Εκοιμήθη ο Δικαίος της Σκήτης Αγίου Ανδρέα Γέροντας Εφραίμ

Εκοιμήθη χθες, Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 ο Γέροντας και Δικαίος της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα (Σεράι) στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Ο Γέροντας Εφραίμ είχε εισαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2023 στην Βιοκλινική Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα ο ίδιος με επίστολή του γνωστοποίησε στα πνευματικά του παιδιά, ότι διαγνώστηκε με καρκίνο ο οποίος είχε κάνει μεταστάσεις. Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στην Σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

Να σημειωθεί ότι ο Δικαίος της Σκήτης Αγίου Ανδρέα Γέροντας Εφραίμ ήταν πνευματικό τέκνο του Γέροντα Εφραίμ της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα ο οποίος ακολούθησε τον μοναχισμό σε ηλικία 14 ετών και με την δράση του κατάφερε να αναβιώσει και να επανδρώσει πολλά μοναστήρια στο Άγιο Όρος.

Μέχρι και το 2019 οπότε ο Γέροντας Εφραίμ της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου εκοιμήθη, οι μονές Ξηροποτάμου, Κωνσταμονίτου, Καρακάλλου και πολλά ακόμη μοναστήρια βρίσκονταν υπό την πνευματική του καθοδήγηση.

Ο Γέροντας Εφραίμ, κατά κόσμον Ιωάννης Μωραΐτης, γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1928 στον Βόλο και απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών τον Δεκέμβριο του 2019. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη φτώχεια, βοηθώντας τον πατέρα του στην εργασία του, αλλά πάντα ακολουθούσε το ευσεβές παράδειγμα της μητέρας του. Σε ηλικία 14 χρονών του δημιουργήθηκε η επιθυμία να ακολουθήσει τον μοναχισμό, αλλά ο πνευματικός του δεν του έδωσε ευλογία να πάει στο Άγιο Όρος μέχρι να γίνει 19 χρονών.

Με την άφιξη του στο Άγιο Όρος, στις 26 Σεπτεμβρίου 1947, πήγε κατευθείαν στον γέροντα Ιωσήφ (Ησυχαστή), στη σπηλιά του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος τον αποδέχτηκε στην αδελφότητά του, και έκανε την κουρά του 9 μήνες αργότερα το 1948, δίνοντάς του το όνομα Εφραίμ. Από υπακοή στον γέροντά του, ο μοναχός Εφραίμ χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια ιερέας. Η ζωή στην αδελφότητα του γέροντος Ιωσήφ ήταν πολύ αυστηρή και ασκητική.

Μετά την κοίμηση του γέροντος Ιωσήφ το 1959, συγκεντρώθηκαν αρκετοί μοναχοί γύρω από τον γέροντα Εφραίμ που τον είχαν ως πνευματικό πατέρα. Το 1973 η αδελφότητά του μετακόμισε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου όπου έγινε και ηγούμενός της. Λόγω της φήμης του γέροντα Εφραίμ, η μοναστική αδελφότητα μεγάλωσε γρήγορα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Αντισυνταγματικός ο νόμος για διοχέτευση φόρου σε κουρεμένα Ταμεία Προνοίας
Μάχη για τη ζωή δίνει η ηλικιωμένη που παρασύρθηκε από όχημα-Υπέστη υποσκληρίδιο αιμάτωμα
Δεν επιβεβαιώνει τις αναφορές Φιντάν για συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν τον Απρίλιο
Βάζει δασμούς για παραγγελίες από Shein και Τemu η Ε.Ε.-Λαμβάνεται σειρά μέτρων
Διόρισε Πρόεδρο της Επ. Διερεύνησης Ασυμβίβαστου το Υπουργικό-Αυτή είναι η σύνθεση της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων
Άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε μετρό στις Βρυξέλλες-Εμπόριο ναρκωτικών βλέπει η Αστυνομία
Ενημέρωσε τον Δένδια για τους στόχους της Κύπρου για την άμυνα ο Πρόεδρος-«Προσδοκούμε στη δική σας βοήθεια»
Αυτοκτόνησε ο 35χρονος δράστης της επίθεσης με τους 11 νεκρούς-Είχε κρύψει τα όπλα σε θήκη για κιθάρα
Θλίψη στην Αστυνομία-Απεβίωσε ο λοχίας Γιάννης Οικονομίδης
Μειώθηκαν κατά 69% οι αιτήσεις ασύλου σε δύο χρόνια, πάνω από 750 Σύροι αποχώρησαν από την Κύπρο