Κ. Ευσταθίου: Η πανδημία ανέδειξε προκλήσεις για παιδιά με αναπηρίες

Η δοκιμασία της πανδημίας ανέδειξε τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετώπισαν παιδιά με αναπηρίες, καθώς επίσης οι οικογένειές τους, στην προσπάθειά τους να μην απομονωθούν εντελώς από το σχολικό περιβάλλον και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, επισημαίνει ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και Εισηγητής της Συνέλευσης.

Σε παρέμβαση του για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αυτισμού που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου 2023, ο κ. Ευσταθίου τονίζει τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης και συμπερίληψης που πρέπει να τυγχάνουν άτομα με αναπηρίες και ιδιαίτερα τα παιδιά, σε περιόδους κρίσης.

Άτομα με ορατές και αόρατες μορφές αναπηρίας, όπως είναι ο αυτισμός, αναφέρει ο κ. Ευσταθίου, αντιμετωπίζουν δυσανάλογες προκλήσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς. Η ομαλή ένταξη των ατόμων αυτών στο εκπαιδευτικό σύστημα, και δη στο αρχικό στάδιο, είναι καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα εξέλιξή τους.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέρει ο Κύπριος βουλευτής, είναι σε θέση να στηρίξει τα κράτη μέλη και τις αρμόδιες εθνικές αρχές όσον αφορά στην εκπόνηση και εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων δράσης για τα ευάλωτα κοινωνικά σύνολα στη βάση του οδικού χάρτη που έχει καταρτιστεί, αντλώντας διδάγματα από το πρόσφατο παράδειγμα της πανδημίας.

Καθοριστικής σημασίας είναι επίσης η ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών, όπως το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και το Γραφείο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ώστε με την έγκαιρη παρέμβασή τους να διασφαλίζονται στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ατόμων με αναπηρίες.

Ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ακόμα ότι οι νομοθεσίες οφείλουν να αντανακλούν την αποδοχή των ατόμων με αναπηρίες και την καταπολέμηση των διακρίσεων και προκαταλήψεων, τη διασφάλιση της ισότιμης προσβασιμότητάς τους σε βασικά αγαθά και τη συμμετοχή τους στη δημοκρατική διαδικασία.

Η ενσυναίσθηση, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η θέσπιση ανθρωποκεντρικών πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες της ευάλωτης αυτής κοινωνικής ομάδας, αποτελεί συλλογική και θεσμική υποχρέωση, κατέληξε.   

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άσκηση «BOLD WINGS - 2023» από ένοπλες δυνάμεις Κύπρου-Γαλλίας
Από τα φιλικά προετοιμασίας στα ντέρμπι η Κυβέρνηση-Το «ρόστερ», η τακτική και η πρώτη αξιολόγηση
Κλείνει τον κύκλο των εκλογών ο ΔΗΣΥ-Σήμερα οι Επαρχιακές Συνελεύσεις
Στο ψευδοκράτος τη Δεύτερα ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά Μέσα
Ενημερώθηκε για τις έρευνες για στημένα ο ΠτΔ-Ενισχύει την Επ. Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού
Θέματα των επιτροπών της ενόψει και ευρωεκλογών ανέλυσε η Σταύρου
Καμία αναφορά σε Κύπρο και αν. Μεσόγειο στο ανακοινωθέν του ΣΕΑ στην Τουρκία
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ μπορεί να δώσει απτά κίνητρα σε όλους στο Κυπριακό
Σ. Στεφάνου: Μεσόγειος και Μ. Ανατολή απαλλαγμένες από όπλα μαζικής καταστροφής
Σε διαθεσιμότητα Κύπριος Βουλευτής του βόρειου Λονδίνου-Καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά