Προς δημοσιοποίηση οι εισφορές σε υποψηφίους-Αγγίζει και τις Προεδρικές 2023 η πρόταση

Πρόταση νόμου, η οποία τροποποιεί τη νομοθεσία, ώστε οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας να έχουν υποχρέωση δημοσιοποίησης των σημαντικών εισφορών που δέχονται, κατέθεσε την Πέμπτη ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Δημήτρης Δημητρίου, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Εάν υπερψηφιστεί η συγκεκριμένη τροποποίηση, θα δημιουργηθεί η υποχρέωση αυτή και για τους υποψηφίους των Προεδρικών Εκλογών του 2023, καθώς έχει αναδρομική ισχύ.

Σύμφωνα με την αιτιολόγηση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Εκλογής (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας) Νόμου, ώστε να θεσπιστεί υποχρέωση του κάθε υποψηφίου να υποβάλλει στον Γενικό Έφορο Εκλογής έκθεση, στην οποία να παραθέτει πλήρη στοιχεία όσον αφορά στις ιδιωτικές εισφορές, χρηματικές ή μη, τις οποίες είτε ο ίδιος είτε ο εκλογικός αντιπρόσωπος αυτού έλαβε, περιλαμβανομένης αναφοράς στην πηγή εκάστης εισφοράς, ήτοι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο από το οποίο εκάστη προήλθε.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο κ. Δημητρίου εξήγησε πως η πρόταση νόμου «έχει σκοπό να επεκτείνει τη διαφάνεια στις εισφορές των υποψηφίων προέδρων και να ισχύσει ό,τι ακριβώς ισχύει για τις εισφορές των πολιτικών κομμάτων, τα οποία σωστά έχουν την υποχρέωση να δημοσιοποιούν τις εισφορές που παίρνουν πάνω από 500 ευρώ». Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την πρόταση, θα προστεθεί ένα επιπλέον εδάφιο στον Νόμο, το οποίο θα αναφέρει ότι, τηρουμένων των διατάξεων του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, αναφορικά με την υποχρέωση εκλογικού αντιπροσώπου υποβολής στον Έφορο έκθεσης αφορώσας στις εκλογικές δαπάνες υποψηφίων, οι υποψήφιοι, εντός δύο μηνών, θα προβαίνουν στην κατάθεση έκθεσης στον Γενικό Έφορο Εκλογής, παραθέτοντας στοιχεία για όλες τις ιδιωτικές εισφορές τις οποίες οι ίδιοι ή ο εκλογικός τους αντιπρόσωπος έλαβαν από οποιαδήποτε πηγή για σκοπούς εκλογής. Ο Έφορος, από πλευράς του, θα έχει την υποχρέωση να προβεί σε δημοσίευση της εν λόγω έκθεσης στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, εντός δύο μηνών.

Ως πηγή καθορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο από το οποίο προήλθε η εισφορά. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναφέρουν το όνομα, την ιδιότητα και την ακριβή αναφορά στην πηγή κάθε ιδιωτικής εισφοράς, περιλαμβανομένων των περιπτώσεων που προέρχονται από κρατική επιχείρηση. Σε περίπτωση που η εισφορά είναι χρηματική, θα παρατίθεται το ποσό που λήφθηκε και η ημερομηνία. Εάν είναι μη χρηματικής φύσεως, θα παρατίθεται πλήρης περιγραφή της φύσεως της εισφοράς, της αξίας της και της μεθόδου που εφαρμόστηκε για σκοπούς εκτίμησης της αξίας.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής, η πρόταση νόμου προβλέπει επιβολή χρηματικού προστίμου 5,000 ευρώ, με επιπλέον προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης. Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου καθορίζεται η 1η Αυγούστου του 2022 και, ως εκ τούτου, θα δημιουργηθεί η υποχρέωση αυτή και για τους υποψήφιους των φετινών εκλογών.

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου