Τεστ αίματος πιθανόν να αποτρέπει την ανάγκη χημειοθεραπείας

Ένα τεστ αίματος που εντοπίζει ίχνη καρκινικών κυττάρων θα μπορούσε να αποτρέπει τη χημειοθεραπεία για χιλιάδες καρκινοπαθείς, σύμφωνα με ερευνητές στο κορυφαίο αντικαρκινικό νοσοκομείο του Λονδίνου Royal Marsden.

Αυτό που εξετάζουν είναι αν το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως και αξιόπιστα για να βεβαιώσει κατά πόσο η χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου έχει αφαιρέσει όλο τον όγκο.

Η έρευνα γίνεται λόγω του δεδομένου ότι οι μισοί ασθενείς με καρκίνο εντέρου στο τρίτο στάδιο θεραπεύονται με την εγχείρηση και μόνο, καθώς έτσι απομακρύνεται πλήρως ο όγκος. Επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις η ενδοφλέβια χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται στη συνέχεια οι ασθενείς είναι στην πραγματικότητα περιττή.

Στην έρευνα συμμετέχουν περίπου 1.600 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου. Το τεστ που τους γίνεται έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει μικροσκοπικά ίχνη καρκίνου στο αίμα, τα οποία δεν είναι ορατά στις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

Η μη ύπαρξη τέτοιων ιχνών στο αίμα συνεπάγεται κατά τους ερευνητές ότι ο ασθενής έχει θεραπευθεί με την εγχείρηση.

Η Δρ Νορίν Στάρλινγκ, επικεφαλής των ερευνητών, που μίλησε στο BBC είπε ότι η αποφυγή περιττών χημειοθεραπειών «είναι καλή για τον ασθενή, καλή για το σύστημα υγείας, καλή για την εξοικονόμηση πόρων στο NHS».

Το τεστ αίματος έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική εταιρεία Guardant Health. Τα δείγματα στέλνονται προς ανάλυση στα εργαστήρια της εταιρείας στην Καλιφόρνια και τα αποτελέσματα επιστρέφουν εντός δεκαπενθημέρου.

Σκοπός της έρευνας είναι ευρύτερα να διαπιστώσει αν βελτιώνονται τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών με καρκίνο στο έντερο που η αγωγή τους καθορίζεται με χρήση του συγκεκριμένου τεστ αίματος, έναντι εκείνων που υπάγονται στη συνηθισμένη διαδικασία παραπομπής σε χημειοθεραπεία.

Αντίστοιχες κλινικές δοκιμές διεξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και δεκάδες άλλους δύσκολα διαγνώσιμους τύπους καρκίνου. Συνολικά στις δοκιμές συμμετέχουν πάνω από 140.000 εθελοντές.

Η Δρ Στάρλινγκ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος χρήσης των λεγόμενων τεστ αίματος «υγρής βιοψίας» κρύβει τεράστια δυναμική, όχι μόνο για τη διακρίβωση του βαθμού αφαίρεσης καρκινικών όγκων μετά από εγχειρήσεις, αλλά ακόμα και για την πιο γρήγορη διάγνωση.

Η παρουσία ιχνών καρκινικών όγκων στο αίμα μπορεί να ανιχνευθεί πιο γρήγορα μέσα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους διάγνωσης.

Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών που είχε δημοσιευθεί τον Ιανουάριο στην επιθεώρηση Nature έδειχνε πως οι υγρές βιοψίες μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία καρκίνου του μαστού ακόμα και τέσσερα χρόνια πριν από τη μαστογραφία.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Δυνατή η πλήρης απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα ως το 2060
Ψυχανάλυση με... Αλγόριθμο: Μπορεί το ChatGPT να πάρει τη θέση του ψυχολόγου;
Αποφασισμένη η Ε.Ε να επιβάλει τους ψηφιακούς κανόνες ανεξαρτήτως τοποθεσίας εταιρειών
Το Παρίσι προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της τάσης Skinnytok στο TikTok
Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Οι «ισχυρότερες μέχρι σήμερα» ενδείξεις εξωγήινης ζωής εντοπίστηκαν σε μακρινό εξωπλανήτη
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ εγκρίνει για κυκλοφορία η ΕΕ
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την προέλευση του νερού στη Γη-Δεν προήλθε από αστεροειδείς
H Apple μετέφερε αεροπορικά 600 τόνους iPhone από την Ινδία για να προλάβει τους δασμούς
Επιστήμονες αναβίωσαν τους εξαφανισμένους ανταρόλυκους, γνωστούς από το Game of Thrones