕΘ όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.Ο νεαρός φοιτητής ήταν ο μόνος επιβάτης του πρώτου βαγονιού που σώθηκε. Με τη σύγκρουση, εκσφενδονίστηκε από το παράθυρο και γλίτωσε την έκρηξη και τη φωτιά. Όμως, η πτώση στο έδαφος του προκάλεσε σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Ήδη, έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργεία, με τους γιατρούς να μην εγκαταλείπουν τις τιτάνιες προσπάθειες να τον σώσουν.
Ο 20χρονος επιβιβάστηκε στο φονικό τρένο στη Λάρισα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη καθώς σπουδάζει μηχανολόγος – μηχανικός στο ΑΠΘ, ενώ ταυτόχρονα είναι πολίστας και τελειόφοιτος στην κιθάρα. Έξω από την Εντατική, βρίσκονται τα μέλη της οικογένειάς του, που ξενυχτούν περιμένοντας να μάθουν νέα του.
Βρισκόταν στο καμένο βαγόνι κυλικείο
Την ώρα της σύγκρουσης, ο 20χρονος βρισκόταν με άλλους φοιτητές στο καμένο βαγόνι – κυλικείο, που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών. Εκτοξεύθηκε στα χωράφια, όπου τον βρήκαν οι διασώστες χωρίς να έχει τις αισθήσεις του.
Άμεσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και οι γιατροί τον έβαλαν στο χειρουργείο, δίνοντας έναν τιτάνιο αγώνα. Υπεβλήθη σε δύο χειρουργεία στο κεφάλι και νοσηλεύεται διασωληνωμένος.
Η 22χρονη Ελένη Τσίντζα
Η Ελένη Τσίντζα από τα Κουφάλια ήταν φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η ταυτοποίηση της σορού της έγινε γνωστή στην οικογένειά της με δείγματα DNA.
Ανακοίνωση του Π.Τ.Δ.Ε. του ΑΠΘ για τον θάνατο της Ελένης Τσίντζα
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. πενθεί για τον θάνατο της Ελένης Τσίντζα, φοιτήτριας του Τμήματός μας, η οποία έχασε τη ζωή της στο ανείπωτα τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Η απώλειά της μας συγκλονίζει. Αβάσταχτο να κόβεται τόσο άδικα το νήμα της ζωής ενός νέου ανθρώπου.
Εκφράζουμε στην οικογένεια και στους συγγενείς της τα πιο βαθιά και θερμά συλλυπητήρια. Μοιραζόμαστε μαζί τους τον πόνο και τον θρήνο».
Πηγή: Πρώτο Θέμα