Πρωτοβουλία ΔΗΣΥ για διάλογο για το Κυπριακό-Συναντήθηκαν Χριστοδουλίδης και Δημητρίου
15:54 - 31 Μαρτίου 2023
Συνάντηση με την Αννίτα Δημητρίου, με την ιδιότητά της ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επίκεντρο της συνάντησης ήταν το Κυπριακό, με την Πρόεδρο της Βουλής να δηλώνει ότι το κόμμα της αντιμετωπίζει θετικά την νέα προσπάθεια του Νίκου Χριστοδουλίδη και να εξαγγέλλει μια πρωτοβουλία αναφορικά με την ανάγκη διαλόγου για το εθνικό μας θέμα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Δημητρίου, συζητήθηκαν ευρύτερα θέματα πολιτικής και εσωτερικής διακυβέρνησης.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, η κ. Δημητρίου επανέλαβε τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι θα είναι στην υπεύθυνη αντιπολίτευση. Επεσήμανε, δε, ότι η παράταξη αντιμετωπίζει θετικά τη νέα προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και θα λειτουργήσει υποστηρικτικά σε σχέση με την αναθέρμανση της διαδικασίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κ. Δημητρίου ανακοίνωσε επίσης μια νέα πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συναγερμού για έναρξη διαλόγου με την κοινωνία σε σχέση με το πλαίσιο και τις προοπτικές λύσης στο Κυπριακό, επισημαίνοντας και τις σχετικές αναφορές στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Είναι αναγκαίο, υπογράμμισε, να μιλήσουμε επιτέλους με ειλικρίνεια στους πολίτες, καθιστώντας τους κοινωνούς, στις επιδιώξεις μας σε σχέση με τη βάση λύσης του Κυπριακού.
Η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, σημείωσε την αναγκαιότητα για πολιτική συνεννόηση με ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα και άλλους φορείς, καθώς επίσης και με ευρωπαϊκά και διεθνή φόρουμ, που συμμερίζονται το όραμα για επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο της βάσης λύσης για ΔΔΟ, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση πότε θα προχωρήσει η πρωτοβουλία αυτή, είπε ότι ξεκινάει τώρα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μετά και τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα «χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε πρωτοβουλίες και προσπάθειες, ώστε και να καταστεί συμμέτοχη η κοινωνία των πολιτών, και βεβαίως να δημιουργήσουμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για να προχωρήσουμε στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων».
Ερωτηθείσα κατά πόσο χρειάζεται να ενημερωθούν και οι πολίτες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημείωσε ότι «πρέπει να ενημερώσουμε και για τις συμφωνίες και για τα κεφάλαια, που παραμένουν ανοιχτά, για το πώς προχωράμε παρακάτω και για το ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίσουμε πίσω και να διαγράψουμε ό,τι κατακτήθηκε και για όλα αυτά που ονομάζουμε «προίκα» για να οικοδομήσουμε μία νέα προσπάθεια και νέα προοπτική».
Υπογράμμισε, ακόμα, ότι υπάρχει πρόσθετη υποχρέωση για κινητοποίηση, λόγω των προκλήσεων από την τουρκική πλευρά, που εντείνονται ολοένα. Σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα στοχεύουν στο να αναχαιτίσουν την τουρκική προκλητικότητα και να ανοίξουν τον δρόμο προς τη λύση του Κυπριακού.
Τέλος, σε ερώτηση με αφορμή τις συζητήσεις γύρω από ενεργειακά θέματα στην τριμερή συνάντηση Υπουργών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, κατά πόσο το ενεργειακό διασυνδέεται με το Κυπριακό, είπε ότι δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για τα όσα συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο γύρω από το θέμα αυτό, καθώς θα μπορούσε η δημοσιοποίησή τους να είναι επιζήμια για τη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι μία συνισταμένη που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι προϋπόθεση για τις όποιες εξελίξεις», κατέληξε.