Το ΝΑΤΟ απαγορεύει στους υπαλλήλους του να χρησιμοποιούν το TikTok

Το ΝΑΤΟ απαγόρευσε επίσημα στους υπαλλήλους του να κατεβάζουν και να χρησιμοποιούν την εφαρμογή TikTok στις συσκευές που τους παρέχει, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του ΝΑΤΟ που μίλησαν στο CNN.

Το πρωί της Παρασκευής, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έστειλαν ένα σημείωμα στο προσωπικό με το οποίο ανακοίνωσαν την απαγόρευση. Το σημείωμα σηματοδότησε την επίσημη απαγόρευση της πλατφόρμας, αν και το TikTok ήταν ούτως ή άλλως αδύνατο να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές που παρέχει το ΝΑΤΟ, εξαιτίας τεχνολογικών περιορισμών, όπως μετέφεραν οι πηγές.

«Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει ισχυρές απαιτήσεις για τον καθορισμό των εφαρμογών για επίσημη επαγγελματική χρήση. Το TikTok δεν είναι προσβάσιμο από συσκευές του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος.

Το ΝΑΤΟ είναι ο τελευταίος κυβερνητικός οργανισμός που απαγορεύει την εφαρμογή, λόγω ανησυχιών ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του TikTok μέσω της κινεζικής μητρικής εταιρείας, της Bytedance.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα κράτη έχουν ήδη απαγορεύσει την εφαρμογή από κυβερνητικές συσκευές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Chew, τόνισε σε Αμερικανούς νομοθέτες νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η εταιρεία είναι εντελώς ανεξάρτητη από το Πεκίνο και δήλωσε ακόμη ότι «δεν έχει δει καμία απόδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα – «Δεν μας ζήτησαν ποτέ, δεν δώσαμε ποτέ».

Πρόσθεσε ότι το TikTok μεταφέρει τα δεδομένα της στις ΗΠΑ, για να αποθηκευτούν σε αμερικανικό έδαφος από την αμερικανική εταιρεία Oracle.

«Οπότε ο κίνδυνος θα ήταν παρόμοιος με οποιαδήποτε κυβέρνηση πηγαίνει σε μια αμερικανική εταιρεία και ζητάει δεδομένα», είπε.

Παρόλα αυτά, οι δυτικές κυβερνήσεις παραμένουν επιφυλακτικές.

Το TikTok θα πρέπει «να τερματιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Κογκρέσο, σε ξεχωριστή ακρόαση, την ίδια ημέρα που κατέθετε ο Chew. «Είναι σαφές ότι εμείς, η κυβέρνηση έχουμε καταλάβει την πρόκληση που θέτει και αναλαμβάνουμε δράση για την αντιμετώπισή του».

Πηγή: CNN

Δειτε Επισης

Επιχείρηση «Χελωνονιντζάκι»-Οι Ελβετοί συνέλαβαν πάνω από 2.000 δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων
Στην Ουάσινγκτον ο Σούνακ-Η Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης με Μπάιντεν
Σε κατάσταση συναγερμού μεγάλο μέρος της Ισπανίας-Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες
Επιστράφηκαν στην Ουκρανία 79 σοροί στρατιωτών που σκοτώθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη της
Λάβρος ο Λαβρόφ κατά Δύσης-Yποστηρίζει ευθέως τη γενοκτονία
Σε ακόμη δύο περιοχές επικεντρώνονται οι έρευνες για την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν
Πώς ο Ερντογάν κράτησε την εξουσία-Η πρόβλεψη για αναταραχές στο άμεσο μέλλον
Αντεγκλήσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις διαπραγματεύσεις
Ο Ζελένσκι ζήτησε από τη Νότια Κορέα να του προσφέρει αντιαεροπορικά συστήματα
Λύθηκε το μυστήριο με το πράσινο χρώμα στα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας