Πέφτουν προαγωγές, τους επαναπροάγουν και... φτου ξανά από την αρχή-Νέα δικαστική απόφαση

«Διαπιστώνεται κατά την κρίση του Δικαστηρίου πλάνη του Αρχηγού στην επιστολή/απόφασή του, στο μέτρο που παρά του γεγονότος ότι το αίτημα των αιτητών διαζευκτικά περιλάμβανε και αίτημα αποκατάστασης κατά την κρίση του Αρχηγού, ο Αρχηγός δεν προβληματίστηκε σε σχέση με την ευκαιρία που φαίνεται να χάθηκε για τους αιτητές, να διεκδικήσουν δηλαδή προαγωγή ως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι με διαγωνισμό, στην διαδικασία που είχε από αρκετό καιρό τροχοδρομηθεί και στην οποία κατά την έναρξή της δεν πρέπει οι ίδιοι να περιλήφθηκαν ως υποψήφιοι, ως κατέχοντες ήδη (τότε) τη θέση στον βαθμό του Λοχία. Επειδή δεν φαίνεται να προβλημάτισε το ζήτημα σε εκείνο το στάδιο, πιθανολογείται πλάνη περί τα πράγματα και την αρχή της χρηστής διοίκησης, άρθρο 50 του περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου (Ν.158(Ι)/99)».

Αυτή ήταν η κατάληξη του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε απόφαση που ακυρώνει προαγωγές στην Αστυνομία, στο βαθμό του λοχία, δείχνοντας για άλλη μια φορά, πως οι διαδικασίες μπάζουν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι αξιοκρατικές.

Πρόκειται για 48 προαγωγές από το μακρινό 2013, οι οποίες μετά από προσφυγή, ακυρώθηκαν το 2017, ενώ οι 46 από αυτές ίσχυαν από τις 4/1/2013 και δύο θέσεις από την 1/2/2013, μεταξύ αυτών και οι προαγωγές των δύο αστυνομικών που προσέφυγαν εκ νέου στο Δικαστήριο, αφού στη συνέχεια «κόπηκαν» από τις νέες προαγωγές.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την απόφαση του Δικαστηρίου, μετά την ακύρωση των προαγωγών, με βάση τον πίνακα των συστηνομένων για προαγωγή μελών στον βαθμό του Λοχία, τον οποίο συνέταξε το Συμβούλιο Κρίσεως, ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας αποφάσισε να προχωρήσει στην επιλογή των υποψηφίων που θα προάγονταν στο βαθμό του Λοχία, ακολουθώντας πιστά τη σειρά κατάταξης τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρείχε την έγκριση του για την αναδρομική προαγωγή των πιο πάνω και οι προαγωγές δημοσιεύτηκαν στις Εβδομαδιαίες Διαταγές, ημερομηνίας 30/10/2017.

Κατά την επανεξέταση της ακυρωθείσας απόφασης για προαγωγή, συμμετείχαν όλα τα μέλη που ήταν υποψήφια για προαγωγή στον εν λόγω βαθμό, μεταξύ αυτών και οι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι όμως δεν εξασφάλισαν εκ νέου την προαγωγή τους, αφού η σειρά κατάταξής τους διαμορφώθηκε και κατατάγηκαν στον σχετικό Πίνακα σε θέση μετά την 48η.

Οι αστυνομικοί, με επιστολή τους στον Αρχηγό Αστυνομίας, αιτήθηκαν όπως αποκατασταθούν στο βαθμό του Λοχία με την ενεργοποίηση του άρθρου 19 του περί Αστυνομίας Νόμου, ωστόσο το αίτημα τους απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να προσφύγουν στο Δικαστήριο, το οποίο τους δικαίωσε.

«Η πιθανολόγηση πλάνης οδηγεί την απόφαση σε ακύρωση για σκοπούς επανεξέτασης και όχι γιατί απαραιτήτως αποδείχθηκε πλάνη περί τα πράγματα ή το νόμο», ήταν η κατάληξη του Δικαστηρίου το οποίο ακύρωσε τις προαγωγές. Οι αστυνομικοί εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο, Γιώργο Καραπατάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνα Ελεγκτή για διασπάθιση χρήματος στην Αστυνομία με φόντο τις προαγωγές

Τα ουσιαστικά σημεία της απόφασης

Σχολιάζοντας την νέα απόφαση του Δικαστηρίου, ο δικηγόρος Δημήτρης Απαισιώτης, θέλησε να σταθεί σε ένα μέρος της απόφασης, το οποίο αναφέρει: «Με δεύτερο λόγο ακυρώσεως, οι αιτητές υποστήριξαν μέσω του δικηγόρου τους, ότι σε πολλές άλλες περιπτώσεις είχε γίνει αποκατάσταση από 1/2/2013 των κατόχων θέσεων ανωτέρων βαθμών, των οποίων επίσης ακυρώθηκε ο διορισμός, με αναφορά σε εκτενή παραδείγματα τέτοιων αποφάσεων αποκατάστασης και παραπομπή στις Εβδομαδιαίες Διαταγές, όπου υπήρξε η σχετική δημοσίευση της απόφασης αποκατάστασης, αλλά και όλο το ιστορικό των προαγωγών των αποκατασταθέντων, καθώς και των ακυρωτικών δικαστικών αποφάσεων, επικαλούμενοι παράβαση της αρχής της ισότητας. Ο λόγος αυτός ακυρώσεως θα πρέπει να απορριφθεί. Κατά πρώτον η παράνομη πρακτική δεν δημιουργεί δίκαιο και κατά δεύτερον η ισότητα στην παρανομία, δεν αναγνωρίζεται από το δίκαιο».

Δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Απαισιώτης, «αυτό που αντιλαμβάνομαι είπε η Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου είναι ότι ναι μεν απόρριψε τον δεύτερο λόγο ακυρώσεως αλλά στην αιτιολογία απόρριψης του επεσήμανε δύο συναφή μεταξύ τους σημεία. Δηλαδή είπε το αυτονόητο (1) παράνομη πρακτική και (2) ισότητα στην παρανομία. Με άλλα λόγια, η αποκατάσταση των θέσεων ανωτέρων βαθμών μελών της Αστυνομίας που ακυρώθηκε ο διορισμός τους αποτελεί παράνομη πρακτική. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα επί υπουργίας κ. Στέφης Δράκου ημερομηνίας 23/2/2023 όπου προέβηκε σε επαναπροαγωγές στον βαθμό του Αστυνόμου ΄Β, Αστυνόμου Ά και Ανώτερου Αστυνόμου και ακόμα και σε υπεράριθμες προαγωγές στους πιο πάνω αναφερομένους βαθμούς, ακόμα και σε μέλη της Αστυνομίας που αφυπηρέτησαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σαφάρι προαγωγών λίγο πριν αλλάξει η Κυβέρνηση-Είχαν ακυρωθεί από το Δικαστήριο

Παράλληλα, ο νομικός Δημήτρης Απαισιώτης, στάθηκε και στο λόγο ακύρωσης της εν λόγω απόφασης του τότε Αρχηγού, όπου το Δικαστήριο έδειξε πλάνη.

«Διαπιστώνεται κατά την κρίση του Δικαστηρίου πλάνη του Αρχηγού στην επιστολή/απόφασή του, στο μέτρο που παρά του γεγονότος ότι το αίτημα των αιτητών διαζευκτικά περιλάμβανε και αίτημα αποκατάστασης κατά την κρίση του Αρχηγού, ο Αρχηγός δεν προβληματίστηκε σε σχέση με την ευκαιρία που φαίνεται να χάθηκε για τους αιτητές, να διεκδικήσουν δηλαδή προαγωγή ως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι με διαγωνισμό, στην διαδικασία που είχε από αρκετό καιρό τροχοδρομηθεί και στην οποία κατά την έναρξή της δεν πρέπει οι ίδιοι να περιλήφθηκαν ως υποψήφιοι, ως κατέχοντες ήδη (τότε) τη θέση στον βαθμό του Λοχία. Επειδή δεν φαίνεται να προβλημάτισε το ζήτημα σε εκείνο το στάδιο, πιθανολογείται πλάνη περί τα πράγματα και την αρχή της χρηστής διοίκησης. Δηλαδή, ναι μεν το αίτημα των δικηγόρων επί της επιστολής προς τον Αρχηγό Αστυνομίας περιλάμβανε και το αίτημα αποκατάστασης κατά την κρίση του εντούτοις το παράβλεψε. Με αυτή την παράβλεψη του Αρχηγού, δύο μέλη της Αστυνομίας αποτάθηκαν το 2018 στο διοικητικό δικαστήριο και δικαιώθηκαν το 2023. Μια δικαίωση που ήρθε αργοπορημένη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσαν προαγωγή σε αξιωματικό μια μέρα μετά την αφυπηρέτηση του

Δειτε Επισης

Αυτοί οι δύο αναζητουνται για τα επεισόδια στο Κίτι
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο Δάσος Πάφου
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
Προειδοποιεί για απάτη με παραπλανητικά μηνύματα SMS η Cyta
Δύο συλλήψεις για τη διάρρηξη υποσταθμού της ΑΗΚ στην επαρχία Αμμοχώστου