Ψάχνουν την φόρμουλα για τους ελέγχους στα πτυχία γιατρών-Αναμένουν Εισαγγελία

Τη χρυσή τομή, με την οποία θα γίνει κατορθωτό να ελέγχονται ορθά και σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα πτυχία από τρίτες χώρες που κατέχουν γιατροί, ψάχνουν οι αρμόδιοι φορείς, με το Υπουργείο Υγείας, το Ιατρικό Συμβούλιο (ΙΣ) και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), να αναμένουν γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, επί των εισηγήσεων που έχουν καταθέσει για τροποποίηση της νομοθεσίας.

Η Επιτροπή Υγείας της Βουλής συνεδρίασε χθες στη σκιά των καταγγελιών και των εκτιμήσεων της ομάδας «Ιατρική Ασπίδα», η οποία αναφέρει πως περισσότεροι από εκατό γιατροί στην Κύπρο που σπούδασαν σε τρίτες χώρες, εξασφάλισαν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος χωρίς να αξιολογηθούν τα πτυχία τους.

Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε η πρόταση που κατατέθηκε από τους βουλευτές Μαρίνο Μουσιούττα και Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ιατρικού Συμβουλίου και συμπερίληψη στο Συμβούλιο, ατόμων που δεν προέρχονται από τον ιατρικό κόσμο.

Εν τέλει, όπως υπέδειξε ο κος Μουσιούττας, οι γιατροί που δεν κατέχουν αναγνωρισμένα πτυχία τρίτων χωρών δια των διαδικασιών που ακολουθούνται από το ΚΥΣΑΤΣ, είναι μόνο ενενήντα, από τους οποίους οι 32 δεν εξασκούν το επάγγελμα στην Κύπρο, ενώ οι άλλοι περίπου εξήντα, όπως εξήγησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου, Άγγελος Στυλιανού, φαίνεται να είχαν ακολουθήσει την παλαιότερη νομοθεσία που ίσχυε πριν τον 2017.

Η πρόταση των Μουσιούττα και Θεοπέμπτου, δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος, με το Ιατρικό Συμβούλιο και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, να αρνούνται εμπλοκή άλλων πέραν από γιατρούς στις διαδικασίες, ενώ τόνισαν πως οι εισηγήσεις που έχουν καταθέσει, οι οποίες βρίσκονται για νομοθετικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, είναι πολύ πιο αυστηρές σε σχέση με την εν λόγω πρόταση.

Ζητούν αλλαγή νομοθεσίας ΠΙΣ και ΙΣ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου, Άγγελος Στυλιανού, ξεκαθάρισε ενώπιον της Βουλής πως από το 2017, κανένας γιατρός που ολοκλήρωσε τις σπουδές τους σε τρίτη χώρα δεν έχει απευθυνθεί στο ΚΥΣΑΤΣ χωρίς να εγγραφεί στο μητρώο των ιατρών. «Από το 2004 μέχρι το 2017, τα πτυχία αυτά δεν αξιολογούνταν από το Ιατρικό Συμβούλιο, αλλά ακολουθείτο συγκεκριμένη διαδικασία από το Υπουργικό Συμβούλιο. Όταν εγκρινόταν ένα πτυχίο από τρίτη χώρα, δεν γινόταν έλεγχος για άλλο γιατρό που κατείχε πτυχίο από την συγκεκριμένη χώρα».

Όσον αφορά τις καταγγελίες στις οποίες είχε προχωρήσει η συντονίστρια της «Ιατρικής Ασπίδας», Νώρα Μαυρομμάτη, σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, η οποία έκανε λόγο για περίπου 300 γιατρούς χωρίς αναγνωρισμένα πτυχία, ο κος Στυλιανού ανέφερε πως σε έρευνα που προχώρησαν διαπιστώθηκε ότι αυτοί είναι εξήντα και πως κανένας φάκελος δεν περιέχει πλαστά πτυχία, απλά δεν ακολουθήθηκε η αναγνώριση από το ΚΥΣΑΤΣ μετά το 2017. «Είναι δύσκολο εφόσον ένας γιατρός έχει εγγραφεί στο Συμβούλιο το 2004, με άλλες διαδικασίες να πάει κάποιος και να αναιρέσει την απόφαση. Για αυτό το λόγο, τόσο το Υπουργείο υγείας, όσο και το Ιατρικό Συμβούλιο, έχει αποστείλει αίτημα στην Γενική Εισαγγελία για γνωμάτευση για το συγκεκριμένο θέμα και για τα άτομα αυτά».

Την ίδια ώρα, ο κος Στυλιανού χαρακτήρισε ως εξωπραγματική την πρόταση που κατατέθηκε στην Επιτροπή, αφού όπως είπε, «ήδη υπάρχουν δύο αιτήματα και εισηγήσεις στη Νομική Υπηρεσία κατόπιν επαφής με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και όλους τους αρμόδιους φορείς. Δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο να υπάρχει ιδιώτης μέσα στο Ιατρικό Συμβούλιο και τι αποσκοπεί αυτή η πρόταση».

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως, «το Ιατρικό Συμβούλιο είναι ο επίσημος συμβουλευτικός τομέας όσον αφορά την αναγνώριση προσόντων και πτυχίων. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ορίζει γιατρούς, είτε είναι μέλος του συμβουλίου, είτε είναι από μέλη. Βάση νόμου το Συμβούλιο καταρτίζεται από τέσσερις γιατρούς του δημοσίου τομέα και τέσσερις του ιδιωτικού τομέα. Μέχρι τώρα, όλα έβαιναν καλά. Αναγνωρίσαμε κάποια προβλήματα που προκύπταν, σε μικρό αριθμό ευτυχώς-όπως αποδείχθηκε -και σχεδόν στατιστικώς ασήμαντος».

Κατά τη διάρκεια των χρόνων, όπως είπε ο κος Αγαθαγγέλου, αναγνωρίστηκαν και εντοπίστηκαν κενά στις διαδικασίες, με τους φορείς να διαπιστώνουν πως υπάρχει η αναγκαιότητα θωράκισης της υφιστάμενης νομοθεσίας. «Καταθέσαμε εδώ και ενάμισι χρόνο εισηγήσεις για τον εκσυγχρονισμό του περί Ιατρών Νόμου και συγκεκριμένα ζητήσαμε, θεσμοθέτηση μοριοδότησης των γιατρών, για να μην φέρνει ο καθένας έγγραφο ότι παρακολούθησε ένα συνέδριο. Δεν ανησύχησε κανείς για αυτή την μεθοδολογία. Επίσης στις εισηγήσεις καταθέσαμε και πρόταση για αλλαγή στον τρόπο που καθορίζεται η επαγγελματική εκπαίδευση, με πρότυπα καλής ιατρικής πρακτικής. Αυτές είναι εισηγήσεις που βρίσκονται για νομοθετικό έλεγχο στην Νομική Υπηρεσία. Ζητήσαμε να μπορέσουμε να καλυφθούμε νομικά, ώστε ο ΠΙΣ να θέτει σε διαθεσιμότητα γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου ή βρίσκονται αντιμέτωποι με κάποιο ποινικό αδίκημα», είπε.

Ο κος Αγαθαγγέλου, φανερά ενοχλημένος με τις καταγγελίες στις οποίες είχε αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα η ομάδα «Ιατρική Ασπίδα», ξεκαθάρισε πως, «ξένισε το γεγονός ότι κάπου οι ρόλοι παρεξηγούνται και αφήνονται αιχμές ότι κωλυσιεργούμε ή να νοηθεί ότι εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε τους γιατρούς. Δεν καλύπτουμε κανένα. Φτάσαμε στο σημείο ακόμη και δημόσια να τοποθετούμαστε σε ένα υποτιθέμενο λαϊκό δικαστήριο. Εμείς δεν περιμέναμε οποιαδήποτε επισήμανση περί των θεμάτων, αλλά από μόνοι μας προχωρήσαμε με εισηγήσεις για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και του υφιστάμενου πλαισίου. Δεν καταλαβαίνω την σκοπιμότητα που έχει η αλλαγή της διάρθρωσης του Ιατρικού Συμβουλίου».

Από πλευράς του ο Νομικός Σύμβουλος του ΠΙΣ, εξήγησε πως οι εισηγήσεις των φορέων που κατατέθηκαν στη Νομική Υπηρεσία, είναι σε κάποια σημεία πιο αυστηρή σε σύγκριση με την πρόταση που κατατέθηκε στην Επιτροπή Υγείας και εξήγησε πως, «για παράδειγμα, το Άθρο 24 του περί Εγγραφής γιατρών νόμου που περιέχει την περίπτωση που γιατρός είναι αντιμέτωπος με ποινικό αδίκημα, σήμερα προνοεί φυλάκιση μόνο για τρεις μήνες, που είναι τραγικά μικρή ποινή. Η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου, είναι οι τρεις μήνες φυλάκισης να γίνουν πέντε χρόνια ή και δέκα χρόνια. Η πρόταση των βουλευτών μιλά για αύξηση του χρηματικού προστίμου. Επίσης, εμπεριέχει εκσυγχρονισμό του πειθαρχικού συμβουλίου και άλλα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ελεγχθούν».

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Χαραλάμπους, σημείωσε πως αφού το Υπουργείο ενημερώθηκε για τα γεγονότα από το Ιατρικό Συμβούλιο, «είχε συναντήσεις με το Ιατρικό Συμβούλιο της Ιρλανδίας και της Μάλτας, ώστε να καταγραφεί τι απορρέεται από τη δική τους νομοθεσία, πως λειτουργεί το δικό τους Συμβούλιο, τι εξουσίες που έχουν τα συμβούλιά τους και ποιους εκπροσωπούν τα μέλη τους».

Όσον αφορά τις εισηγήσεις για τροποποίηση των νομοθεσιών, η κα Χαραλάμπους ανέφερε πως, «το ένα νομοσχέδιο αφορά τον περί Ιατρών (Σύλλογοι, Πειθαρχία και Ταμείον Συντάξεων) νόμο και είχε γίνει συνάντηση τον Ιουνίου 2022 στη Νομική Υπηρεσία και είχαν εκφραστεί κάποια προβληματιστεί. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τον περί Ιατρών νόμο που προωθήθηκε στη Νομική Υπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2021».

Σε δική της τοποθέτηση πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας, η συντονίστρια της «Ιατρικής Ασπίδας», Νώρα Μαυρομάτη είπε πως δεν είναι αρμοδιότητα του Ιατρικού Συλλόγου να ελέγξει εάν τα πτυχία που κατέχουν γιατροί είναι πλαστά, αλλά του ΚΥΣΑΤΣ, ενώ από πλευράς του ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κολούμας δήλωσε ευχαριστημένος που οι αναφορές και η πρωτοβουλία που ξεκίνησε απέδωσε καρπούς. «Η πίεση για να κινηθούν τα πράγματα έχει αποτέλεσμα. Και χαιρόμαστε που αποφασίστηκε όλοι να κινηθούμε άμεσα, έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι η ασφάλεια των ασθενών».

Πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία να εξετάσει σε πιο στάδιο βρίσκονται οι έλεγχοι των συγκεκριμένων νομοθεσιών που κατατέθηκαν από το ΠΙΣ, ΙΣ και το Υπουργείο Υγείας, με την εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας να επιφυλάσσεται ότι θα επανέλθει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Δειτε Επισης