Κυκλοφόρησε η έντυπη έκδοση του Ι’ τόμου του έργου «Φάκελος Κύπρου»

Κυκλοφόρησε και βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη η έντυπη έκδοση του Ι’ τόμου του υπό έκδοση πολύτομου έργου «Φάκελος Κύπρου», ανακοίνωσε την Παρασκευή η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σημειώνεται ότι, το έργο «Φάκελος Κύπρου», υλοποιείται σταδιακά στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για Πρόσβαση στο Υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου, που υπεγράφη από τα κοινοβούλια της Κύπρου και της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2016. 

Ο τόμος, προστίθεται, ο οποίος βρίσκεται ήδη αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Βουλής, περιλαμβάνει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της εν λόγω Εξεταστικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα μεταξύ 19ης και 26ης Νοεμβρίου 1986, στις οποίες κλήθηκαν και κατέθεσαν οι Χαράλαμπος Παλαḯνης, Γεράσιμος Ματάτσης, Αθανάσιος Περδίκης, Ηλίας Γλεντζές, Μιχαήλ Πηλιχός και Δημήτριος Παπαποστόλου.

«Πρόκειται για πολύτιμο ιστορικό υλικό που παρατίθεται αυτούσια μέσω της φωτοαναστατικής ανατύπωσης των δακτυλογραφηθέντων το 1987 εμμάρτυρων προφορικών καταθέσεων», αναφέρεται.   

Υπενθυμίζεται ότι, στις 11 Ιουλίου 2017 η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε ομόφωνα την παράδοση ογκωδέστατου υλικού, αποτελούμενου από 139 φακέλους, στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, σε ειδική συνεδρία, στις 14 Ιουλίου 2017, στη Λευκωσία.

Ανακοίνωση της Βουλής, νωρίτερα στην εβδομάδα, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη έκδοση (Τόμος Ι΄) περιλαμβάνει το μαρτυρικό υλικό που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, η οποία λειτούργησε κατά τα έτη 1986-1988, με στόχο την έρευνα, συγκέντρωση και αξιολόγηση στοιχείων αναφορικά με το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίζει τον αμανέ του για δυο κράτη ο Τατάρ και προκαλεί-«Η Τουρκία το 1974 έφερε την ειρήνη»
Κοινή ανακοίνωση 12 οργανώσεων στα κατεχόμενα-Τάσσονται υπέρ της λύσης δυο κρατών
Νέες προκλήσεις των Τούρκων-Θέλουν να ανακοινώσουν ναυτική βάση στην Κύπρο ανήμερα της μαύρης επετείου
Καταδικαστική δήλωση για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής
Ψηφίζουν Ούρσουλα Φουρλάς και Χατζηπαντέλα-Καταψηφίζουν οι υπόλοιποι, προβληματίζεται ο Γεάδης
Συναίνεση ζήτησαν στη συζήτηση στο ΕΚ οι ομάδες-Πώς τοποθέτησαν πριν τη ψηφοφορία
Στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις 20 Ιουλίου
Διορισμό Επιτρόπου Μεσογείου για προστασία εξωτερικών συνόρων προανήγγειλε η Ούρσουλα
Επανέλαβε την απαισιοδοξία της για το Κυπριακό η Αννίτα-«Εύχομαι να διαψευστώ»
Επίσκεψη Κασσελάκη στην Κύπρο για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής